Balkan City Trip: Ljubljana

Jarenlang was het voormalige Joegoslavië een geliefde bestemming voor strand- en zonliefhebbers. Een verwoestende oorlog midden jaren 90 verscheurde het land en riep het toerisme een halt toe. Ook in de eerste jaren na de wederopbouw wisten toeristen hun weg nauwelijks naar de nieuw ontstane Balkan landen te vinden. Die tijden zijn echter allang weer voorbij, en anno 2013 is de Balkan weer een uitermate populaire vakantiebestemming.

St Nicolaas Kathedraal, Ljubljana

Vooral Kroatië, met haar prachtige kust, springt bij velen in het oog. Bij citytrips wordt echter niet direct aan een van de Balkanlanden gedacht en in dat opzicht is Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, nog een echte geheimtip.

Plečnik

Slovenië is een klein en divers land en zo kan haar hoofdstad ook het best worden beschreven. Ondanks het feit dat Ljubljana het politieke, economische en culturele hart van het land is, is de stad overzichtelijk en heeft het, ideaal voor bezoekers, een compacte binnenstad. Ljubljana maakte vanaf de veertiende eeuw deel uit van het Habsburgse Rijk en invloeden op bijvoorbeeld de architectuur kunnen nog steeds in de stad gevonden worden.

Het is echter vooral Jože Plečnik, de bekendste Sloveense architect, die zijn stempel op Ljubljana’s stadsbeeld heeft gedrukt. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw kreeg Ljubljana door talrijke projecten van Plečnik haar eigen, typische stijl. De universiteitsbibliotheek werd gebouwd, nieuwe pleinen ontwikkeld en de oevers van de Ljubljanica rivier werden opgesierd met parkjes en nieuwe bruggen waarvan de Tromostovje, de drie bruggen, een van de belangrijkste symbolen van de stad is.

Buiten het centrum kunnen veel Oostblok-achtige gebouwen gevonden worden die uit de tijd van het voormalige Joegoslavië stammen, waarvan Slovenië deel uitmaakte vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met begin jaren ’90.

Kasteel en Draak

Prešernov Trg is het centrale plein dat het hart van de binnenstad vormt. Aan het plein kunnen de rode Fransicus van Assisikerk en de Tromostovje gevonden worden. Vanaf het plein kan de belangrijkste toeristische attractie van de stad, het kasteel Ljubljanski Grad gelegen boven op een heuvel, in twintig minuten te voet worden bereikt. Toegang tot het kasteel is deels gratis en vanaf de oude muren en de toren zijn er prachtige uitzichten over de stad en richting de aan de horizon gelegen Alpen.

In de oude stad, gelegen tussen de kasteelheuvel en de Ljublanica rivier, die het centrum doorkruist, kunnen nog enkele middeleeuwse en barokke gebouwen gevonden worden, zoals de Sint Nicolaas kathedraal met haar groene koepel. De vele kleine straatjes, steegjes en pleintjes vol met gezellige cafés maken dit deel van de stad heerlijk om door heen te slenteren.

Hét symbool van Ljubljana is een draak, die kracht, moed en aanzien symboliseert. Er bestaan verschillende theorieën deels gebaseerd op legende en geschiedenis betreft de oorsprong van de draak, maar nog steeds is niet helemaal duidelijk waar het symbool precies vandaan komt. De binnenstad is bezaaid met afbeeldingen van draken, en de bekendsten kunnen bovenop het kasteel en op de Zmajski Most, Drakenbrug, gevonden worden. Het kasteel en de draak komen ook terug in het stadswapen van de Sloveense hoofdstad.

Ljublanica rivier

Metelkova en meer

Ljubljana heeft een erg jonge bevolking en dankzij de aanwezigheid van vele studenten heeft de stad een dynamisch en jong karakter. Vooral in de zomer is het erg gezellig in de oude stad en langs de rivier waar de vele terrasjes en restaurants vol lopen en straatmuzikanten voor een relaxte sfeer zorgen. De vele moderne restaurants en uitgaansgelegenheden geven de stad tegelijkertijd ook een internationaal aanzien.

Net iets buiten het centrum, nabij het treinstation, kan de alternatieve buurt Metelkova gevonden worden. Hier wordt vooral in de weekenden flink gefeest tijdens talloze concerten en parties in de verschillende kroegen en ‘clubs’. Overdag is Metelkova vooral een verzamelplaats voor kunstenaars en artiesten, wat goed terug te zien is de streetart en graffiti. Er kan ook geheel in de Metelkova stijl overnacht worden; aan de rand van de buurt is een oude gevangenis omgebouwd tot hostel!

Het grote Tivoli park, iets buiten het centrum gelegen, is onder de lokale bevolking ook erg geliefd. Hier wordt veel gesport, gepicknickt en gewandeld. Vanaf de Rožnik heuvel kan er onder het genot van een drankje en een hartige snack van mooie uitzichten genoten worden.

Dankzij haar centrale ligging in het land kunnen er vanuit Ljubljana diverse interessante bestemmingen eenvoudig worden bereikt. Dagtripjes naar bijvoorbeeld het beroemde meer van Bled, de grotten van Postojna en het idyllische havenplaatsje Piran behoren tot de mogelijkheden. In het westen en noorden van Slovenië kunnen de Julische Alpen gevonden worden, en het skigebied Krvavec ligt op minder dan een uur van de hoofdstad.

Ljubljana ligt op nog geen twee uur vliegen van Amsterdam. Ook kan de stad prima worden bezocht tijdens een vakantie in Slovenië of tijdens een doorreis naar of van de Kroatische kust.

Tekst en foto’s: Sam van der Werf

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>