Baden in Boedapest

Dampend ligt het bad van Szechenyi in de open lucht... Door de nevel zijn twee heren zichtbaar. Tot hun nek zitten ze in het thermale water en spelen een spelletje schaak. Boedapest heeft ruim honderd heetwaterbronnen en dus ook veel kuurbaden. De mooiste baden zijn Szechenyi en Gellért. Ga je mee?

Het Szechenyi bad is gebouwd rond één van de ruim 100 heetwaterbronnen die Boedapest rijk is. Die bronnen leveren dagelijks 70 miljoen liter water om te baden en te kuren. Szechenyi is met recht het mooiste en meest stijlvolle badhuis van Boedapest. Met statige gele gebouwen, imposante zuilen, een klassiek Romeins badhuis en een prachtig art nouveau interieur. Het bad is openbaar maar voor behandelingen moet uiteraard worden betaald.

Dagelijks potje schaak in het bronwater dat altijd 38 graden is. Zomer en winter.

Dagelijks potje schaak in het thermale bronwater. Het minerale water is zomer en winter 38 graden

Het Szechenyi bad in het stadpark aan het einde van metrolijn 1 (de oudste van Europa).

Het Szechenyi bad in het stadspark, aan het einde van metrolijn 1 (de oudste lijn van Europa)

Boedapest – het Szechenyi bad

Het water van het Szechenyi bad is zomer en winter 38 ºC. Een aantal oudere heren is er elke dag: ze spelen geconcentreerd een spelletje schaak, zittend in het hete thermale water. In de winter moet dat een prachtig gezicht zijn: opstijgende dampen en mannen tot hun nek in het water. Het Szechenyi bad ligt in het stadspark aan het einde van metrolijn nummer 1 (dat is de oudste metro van het Europese vaste land, ooit geopend door keizerin Sisi !!).


Het Szechenyi bad: bol van de Art Nouveau.

Het Szechenyi bad: bol van de Art Nouveau

Baden in Boedapest gebeurt in stijl.

Baden in Boedapest gebeurt in stijl

Ik kan kiezen uit een groot aanbod behandelingen: van medisch getinte balneotherapieën, drinkkuren en elektrostimulatie, tot massages, stoombaden en modderpakkingen. En dat allemaal voor heel redelijke prijzen. Zo betaal ik voor een modderpakking €7,50 en voor een massage van 30 minuten €12,75. De echte medische behandelingen staan uiteraard altijd onder toezicht van een ervaren arts. Ik kies voor: lekker zwemmen! Ik ben namelijk sprakeloos door de schitterende Art Nouveau. Ik wil me nu niet laten opsluiten in een klein behandel-hokje.

Het Gellért bad: zwemmen in een soort Romeinse tempel.

Het Gellért bad: zwemmen in een soort Romeinse tempel

Boedapest – het Gellért bad

Op de andere oever van de Donau ligt het eveneens geneeskrachtige Gellért bad. Van de 13 baden zijn er een aantal thermaal (36-38ºC). Het Gellért bad was al populair tijdens de Turkse bezetting van Boedapest en werd ‘gemoderniseerd’ in 1918. Nog steeds is het populair in binnen- en buitenland. Het interieur bevat dan ook prachtige Jugendstil-kenmerken met schitterende mozaïeken, gekleurde glasramen en beelden. Het Gellért bad is samen met het Szechenyi bad met recht één van de meest bekende baden van Boedapest.

Veel Jugenstil in het Gellért bad aan de oever van de Donau.

Veel Jugenstil in het Gellért bad aan de oever van de Donau

Ik zwem in een soort Romeinse tempel. Het bronwater komt direct van de Gellért heuvel naast het badhuis. Het heeft een temperatuur tussen 21 en 78 ºC. Het water bevat o.a. magnesium, zwavel-chloride en fluoride. Het bad is al vroeg in de ochtend open. Vanaf 6:00 uur kunnen mensen langskomen, al voor ze naar hun werk moeten. Maar gezien de gemiddelde leeftijd werken de meeste gasten volgens mij niet meer voor de kost…

Genieten in stijl in het Gellért bad.

Genieten in stijl in het Gellért bad

De basis voor de kuurcultuur van Boedapest ligt al in de Romeinse tijd en sindsdien wordt het heilzame water aangewend voor de behandeling van bewegingsstoornissen, maar ook voor dermatologische aandoeningen en, als onderdeel van een drinkkuur, bij nier- en metabolische problemen en maagklachten. De hete dampen van het Szechenyi en het Gellért bad bieden zelfs verlichting bij ademhalingsproblemen. Maar voor mij was een zwembroek voldoende om te genieten van de baden in Boedapest. Misschien kom ik ooit nog eens echt kuren – als ik iets mankeer.

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Het was een vermoeiende dag.

Het was een vermoeiende dag…

  • Het Szechenyi bad (Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda) ligt aan de Állatkerti krt. 11, H-1146 Budapest. De toegangsprijs is 2250–3500 Ft (8–13 euro). De thermale baden zijn dagelijks geopend van 6–19 uur
  • Het Gellért bad (Gellért Thermal Bath) ligt aan de Kelenhegyi ut 4–6, H-1118 Budapest. De toegangsprijs is 2200–3800 Ft (8–14 euro). De baden zijn dagelijks geopend van 6–20 uur
  • Meer over baden in Boedapest vind je hier
Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>