Carnaval in Sitges

Niet Barcelona of Madrid, maar Sitges is deze week even het stralende middelpunt van Spanje. Deze badplaats is van 7 t/m 13 februari 'the place to be' voor honderdduizenden verklede feestgangers, homoseksuelen en nieuwsgierige toeristen.

Carnaval in Sitges, Spanje

Niet Barcelona of Madrid, maar Sitges is deze week even het stralende middelpunt van Spanje. Deze badplaats is van 7 t/m 13 februari ‘the place to be’ voor honderdduizenden verklede feestgangers, homoseksuelen en nieuwsgierige toeristen.

Niet voor niets, want al meer dan honderd jaar organiseert Sitges haar beruchte carnaval, waar schaars geklede danseressen, extravagante travestieten en traditionele straatmuzikanten de straten onveilig maken. Er zijn maar weinig steden zo klein als Sitges die een wereldberoemd carnaval kunnen organiseren. Op de meest populaire dagen dansen er meer dan 300.000 feestgangers door de straten van de stad. Als je een waar Carnavalsfeest op z’n Spaans wil beleven, dan moet je eigenlijk eens naar Sitges gaan!

Carnaval in Sitges – het feest dat je niet wilt missen!
Het feestgedruis begint op donderdag 7 februari met het inluiden van Djious Gras (dikke donderdag) door El Rey de los Carnestoltes (de carnavalskoning) en eindigt op Aswoensdag met een symbolische ‘begrafenis van de sardine’.

Zondag is voor veel carnavalsvierders de meest geliefde dag, aangezien de stad zich dan klaarmaakt voor populaire parades als Rua Infantil (kinderoptocht) en Rua de la Disbauxa. In deze optochten zie je mensen met kostuums op verschillende praalwagens dansen op de muziek. Een bonte stoet van meer dan veertig praalwagens. De Rua de L’Extermini op dinsdag, de Parade van de Uitroeiing, is vanwege de kleurrijke drag queens een populaire optocht. Met maar liefst 3.000 participanten en vijftig wagens die meedoen, is dit de belangrijkste Carnavalsoptocht.

Het carnaval draait echter niet alleen om parades en verkleedpartijen; er is namelijk veel meer! Een prachtige vuurwerkshow, de verkiezingen voor de carnavalskoning- en koningin en de lezing van het Predicot door la Reina del Carnaval, de carnavalskoningin. Als je liever zelf een dansje wilt wagen, doe je je eigen carnavalspak aan en meng je je tussen de verschillende culturen op straat.

Carnaval in Sitges

Homovriendelijk Sitges
Sitges staat vandaag de dag vooral bekend als één van de homovriendelijkste plaatsen ter wereld. Het carnaval staat dan ook hoog op de to-do-list van menig homoseksuelen. Ze maken van het carnaval een uniek evenement en brengen een bruisende sfeer in de stad. Niets is te gek voor deze feestvierders! Er wordt zelfs gezegd dat het carnaval in Sitges het uitbundigste festival ter wereld is. Vier dagen voordat het feest losbarst, viert de homoseksuele gemeenschap haar eigen feestje, namelijk het Sitges Gay Festival, waarbij achtereenvolgens wilde nachten als La Noche Rosa, Noche de las Mantillas, Noche de las Touristas en Noche de las Viudas plaatsvinden.

Sitges aan de Costa Dorada
Sitges is een charmant klein stadje op 35 kilometer afstand van Barcelona, aan de kust van Costa Dorada, erg in trek bij kunstenaars en toeristen. Vanaf Barcelona ben je met de trein binnen veertig minuten in deze buurstad. Als je naast het Carnaval ook nog van de Catalaanse hoofdstad wilt genieten en op zoek bent naar een leuk verblijf, ben je bij Oh-Barcelona aan het goede adres. Oh-Barcelona verhuurt namelijk mooie appartementen, hotels en hostels in het hartje van Barcelona. Daarnaast krijg je bij een boeking ook nog eens leuke kortingen voor allerlei activiteiten en bezienswaardigheden in de stad, waaronder Barcelona Zoo, tapas tours en Camp Nou.

Stop je carnavalspakje dus maar gauw in je koffer, vier een goed feestje in Sitges en vergeet vooral niet te genieten van de Spaanse zon in Barcelona! A pasarlo bien!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>