Bieszczady, bergwandelen in de Poolse Karpaten

Bieszczady, een vergeten bergketen in het zuidoosten van Polen. Eén van de laatste wildernissen van Europa, bedekt met oerbossen, leefgebied van o.a. de lynx, wolf en de bruine beer. Natuurliefhebbers weten deze regio al eeuwen te vinden. De meesten komen hier voor de rust en het bewandelen van de vele prachtige, goed uitgezette wandelroutes. Wij zetten de mooiste routes voor bergwandelen in de Poolse Karpaten op een rij.

Karpaten

Nationaal Park Bieszczady

Polen is een van de weinige landen in Europa waar men zoveel verschillende ongerepte landschappen en natuurgebieden aantreft. De meest waardevolle natuurgebieden van Polen zijn beschermd in 23 nationale parken met een totale oppervlakte van 300.000 hectare. Een daarvan is Bieszczady Nationaal Park.

Bieszczady ligt in het Woiwodschap Subkarpaten in de uiterste zuidoosthoek van Polen, aan de grens met Slowakije (Nationaal Park Poloniny) en Oekraïne (Nationaal Park Oezjansky). De berg Tarnica ligt op een hoogte van 1.346 meter en is daarmee het hoogste punt van het Nationaal Park. Momenteel beslaat Nationaal Park Bieszczady een oppervlakte van bijna 300 km². Daarmee behoort het tot de drie grootste nationale parken van Polen (de andere twee zijn Nationaal Park Biebrza en Nationaal Park Kampinos).


Wandelen in de Poolse Karpaten

Bieszczady National Park werd in 1973 opgericht en is het op twee na grootste nationale park in Polen.

Bergwandelen in de Poolse Karpaten

De Bieszczady is een van de beste plekken in Polen om te gaan wandelen. Er zijn meerdere bewegwijzerde routes uitgezet. Je hebt geen tent of kookgerei nodig, want de regio heeft genoeg berghostels waar je kunt verblijven. Het belangrijkste gebied om te wandelen is het nationale park Bieszczady, met Ustrzyki Górne, Cisna en Wetlina als de meest populaire startpunten.

Bieszczady National Park telt een tiental goed gemarkeerde wandelpaden, met een totale lengte van 130 km. Alle drie de startpunten – Ustrzyki Górne, Cisna en Wetlina – hebben PTTK-hostels (goedgekeurde hostels die onderdeel zijn van de Polish Tourist and Sightseeing Society). Hier vind je ook alle informatie over de trails, compleet met looptijden, zowel bergop als bergafwaarts.

Bieszczady National ParkBergwandelen

De mooiste wandelroutes in de Bieszczady

Het Nationaal Park biedt een grote, goed onderhouden keuze aan wandelpaden. Gezien de afgelegen aard van het park, en de beschermde status, is het belangrijk dat je op de gemarkeerde routes blijft. Wild kamperen is niet toegestaan. De bekendste wandelroute zijn:

1. Wyzna Pass – Polonina Wetlinska Mountain – Wetlina (2 uur wandelen)
De favoriete route van de meeste wandelaars in de Bieszczady. Het parcours is steil, maar goed onderhouden. De meeste wandelaars lopen op de oostelijke helling van Połonina Wetlińska, in de buurt van het opvangcentrum Chatka Puchatka. De snelste en gemakkelijkste route is vanaf de Wyżna-pas, gelegen op de zuidelijke helling.

2. Wyzna Pass – Mala Rawka – Wielka Rawka– Kremenaros – Ustrzyki Gorne (4-5 uur wandelen)
Het wandelpad loopt van Wyżna Pass door Mała Rawka naar Wielka Rawka. Je passeert Kremenaros, waar de Poolse, Oekraïense en Slowaakse grenzen elkaar ontmoeten en eindigt in Ustrzyki Górne.

3. Wolosate – Tarnica – Halicz – Rozsypaniec – Wolosate (8 uur wandelen)
Wat ons betreft de meest uitdagende route! Je wandelt door pittoreske valleien en beklimt op een dag enkele van de hoogste toppen. De route loopt door Tarnica en Halicz naar Rozsypaniec, waar je kunt genieten van de rust en stilte om vervolgens in Wołosate te eindigen.

4. Berehy Gorne – Połonina Carynska – Ustrzyki Gorne (4 uur wandelen)
Het massief van de Carynska-berg is een van de gemakkelijkste beklimmingen. Beginnend bij Berehy Górne, neemt het pad je mee naar Caryńska Mountain Peak. Hier geniet je van het adembenemende uitzicht op Tarnica Nest.

5. Pszczeliny – Bukowy Berd – Tarnica – Wolosate (7 uur wandelen)
Een van de meest interessante en redelijk uitdagende paden. Het begint in Pszczeliny en gaat via Bukowy Berd naar Tarnica en Wołosate.

6. Komancza – Duszatyn –Duszatyn Lakes – Chryszczata –Zebrak Pass – Wolosan – Cisna (9 uur wandelen)
Deze relatief gemakkelijke (maar lange) route loopt voor het grootste deel door het bos.

7. Cisna – Jaslo – Fereczata – Smerek (6-7 uur wandelen)
Deze route begint zwaar maar je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht op de stad Jasło.

Bieszczady is een grensoverschrijdend nationaal park waar de natuur een van de best bewaarde geheimen van Europa is.

Bieszczady bergwandelenOerbossen van Bieszczady

Andere activiteiten

Een bezoek aan Bieszczady is uiteraard niet compleet zonder een paar van de genoemde hikes te doen. Maar andere activiteiten zijn er ook in overvloed:

Watersport
Van zeilen tot kanoën, er zijn genoeg mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Ga naar Solina, een enorm reservoir met 150 km kustlijn. In de zomermaanden worden ook boottochten op het meer aangeboden.

Vissen
Liefhebbers van vissen hebben de meeste kans op een mooie vangst aan de oevers van het meer van Solina.

Fietsen
Mountainbiken is populair in Bieszczady, maar je moet je houden aan de aangegeven paden. De onverharde wegen van de oude verlaten dorpjes lenen zich vanzelf als fietspaden. Een bijzonder populair fietspad is de Western Bieszczady Pass Źebrak tussen Rabe en Wola Michowa en Mików. De beste plaats voor fietsverhuur is Polańczyk. Je kan ook kiezen voor een van de vele pensions en hostels die fietsverhuur aanbieden aan hun gasten.

Cultureel erfgoed
Ondanks de verwoestingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is de geschiedenis in Bieszczady nog wel degelijk tastbaar aanwezig. Er zijn traditionele houten huisjes, overblijfselen van kerkhoven, historische Orthodoxe kerken en kapellen. Deze vind men verspreid over Bieszczady gebergte, bijvoorbeeld in Równia, Rabe, Ustianowa en Krościenko.

Bieszczady houten kerkKerk in Polen

Langlaufen
Bieszczady is een populair gebied voor langlaufen gedurende de wintermaanden. Er zijn diverse goed gemarkeerde routes, voor beginnende en meer ervaren langlaufers.

The Forest Railway – Bieszczadzka Kolejka Leśna
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de spoorlijn gebruikt door het Oostenrijks-Hongaarse leger. Nu kan je zelf een gedeelte van het traject meereizen. Treinen rijden regelmatig in het weekend van begin mei tot eind september. In het zomerseizoen vertrekken 2x per dag (vanaf station Majdan bij het dorpje Cisna). Je kan kiezen tussen twee routes, van Madjan tot Przyslup, en van Majdan tot Balnica.

Meer informatie over Bieszczady

– Toeristische informatie over Polen: www.polen.travel/nl
– Toeristische informatie over de regio Podkarpackie: www.podkarpackie.travel/en
– Meer blogs over Polen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>