De beste reistips voor als je binnenkort naar Azië gaat

Het is bijna zover... je gaat een fantastische reis naar Azië beleven. Voordat je naar het "continent van de contrasten" afreist helpen we je graag met de voorbereidingen. Wist je bijvoorbeeld dat je minimaal zes weken voor vertrek je visum voor China moet aanvragen? En dat Japan, in tegenstelling tot de meeste andere Aziatische landen, vrijwel geen internetcafés heeft? Oh ja, en ben je gek op feestdagen? Check dan Sri Lanka. Dat land heeft er zo'n dertig per jaar!

Reisdocumenten voor China en Tibet

Deze tip zag je vast niet aankomen: je hebt een paspoort nodig! Ok, logisch. Maar let er ook op dat deze bij het verlaten van het land nog minimaal zes maanden geldig is. Reis je met kids? Ook zij hebben een eigen internationaal paspoort nodig. En eigenlijk geldt bij elke reis: neem een kopie van je paspoort mee in je bagage of bewaar een scan in je e-mail of de cloud (zoals iCloud of Dropbox). Voor China en Tibet zijn twee verschillende reisdocumenten nodig. Een visum voor China en een permit voor Tibet. Let er goed op dat je alles ruim van tevoren regelt.

Monnik in Tibet

Voordat je van dit soort prachtige plaatjes kan gaan genieten moet je even door het papierwerk heen

Praktische tips voor Japan: van apps tot kraanwater

Echt doen: reis binnen Japan met de “Shinkansen”. Deze vrij bizar vormgegeven supersnelle trein (ik vind z’n voorkant wel iets weg hebben van een eendensnavel… sorry dat je nu nooit meer naar deze trein kan kijken zonder aan een eend te denken) brengt je bijna gegarandeerd zonder enige vertraging op je plaats van bestemming. De beste app om je reis met de Shinkansen te plannen is “Hyperdia”. Ook voor de kortere afstanden is het openbaar vervoer de beste optie. Koop een “Pasmo kaart”, de Japanse versie van de OV-chipkaart en lever ‘m aan het eind van je reis weer in bij een ticket-office. Je krijgt het geld dat er opstaat (en je borg) weer terug.

reistips Azië: reis binnen Japan met de Shinkansen bullettrain Japan

De Japanse “bullet train” Shinkansen

Je wilt je foto’s van “de eend” (sorry, nu doe ik het weer) natuurlijk ook even op je socials delen. Maar let op: de roamingkosten voor het gebruik van internet op je telefoon zijn enorm! Bij de meeste providers betaal je zo’n € 5,- per MB en een belletje naar het thuisfront kost je rond de € 2,50 per minuut. Beter huur je op de luchthaven een Japanse mobiele telefoon of wandel je even de bekendste WiFi hotspot ter wereld binnen (die met die gele “m” op het dak).

Nog een praktische tip: we zijn het gewend dat we in het buitenland water in flessen kopen, omdat het kraanwater in veel landen niet drinkbaar is. Maar dat geldt niet voor Japan. Met een van de strengste kwaliteitseisen aan drinkwater ter wereld is het volledig veilig om te drinken.

Officiële feestdagen in Sri Lanka

De kans om tijdens je reis in Sri Lanka een nationale feestdag mee te pakken is behoorlijk groot. Ze hebben er namelijk zo’n 30 per jaar! In Nederland zijn dat er 11. Omdat de ruim 22 miljoen inwoners van het land naast het boeddhisme ook het hindoeïsme, islamitische en christelijke geloof aanhangen, is er een grote “feestdagenmix”. De boeddhisten vieren bijvoorbeeld “Poya day”, welke elke volle maan wordt gevierd. Het lichtfeest “Deepavali” wordt gevierd door de hindoeïsten en vindt ergens in oktober of november plaats. Het woord komt van Dipavali, wat in het Sanskriet “rij lichtjes” betekent. Men viert de overwinning van het licht over de duisternis (het goede over het kwade).

Diya tijdens Deepavali in Sri Lanka

Diya: een kleigebakken olielampje, met katoen wattenlontje en geklaarde boter tijdens Deepavali

Kleding- en bagagetips voor Indonesië

Zoals elke reis is het ook voor Indonesië goed om van te voren te bedenken wat je allemaal gaat doen. Stem je bagage- en kledingkeuze daarop af. Een vulkaan beklimmen op je Crocs is wellicht niet zo’n goed idee. Houd rekening met mogelijk veranderende weersomstandigheden in bergachtige gebieden. Kies voor praktische kleding, schoenen en andere zaken. Inkoppertjes zijn verder natuurlijk een universele stekker, prettig zittende hoofdbedekking en makkelijk te combineren kleding (laag over laag, waardoor je je snel kan aanpassen aan warmte en kou). Vergeet één ding nooit: je bent te gast in een ander land, dus toon met je kledingkeuze respect voor de lokale cultuur. Hmm….misschien een goed idee om je Crocs dus altijd maar gewoon thuis te laten…

Rinjani vulkaan op Lombok in Indonesië

Bij het beklimmen van de Rinjani-vulkaan op Lombok is het verstandig om een dikke trui mee te nemen…

John
  1. Patty zegt:

    En een tip voor Indonesië: neem niet te veel mee. In bijna elk hotel of airbnb kun je je kleding laten wassen als service. Kleine backpack mee dus. Scheelt een hoop gesjouw en je bent lekker flexibel om overal naar toe te gaan! Inderdaad: een tempel bezoek je altijd met bedekte schouders en een sarong (vaak ter plekke te leen). Houd rekening met Malaria in sommige gebieden en veel irritante muggen. Voorkomen is beter dan genezen: dus bij zonsondergang bij voorkeur bedekte kleding en DEET en een aantal malariatabletten in de tas als je desondanks toch gestoken wordt. Maar laat dat de pret van dit prachtige land niet drukken! 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>