Betalen in het buitenland

Wat doe jij meestal als je op vakantie gaat? Zorg je vooraf voor voldoende contact geld, reis je met traveller cheques of pin je liever ter plaatse? Wie op safe wil spelen, kan er het beste voor zorgen een zo breed mogelijk scala aan betaalmogelijkheden tot zijn beschikking te hebben.

betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland – hoe doe jij dat?

Tijdens je vakantievoorbereiding vergeet je al snel om voor vertrek geld te wisselen. Het gebruik van een creditcard of een betaalpas op de plaats van bestemming wordt als veiliger en gemakkelijker gezien. In sommige landen ontkom je er helaas bijna niet aan vooraf voor voldoende contact geld te zorgen.

Zo is geld in Cuba bijvoorbeeld een verrassend ingewikkeld onderwerp. Het best wissel je euro’s (geen dollars!) voor de toeristenpeso (de peso convertible of de CUC), op het vliegveld of in de grotere hotels. In Cuba is het niet mogelijk te pinnen of te betalen met dollars. Tegenwoordig is er wel een aantal automaten waar je met een (niet Amerikaanse) creditcard kunt pinnen. Op het vliegveld en onder andere in Havana, Santiago en Trinidad. Deze werken echter lang niet altijd en het is dus niet slim om alleen hierop te vertrouwen. Ook in landen als Libië, Iran, Soedan en Syrië is geld pinnen niet mogelijk, dan wel erg lastig. Daar wissel je het best dollars om voor het lokale geld. In Noord-Korea betaal je juist met de euro, want alle artikelen die te koop zijn voor reizigers, worden geprijsd in euro’s, dollars of yuans. Neem vooral kleine coupures mee en munten van 1 en 2 euro.

Op bijna alle grote Afrikaanse vliegvelden kun je pinnen of je euro’s omwisselen bij een van de wisselkantoren. Amerikaanse dollars worden vrijwel overal geaccepteerd en kunnen ook gewisseld worden voor het lokale geld. In Azië geldt hetzelfde, zeker in Cambodja, waar de prijzen voor toeristen ook overal in dollars aangegeven worden, en waar je zelfs dollars kunt pinnen bij de automaten in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. In bijvoorbeeld Bhutan is het vrijwel niet mogelijk met een creditcard te betalen. In het land zijn heel weinig geldautomaten, alleen op het vliegveld en in Thimpu. Het beste kun je contante dollars meenemen en inwisselen voor fooien, visa en de vertrekbelasting!

Pinnen bij een pinautomaat

Wij vinden dat geld pinnen verreweg de eenvoudigste, snelste en voordeligste manier is om aan geld te komen. Dit gaat vrijwel overal net zoals in Nederland, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Controleer voordat je vertrekt dat je pinpas buiten Nederland en Europa geldig is. Zoek naar dezelfde logo’s die je ook op je pinpas vindt, zoals dat van Cirrus of Maestro. Probeer te voorkomen om kleine bedragen te pinnen bij geldautomaten, aangezien er kosten worden berekend voor iedere geldopname. Hou er ook rekening mee dat je bank een maximum bedrag ingesteld heeft dat je wekelijks kan opnemen. Bovendien kunnen pasjes gedurende de reis breken, ingeslikt of onbruikbaar worden.

Pin je met een creditcard, zoek dan naar de logo’s van MasterCard of Visa, maar bedenk wel dat pinnen met een creditcard vaak meer kosten met zich mee brengt. Ook is het mogelijk om met een creditcard geld in een bankfiliaal te halen na het zetten van je handtekening.

Geld wisselen

Behalve het ter plaatse opnemen van geld, is het uiteraard ook mogelijk contant geld mee te nemen en deze in te wisselen tegen lokaal geld. Wisselen kan meteen op het vliegveld al, meestal in dezelfde hallen waar je ook de pinautomaten vindt. Daarnaast is het in hotels waar veel buitenlandse gasten verblijven meestal ook mogelijk geld te wisselen.

vliegveld travelex

Bij GWK Travelex, de specialist in buitenlandse valuta, kun je voor vertrek terecht voor meer dan 40 populaire valuta zodat je optimaal en onbezorgd van je reis kunt genieten. Voor alle online valuta bestellingen geldt dat er geen provisie wordt berekend, en vaak kun je de valuta binnen 24 uur ophalen. Bij de GWK Travelex vestiging op Schiphol kan de bestelling na plaatsing direct worden opgehaald! Er zijn ook vestigingen in Nederland in de grote stations, in stadscentra en op Rotterdam Airport en Eindhoven Airport.

Sommige mensen vinden het een zekerder gevoel geven om echt geld bij zich te hebben, maar daar tegenover staat natuurlijk dat je wel met veel geld op zak aankomt. Aangezien geld pinnen in de meeste tegenwoordig net zo eenvoudig is als in Nederland, is het eigenlijk niet aan te raden erg veel euro’s mee te nemen, maar het enkel achter de hand te houden mocht je bijvoorbeeld je pinpas kwijt raken.

Traveller cheques

Hoewel de traveller cheque wereldwijd nog steeds het meest gebruikte internationale betaalmiddel is, en er nog altijd mensen zijn die denken dat het handig is om met traveller cheques op reis te gaan, is dit tegenwoordig voor veel landen niet aan te raden. Druk je een Chinese bankmedewerker zo’n cheque onder de neus dan kun je, als je geluk hebt, misschien een uur later met je geld de bank verlaten. En waar in Nederland of België kan je tegenwoordig nog terecht met je traveller cheques?

Money Cards

Debitcards zijn relatief nieuw op de markt. In samenwerking met MasterCard verkoopt GWK Travelex tevens een prepaid card Cash Passport™. Deze betaalkaart is beschikbaar in drie valuta: euro, Amerikaanse dollars en Britse ponden. Cash Passport™ betaalkaarten werken als creditcards, het verschil zit hem erin dat je niet rood kan staan. Je stort geld op deze kaart en je kan wereldwijd online en in winkels betalen waar je een MasterCard logo ziet. Bovendien zijn de Cash Passport betaalkaarten beveiligd via chip en PIN en zijn ze niet gekoppeld aan een bankrekening. Hierdoor wordt het risico op fraude beperkt.

Je kunt natuurlijk ook een gewone creditcard aanvragen (deze website vergelijkt alle creditcards en prepaids creditcard van Nederland).

cash passport

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>