Bristol: authentiek en hip tegelijk

Vergeet Londen; Bristol is the place to be in Engeland! In deze voormalig industriestad wordt het begrip artistiek naar een beduidend hoger niveau gebracht. Natuurlijk is de stad bekend van kunstenaar Banksy – er valt dus een naam hoog te houden – maar voor de avontuurlijke reiziger valt er nog veel meer te ontdekken; traditionele pubs en hippe koffietentjes worden als vanzelfsprekend gecombineerd in het rood-bakstenen gekleurde straatbeeld en de adembenemende omgeving maakt het plaatje compleet.

Tussen oud en nieuw

Net als veel andere Engelse steden is Bristol de laatste jaren flink opgeknapt. Hoewel de authentieke uitstraling van deze industriële stad nog goed terug te vinden is, heeft de modernisering geresulteerd in strakke nieuwe delen zoals winkelcentrum Cabot Circus. Hier zijn zowel grote ketens als kleine zelfstandigen aanwezig, maar uiteindelijk blijft het toch vooral het oude centrum dat interessant is. Zo heb je daar, goed verstopt, de tot de verbeelding sprekende ‘Christmas Steps’ liggen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft dit niks met kerstmis te maken. De steile steegjes met exclusieve boetiekjes doen nog het meest denken aan kronkelende middeleeuwse straatjes. Vintagewinkels worden afgewisseld met jonge designers en stijlvolle boutiques. Ook St. Nicholas Market weet snel harten te veroveren; deze driedelige overdekte markthal omvat naast particuliere standjes met bijzondere snuisterijen, ook een weids scala aan etenstentjes. Hier kan je gerechten proeven uit elke windstreek, zelf de bonen kiezen waarvan je koffie zal worden gezet en je kan zelfs je eigen muziek erbij laten afspelen.

Hoewel het centrum al een ruim aanbod heeft aan vintagewinkels, in de wijk Stokes Croft zitten er sowieso nog meer. Deze wat ruwere wijk aan de rand van het centrum is duidelijk een culturele broedplaats en valt het beste te vergelijken met het Londense Camden. Ontelbare antiekzaken en tweedehandswinkels maken dit tot een waar paradijs voor de echte snuffelaar, maar ook de Banksy-liefhebber komt hier ruim aan zijn trekken. Vele kunstwerken zijn op de muren van deze wijk terug te vinden.

Kleurrijke muur in de wijk Stokes Croft

De hipste koffie

Ongeacht de wijk waar je je in bevindt, er zal sowieso een bijzonder aanbod qua eten en drinken zijn. Niet alleen vallen alle wereldkeukens ongeveer te proeven,  ook de uitstraling van vele tentjes is zeer de moeite waard. Al genietend van al het heerlijks dat de stad je te bieden heeft ontdek je al snel dat Bristol een plek is waar de jongere generatie haar creativiteit uit. In welke stad vind je immers een koffiebar waar je al schommelend bordspelletjes kan spelen, een restaurant dat zich specialiseert in pizza en een oneindige hoeveelheid lokale ciders (met prachtige namen) en een bar waar je naast een overdaad aan piano’s, schemerlampen en fauteuils ook fietsen kan huren om de omgeving te verkennen? Het beste is nog dat dit naadloos wordt gecombineerd met de vele traditionele Engelse pubs die terug te vinden zijn in het oude centrum. Voor eenieder wat wils dus!

Idyllisch Somerset

Met wat extra tijd omhanden is het zeker een te bevelen om de omgeving te gaan verkennen. De trein brengt je in 30 minuten naar de hoofdstad van Wales: Cardiff. Ontzettend dichtbij, maar toch een geheel andere stad met een eigen uitstraling, dat zeker een dagtripje waard is. Ook in de directe omgeving is genoeg te doen. Vanuit het centrum loop je zo naar de Clifton Suspension Bridge, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Bovendien ligt daarnaast een prachtig park waar in de zomer vele luchtballonnen opstijgen, typische Engelse ‘fairs’ zijn en de Britten heerlijk aan het picknicken zijn.

Indien het weer meezit, is een fietstocht richting het idyllische Bath een absolute aanrader. Via de Railway Path kom je na ongeveer drie uur fietsen aan in deze pittoreske stad waar Jane Austen ooit geboren is. Het is de perfecte locatie om te ontspannen in één van de Romeinse badhuizen of om een wandeling te maken richting de Royal Cresents, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de glooiende landschappen van Somerset en waarna je door dezelfde prachtige heuvels weer terug kunt fietsen naar het hippe Bristol.

De glooiende landschappen van Somerset vanaf de Railway Path

Dé perfecte stedentrip

Bristol mag dan misschien niet direct tot de verbeelding spreken, de realiteit spreekt dat ten zeerste tegen. Tussen alle Banksy kunstwerken, rijk versierde bootrestaurants, bijzondere clubjes – zoals de ‘bad film club’ waar je alleen maar de allerslechtste films kan kijken – en het Walhalla aan tweedehandswinkeltjes in, ontdek je dat Bristol een intrigerende en bruisende stad is die nog volop in ontwikkeling is. Het industriële rauwe randje maakt dat de stad alleen maar ‘echter’ aanvoelt. Betaalbaar, goed bereikbaar en bovenal een plek die nog niet door het grote publiek is ontdekt. De ideale bestemming voor een hippe stedentrip dus!

Brigitte

Als het om reizen gaat, kan Brigitte er geen genoeg van krijgen. Haar motto is dat er in elk land wel iets moois te beleven valt, dus dat je elke kans ook aan moet grijpen om dat te ontdekken. Haar hart heeft ze verloren aan Groot-Brittannië en Ierland, maar gelukkig is er nog genoeg ruimte voor alle andere landen over.
Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>