Citytripping in Luik

Luik is niet de eerste stad die in je hoofd opkomt wanneer je een citytrip wil maken. De meeste onder ons kennen Luik enkel als de stad waar je langs moet wanneer je naar de Ardennen wil. Je kent de bekabelde brug, die je vanop de autostrade ziet, of misschien het iconische station Luik-Guillemins. Maar niet de stad zelf.

Luik

En dat is zonde, want Luik is bruisend, fris en begeesterend. De voormalige mijnbouwersstad is tegenwoordig een centrum van kunst en design. Ik bezocht Luik in mei. Ook voor mij was Luik enkel een stad ergens in België. Eenmaal terug thuis krijg ik het beeld van de stad niet uit mijn hoofd.

Uitzicht over Luik

Luik, gelegen in het hart van België, is een stad die bruist van energie en dynamiek. Met zijn levendige sfeer, trendy winkels, bruisende markten en diverse culturele scène is Luik een ideale bestemming voor een onvergetelijke citytrip.

De trappen van Bueren

Luik ligt op de flanken van de Maasvallei. De rivier stroomt door het centrum, aan zijn oevers wordt de drie kilometer lange zondagsmarkt gehouden. Niet ver van de Maas vind je de trappen van Bueren. Deze trap, met 374 treden, geeft een weids zicht over de stad. Wie voor de trappen naar links gaat, vindt echter een reeks kleinere trappen, slingerend tussen huizen en volkstuintjes. Deze sluipweggetjes schenken een veel intiemer zicht op de stad. Je kan nog steeds genieten van het weids uitzicht over Luik centrum, maar gewoon op een zonovergoten trede zitten, is minstens even leuk.

Wat weinig mensen weten, is dat de trappen op de eerste zondag van oktober worden verlicht door honderden kaarsen, neergezet door de buurbewoners. De honderden vlammetjes maken de naam van Luik, de vurige stede, waar.

Trappen

Architectuur van Luik

Als stad die ooit vooral mijnbouwers uit verschillende landen huisde, vind je veel arbeidershuisjes, vooral in de voorstad. Meer naar het centrum toe, zie je die huisjes plaatsmaken voor gerenoveerde herenhuizen en moderne architectuur. Het station Luik-Guillemins, ontworpen door de architect Santiano Calatrava, is een pareltje van moderne architectuur. De boogvormige structuur doet het station open en verwelkomend aanvoelen. En dat is precies wat de architect wilde bereiken. Een station dat een doorgang werd, geen afgesloten gebouw.

Een van de gebouwen die mij het meest raakte, was Le Miroir. Dit gebouw was voor lange tijd het openbare zwembad van de stad Luik. Nadat het zwembad onveilig werd verklaard, werd het gesloten, en verbouwd naar een tentoonstellingsruimte. De ruime hal heeft nog steeds de typische kenmerken die je in een ouderwets zwembad terugvindt: de tribunes, de trapladdertjes en de blauw-betegelde randen van het zwembad. In het grote bad werd een platform gebouwd, waarop de tentoonstellingen gehouden worden. Le Miroir heeft maar een enkele eis voor de kunstenaar: het tentoongestelde moet een link hebben met humaniteit, menselijke interactie en interactie tussen culturen. Een bezoekje waard!

Le Miroir

Luik, design stad

Luik heeft een uitstekende kunstacademie, en de enige wapenschool van België. Veel van de studenten blijven na hun studies in Luik hangen, waar ze hun ontwerpen verkopen in eigen galerieën of showrooms. De showroom van My Belgium Design verkoopt, naast bekender Scandinavisch design, ook verschillende stukken van Luikse ontwerpers. Het Luikse design bouwt een reputatie op als stijlvol kwaliteitsdesign. Maar belangrijker dan dat is dat het zelfs in een eenvoudig interieur past, als blikvanger of als eigenzinnig accent.

Voor elke citytripper

Samengevat is Luik een ideale stad voor een citytrip. Geen gejaagde sfeer, enkel warme gezelligheid, veroorzaakt door een warme mengeling van geschiedenis, kunst en cultuur. Geen vuile stadse sfeer, enkel een murmelende bedrijvigheid.

Luiks Design

 1. Zeny zegt:

  Toevallig ben ik van plan om binnenkort misschien een weekendje naar een Belgische stad te plannen. Thanks voor deze guide. Luik staat nu sowieso op mijn lijstje!

 2. Lotte zegt:

  Leuk dat je van het artikel hebt genoten. Luik is een echte aanrader! Ik ben benieuwd wat je van de stad vindt.

  • Fred zegt:

   Marginaal en onveilig gevoel. Niet voor herhaling vatbaar. Junkies en alcoholisten tieren hier welig.

   • Lotte zegt:

    Jammer dat je Luik zo ervaren hebt, Fred. De stad kan wat ruw-aan-de-randjes zijn, maar in mijn ervaring is de stad ook erg gezellig.

 3. Jildou zegt:

  Het is de eerste zaterdag van oktober, Luik vol met kaarsjes! Wij hebben het helaas gemist omdat we dachten dat het vandaag zou zijn, maar op de foto’s ziet het er betoverend uit!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>