De beste citytrips voor een muziekfestival in de zomer

Stedentrippen enkel geschikt in het voor- en najaar? Zeker niet! Als je in de zomer gaat, ben je niet alleen verzekerd van goed weer (oké, voor 95% dan), maar ook van een uitgebreid aanbod aan muziekfestivals waar je je citytrip mee kunt combineren. Hierbij drie steden die je juist in de zomer wilt bezoeken tijdens een citytrip!

Citytrips festivals

Novi Sad: de leukste stad waar je nog nooit van hebt gehoord

Novi wat? Inderdaad, Novi Sad. De tweede stad van Servië, gelegen op ongeveer een uur rijden van Belgrado. Imposante gebouwen worden hier afgewisseld met intieme kronkelige straatjes, galeries, boetiekjes, parken, lokale marktjes en restaurants tegen de achtergrond van een glooiend heuvellandschap. In de zomer biedt het stadsstrand vol terrasjes aan de Donau de nodige verkoeling.

In 2021 mag Novi Sad zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Eén van de grootste bezienswaardigheden van deze authentieke stad is het historische Petrovaradin Fort. Hier vindt ieder jaar het award winnende EXIT Festival plaats. Tussen de eeuwenoude muren en gangen verwelkomt EXIT van 12-15 juli onder meer Grace Jones, David Guetta, Migos, Ziggy Marley en Nina Kraviz. Vierdaagse tickets kosten slechts 109 euro en ook eten en drinken gaat er over de toonbank voor een prikkie – zowel binnen als buiten de festivalmuren.

EXIT zonsopkomt
Dance Arena EXIT

Boedapest: één van Europa’s mooiste steden

Cultuurliefhebbers geven hier hun ogen de kost bij de historische Burcht, de traditionele badhuizen, het statige Parlementsgebouw aan de Donau en de vele pleinen, parken en straten vol musea, synagogen en monumenten. Een kleine klim op de Géllertberg wordt (zeker bij zonsondergang) beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Voor fijnproevers is er een ruim aanbod aan wijnbarretjes en restaurants met gezellige terrassen. Uitgaan doe je in de Joodse wijk, in de vele cafés, clubs en befaamde ruin-bars.

Hoewel Boedapest het hele jaar door meer dan het bezoeken waard is, heeft de stad tussen 8 en 15 augustus nóg meer te bieden. Dan kun je je citytrip namelijk combineren met een bezoek aan het multiculturele Sziget Festival, op een eiland in Boedapest. Naast wereldsterren als Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Gorillaz en Mumford & Sons zijn hier onder meer jazz-, klassiek-, reggae- en world music-optredens te zien. Verder bestaat er geen festival met een uitgebreider randprogramma. Van straattheater, dansvoorstellingen en circusshows tot designworkshops, retro spelletjes, yogasessies en sporttoernooien.

Sziget Festival

Berlijn: waar het feest nooit ophoudt

We zijn er bijna allemaal wel eens geweest, maar we kunnen er geen genoeg van krijgen: Berlijn. De creatieve Duitse hoofdstad is ideaal om te bezoeken in de zomer. Bij de eerste zonnestralen van het jaar doemen er overal aan de Spree diverse loungeplekken op. Ook kun je er ’s zomers terecht bij de oude openluchtbioscoop Freiluftkinos, de gezellige foodmarkt Neuhe Heimat, RAW Gelände – een oud industrieterrein dat is omgebouwd tot culturele speeltuin met zelfs een buitenzwembad – en natuurlijk vele rooftopbars.

Daarnaast zijn de Berlijnse feestjes extra fijn in de buitenlucht. Het ideale festival om de zomer mee af te sluiten is Lollapalooza Berlin in het statige Olympiapark en -stadion, van 8-9 september. The Weeknd geeft er dit jaar zijn enige show in Europa. Ook Imagine Dragons, The National, Kraftwerk 3D, Dua Lipa, Armin van Buuren, Kygo, Ben Howard en The Wombats maken er hun opwachting. Het geheel wordt aangekleed met kleurrijke kunstinstallaties, een fashion hoek, ‘groene’ initiatieven, verschillende chillplekken en zelfs een kinderparadijs genaamd Kidzapalooza.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>