De beste reisperiode in één muisklik

Wat is de beste reisperiode voor Bali? Of de beste reismaand voor Thailand? De beste maanden om te reizen zijn per land anders, en zelfs per regio. Wanneer plan je jouw reis? Wij vonden handige websites die het allemaal in één keer laat zien. Kies een maand en je ziet naar welk land je het beste kunt reizen. Of klik op de wereldkaart op een land en je ziet voor elke maand het beste reisweer.

Update van de redactie: ook op eigen bodem zijn er enkele uitstekende alternatieven. Je ideale zonbestemming kan je bijvoorbeeld makkelijk en razendsnel vinden via www.waarschijntdezonwel.nl. Geef de periode in waarin je op reis wil en je wensen m.b.t. minimum en maximum temperatuur en voilà: je krijgt meteen een overzicht met bestemmingen die aan je wensen voldoen. Desgewenst kan je ook nog filteren op je budget en / of maximale vliegafstand. Op wintersport en zeker weten dat er een flink pak sneeuw ligt op je bestemming tijdens jouw vakantie? Dan is www.waarligtdesneeuwwel.nl een aanrader!

Beste reisperiode – kijk naar temperatuur en regen

Temperatuur en regenval bepalen voor de meeste mensen de beste reisperiode. Aangenaam reisweer is liever niet te warm, te koud, te droog of te nat. Want dat beperkt voor de meeste reizigers de mogelijkheden om actief te zijn en om lekker onbekommerd foto’s te kunnen maken. Natuurlijk, als je boomkikkers in de jungle van Madagaskar wilt spotten moet je wachten op regen. Maar als je in Butan naar het Taktshang-klooster wilt klimmen gaat je dat in de regentijd überhaupt niet lukken. Daarvoor ga je dan juist in april of in november. En Suriname? Daar valt tussen februari en juni erg veel regen, dus reis liever in het najaar. Zuid-Spanje heeft al in maart aangename temperaturen. Maar de maanden ervoor is het nog erg fris. In Sri Lanka kan de moesson regen een spelbreker zijn en in Dubai juist de hitte.

Klik op de kaart voor de beste reisperiode.

Klik op de kaart voor de beste reisperiode.

De beste maanden om te reizen

In 2016 startte Bastien Petit een privé-project om op basis van openbare weer-informatie in één oogopslag te kunnen zien waar op aarde het aangenaam reisweer is. Naar welk land je ook wilt, per regio vind je hier de fijnste periode om ‘normaal’ te reizen. Bastien verzamelt daarvoor per land en per klimaatzone en per maand de gegevens over temperatuur, neerslag en klimaatzones (http://www.qgis.org/, http://sdwebx.worldbank.org/climateportal/). Hij zet de resultaten om naar een handige wereldkaart (infographic) waarbij je met een slider de maand kiest. Groen betekent: prima reisweer. Lichtgroen: redelijk reisweer en grijs betekent: te koud, te nat of te heet. Op zijn blog wordt het allemaal uitgelegd: https://blog.climatelist.com/.

Klik op de grafiek voor uitleg.

Klik op de grafiek voor uitleg.

 

Beste reisperiode – voor de gemiddelde reiziger

Op de website http://climatelist.com/ vind je de beste maanden om te reizen in één oogopslag. Het project van Bastien Petit is natuurlijk gericht op de gemiddelde reiziger die tijdens zijn reis gemiddelde activiteiten onderneemt. Zoek je de beste periode om in Noorwegen te gaan skiën? Of om in Kaapverdië te gaan windsurfen? Dan heb je natuurlijk meer informatie nodig dan je op deze website zult vinden en zul je jezelf wat breder moeten oriënteren. Maar zelfs dan geldt: als startpunt voor het zoeken van je volgende reisbestemming is dit een leuke site. Bovendien: als je op een land klikt zie je in één oogopslag het hele jaarbeeld met de zelfde eenvoudige indeling: groen betekent ‘prima reisweer’, lichtgroen ‘redelijk reisweer’ en grijs betekent ‘koud/nat/heet’.

Zoek jij het liefst extreem weer?

Wil jij naar Spitsbergen in de winter? Of naar Dubai als het daar op zijn heetst is? Ook dan is deze website handig!
Is een reisbestemming namelijk grijs gekleurd op de wereldkaart, dan weet je dat de weersomstandigheden in die maand extremer zijn dan mensen gemiddeld leuk vinden – te warm, te koud of te nat. En dat is misschien precies wat jij zoekt. Want waar de meeste mensen voor die bestemming dan liever een andere reisperiode zoeken (met meer aangename omstandigheden), ga jij juist wel. Off the beaten track – het avontuur tegemoet. Go extreme – zoek de grijze gebieden en geniet.

Beste reisperiode – een hele puzzel

De site ClimateList is een handig hulpmiddel. Bastien Petit is druk geweest omdat bijvoorbeeld China in wel 6 of 7 klimaatzones uiteen valt. Net als Rusland, Noord-Afrika en de USA. In de Verenigde Staten kan het weer per staat erg verschillen. Al dat uitzoeken  heeft ClimateList nu voor ons gedaan. Petje af voor dit niet-commerciele initiatief.

Link voor het beste reisweer en de beste reisperiode: http://climatelist.com/

Zoek je reisinspiratie? Klik dan HIER

Review: Arjan Mulder

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)
  1. Simone | Paper Travels zegt:

    O dat is wel echt een superhandige check. Ik moet altijd zoeken als ik wil weten welke periode het beste is om naar een bepaalde locatie te reizen dus dit is heel fijn!

  2. Bastien zegt:

    Thank you for this enthusiastic article Arjan, you made my day!

    I’m glad you find the app useful, this is the kind of feedback that keeps me motivated to work on it! If you or your readers have suggestions on how to improve it, let me know 🙂

    • Hi Bastien,
      My pleasure! Were you able to translate the article? The Fb post on it has reached almost 30k people. One or two indicated that e.g. Japan was not entirely correct, mainly due to humidity or other issues.
      My question to you: how do you deal with climate changes? What would be your update frequency for ‘the climate map’?

      • Bastien zegt:

        > Were you able to translate the article?

        Yes. Your point about using the site to locate cold weather is one of the most popular feedback I’ve had so far: People want to define their own criteria for what is the “best weather”. I like the idea, I’ll probably build it.

        > The Fb post on it has reached almost 30k people.

        Awesome!

        > One or two indicated that e.g. Japan was not entirely correct, mainly due to humidity or other issues.

        That’s true, I’m not happy with my recommendation for Japan. The temperature + precipitation data suggest that July + August are ideal, but all travel guides tell us that they are unpleasant months because of the heavy humidity. I’m not sure how to address this issue yet. Thanks for pointing it out.

        > My question to you: how do you deal with climate changes? What would be your update frequency for ‘the climate map’?

        Today, I only use historic averages, not future projections:

        – For countries that are not divided in climate zones, I use the “Historical Data” from the Worldbank.org Climate API. It is based on measurements from 1901 to 2009.

        – For countries where I defined climate zones, I use their “Downscaled historic data set”. It is based on measurements from 1961 to 1999.

        At this stage of the project, I thought that it was good enough. I could consider trying to adjust the data for climate change in the future if the project grows in popularity. Worldbank.org has many future climate projections available.

        Thanks again for your support!

  3. Beste,
    ik vind uw website heel interessant, alleen werkt de link naar de wereldkaart niet (bij mij).
    Ik krijg de kaart wel te zien voor januari, en ik kan de balk onderaan wel opschuiven naar de volgende maanden, maar de kaart verandert niet mee.
    We plannen een wereldreis, dus die kaart is eigenlijk onmisbaar…

    Merci voor uw reactie.
    Lore

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>