Het spectaculaire binnenland van IJsland

IJsland. Een land waar de natuur het nog echt voor het zeggen heeft. Veel mensen dromen van een bezoekje aan het land, maar weten eigenlijk niet waar te beginnen. Uit veiligheid kiezen de meesten dan maar voor de zogenaamde Golden Circle in het zuiden. Wie meer tijd heeft, pakt de ringweg. Maar is dat echt alles wat IJsland avonturiers te bieden heeft?

Begrijp me niet verkeerd: de Golden Circle is zo populair omdat er nu eenmaal schitterende dingen te zien zijn. Denk aan bekende natuurfenomenen als het hetebronnengebied Geysir, Thingvellir en de prachtige waterval Gullfoss. Wie een rondje over de ringweg maakt, hoeft niet ver te zoeken voor diverse populaire hoogtepunten. De Vatnajökull gletsjer, Skaftafell, het Jökulsárlón ijsmeer, de fjorden rond Egilsstaðir, het skigebied bij Akureyri, het Myvatn meer, het hetebronnenveld Hverir. Ook mooie watervallen (Dettifoss, Skogafoss, Seljalandsfoss en Godafoss) liggen direct aan de ringweg.

paarden ringweg ijsland

Het spectaculaire binnenland van IJsland

Maar IJsland is groot, en er is zo veel meer te zien en beleven. Zoals het schitterende binnenland! In dit artikel zet ik vijf schitterende hoogtepunten van het binnenland op een rijtje. Laat je inspireren, maar ga vooral ook zelf op verkenning! Dwars door IJsland!

Het binnenland van IJsland heeft de reputatie dat het niet gemakkelijk te bereiken is. En dat is soms ook zo. Je rijdt dwars door steenwoestijnen, elfenlandschappen en kale zandvlaktes. Aan de horizon gletsjers en vulkanen. Wanneer de sneeuw te hoog ligt, worden de wegen landinwaarts afgesloten. Wanneer het smeltwater de rivieren doet aanzwellen, heb je een stevige auto met vierwielaandrijving nodig om niet weggespoeld te worden. Zo biedt Nordic Nomads een magische roadtrip door IJsland aan in je eigen 4×4.

Het binnenland van IJsland is op diverse plekken van de ringweg bereikbaar, maar de meeste bergwegen zijn alleen in de zomer -en vaak met speciale 4×4 auto’s- bereikbaar.

De Kjölur route

De Kjölur Route, die van de Gulfoss waterval 165 kilometer noordwaarts loopt, wordt vaak beschouwd als de perfecte route voor wie het binnenland wil zien, maar weinig ervaring heeft met moeilijkere rij-omstandigheden. De route is niet geasfalteerd, maar bestaat uit gravel. Je hebt geen vierwielaandrijving nodig om deze weg te kunnen afleggen, maar je rijdt wel dwars door de schitterende IJslandse natuur. Onderweg zie je de Langjökull en Hofsjökull gletsjers, en het Hveravellir geothermaal gebied. En de hoge pieken van Kerlingerfjöll aan de horizon.

IJsland

De Kjölur route start bij de Gulfoss waterval

Het Kerlingarfjöll gebergte en geothermisch gebied

De Kerlingarfjöll bergketen is één van de mooiste bergketens van IJsland. De omgeving verraadt meteen de oorsprong van deze bergketen: overal zie je modderpoelen en geothermische bronnen, waar warm of heet water aan de oppervlakte borrelt. Omdat het gesteente van Kerlingarfjöll een bijzondere rode kleur heeft, vallen de warmwaterbronnen des te meer op. Met het water komen immers mineralen met felle groene, gele en rode kleuren aan de oppervlakte, en dat geeft de omgeving een bijzonder uitzicht.

Wandelen door Kerlingarfjöll is een hele ervaring. Hier kan je wandelingen maken van een half uur tot een paar dagen. Er zijn onderweg ook hutten om te verblijven. Wees wel voorzichtig. De warmwaterbronnen zijn prachtig om te zien, maar soms zijn ze ook best gevaarlijk. Meestal worden er bordjes geplaatst wanneer de grond onstabiel is, of wanneer een warmwaterbron kokend heet is. Maar toch. Wees voorzichtig, respecteer de natuur.

Het bijzondere berggebied Kerlingarfjoll

Het bijzondere berggebied Kerlingarfjoll

IJsland

Prachtig, toch?

Het Landmannalaugar dal

Je vindt het gebied Landmannalaugar in het binnenland van IJsland, niet ver van de gekende Hekla vulkaan. Het gebied is uitzonderlijk mooi, en bestaat uit een dal omringd door bergen uit ryoliet gesteente. Dit gesteente heeft diepe gele, rode, bruine en grijsgroene kleuren. Vooral wanneer de zon er op valt, toont het gesteente zijn bijzondere kleuren.

Landmannalaugar leent zich uitstekend voor wandelingen van enkele uren tot zelfs enkele dagen. Onderweg kun je genieten van een stromend beekje met een warmwaterbron, die het beekje een heerlijke temperatuur geeft, perfect voor een bad in een de open natuur. Het dal is onderdeel van het natuurreservaat Fjallabak. In IJsland is men -terecht- heel zuinig op de natuur. Als wandelaar mag je genieten, maar heb respect.

IJsland

Het Landmannalaugar dal is kleurrijk

Landmannalaugar is uitzonderlijk mooi

Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland

Thingvellir

Het bijna buitenaardse Thingvellir is één van mijn persoonlijke favorieten. Het gebied ligt daar waar de Euraziatische en Panamerikaanse heel langzaam uit elkaar drijven. De breuk van de platen is zichtbaar in de vorm van een smalle kloof in zwart gesteente. Er omheen liggen smalle gleuven gevuld met het helderste water dat je ooit hebt gezien. Het lijkt alsof je door glas naar de bodem kijkt, die meters lager ligt.

Thingvellir is een plaats die de mens al eeuwenlang fascineert. In de middeleeuwen was het de verzamelplaats waar de thing plaatsvond: een soort van parlement dat bestond uit vertegenwoordigers van alle dorpen en plaatsen in IJsland. Een bezoek aan deze plaats is dus niet enkel indrukwekkend vanwege de natuur, maar ook vanwege het historische belang.

Zet deze ervaring maar op je bucketlist: snorkelen tussen twee continenten!

Zet deze ervaring maar op je bucketlist: snorkelen tussen twee continenten!

IJsland

De natuur van Thingvellir is iets wat je nergens anders ziet

Het nationale park Vatnajökull

Vatnajökull is een plaats in IJsland waar je echt beseft dat er met de natuur niet te sollen valt. Het is de tweede grootste gletsjer van Europa, met een dikte van duizend meter op sommige plaatsen. Eronder liggen vulkanen, zoals de Hvannadalshnúkur, het hoogste punt van IJsland. Wanneer die vulkanen rommelen of zelfs uitbarsten, zijn de gevolgen onvoorspelbaar.

Je kunt het park bezoeken. Daarvoor ga je best naar één van de vier bezoekerscentra. In de centra vind je tentoonstellingen en informatie die je helpen het gebied beter te begrijpen. Je kunt er ook deelnemen aan gratis of goedkope wandelingen met een gids, die je meer vertelt over de natuur en de omgeving van het park. Maar je kan er ook zelf op uit in Vatnajökull. Er zijn wandelpaden voor wandelaars van elk niveau. Jij kiest hoe lang je wil wandelen, en hoe ver. De paden hebben wél allemaal iets gemeen: het uitzicht en de natuur zijn schitterend. In de bezoekerscentra kun je wandelkaarten vinden van de meeste routes in het park.

Een deel van de Vatnajökull gletsjer

IJsland

De massa ijs van de Vatnajökull gletsjer is indrukwekkend

Öskjuvatn

Öskjuvatn, het meer van Askja, in een afgelegen deel van Vatnajökull NP

Extra tip

Naast de bovengenoemde hoogtepunten van het prachtige IJsland, loont het ook de moeite om je ogen open te houden wanneer je door het land reist. Hier en daar zal je namelijk een symbool zien staan op verkeersborden. Dit symbooltje, dat een beetje lijkt op een gekruld vierkantje, geeft aan dat er iets bijzonders te vinden is. Vaak gaat het om een waterval, een natuurmonument of een historisch monument.

Toegegeven, ook de meer gekende attracties worden aangeduid met dat symbooltje, maar af en toe zitten er ook echt minder gekende pareltjes tussen. Gewoon doen, geloof mij!

IJsland

Rondrijden in IJsland voelt haast alsof je in een film rondrijdt. Zo mooi is het er!

Meer info over het binnenland van IJsland

Ben jij in voor een avontuurlijke rondreis door het binnenland van IJsland, met een groep met een stoere jeep en offroad aanhanger? Waarmee je kampeert op unieke plekken, prachtige wandelingen maakt, zwemt in kratermeren en een spectaculaire raft trip beleeft? Check de nummer 1 reis van Local Adventures!

kamperen berghut Dreki

Lotte
 1. Sara zegt:

  Beste,
  Is de weg vanop de f35 naar Kerlingarfjorl met rivieroversteken?
  Ik lees dat op de f35 kjolur de rivieren overbrugd zijn, maar lees niets over de f zijweg naar kerlingarfjorl.
  Weet jij dit?
  Bedankt

  • Hoi Sara,

   De F347 (Kerlingarfjallavegur) naar Kerlingarfjöll mountains of de Woman’s Mountains heeft twee rivieroversteken, een ondiepe en een diepere. Het is een van de beroemde F-wegen van het land, en was lange tijd alleen geschikt voor speciale 4WD’s met hoge bodemvrijheid. Tegenwoordig hebben de rivieren bruggen en kun je ook prima met een kleine 4×4 naar de camping Ásgarður gaan. Bekijk de verschillende filmpjes op Youtube maar eens.

   De route zelf is nog steeds geweldig, maar eigenlijk helemaal niet zo uitdagend, zolang je een 4×4 hebt met goede vering, én tijd. Houd er ook rekening mee dat de Highland wegen alleen in de zomer open zijn, van juni tot september zo’n beetje. Dus je hebt slechts een maand of drie per jaar om van dit prachtige landschap te genieten. En ik raad je aan om minimaal één nacht ter plaatse te overnachten. Dan kun je naar de hot springs en in de vroege ochtend nog een paar uur wandelen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>