Een Amerikaans B1/B2 visum aanvragen, hoe doe je dat?

Wie op vakantie naar de VS gaat, of voor werk die kant op moet reizen, vraagt normaliter een ESTA aan. Dit ‘visa waiver program’ is toegankelijk, goedkoop en kan tot enkele dagen voor vertrek worden aangevraagd. Toch zijn er gevallen waarbij je niet meer voor reizen met een ESTA in aanmerking komt en dan heb je voor vakanties of zakenreizen een B1/B2 visum nodig. Hoe je dat aanvraagt, lees je hier!

Verschil ESTA en B1/B2 visum

Vakantie, zakenreis of familiebezoek van maximaal 90 dagen gaat normaal dus op het ESTA visa waiver program. In dit artikel hebben wij alle voorwaarden en de procedure voor het aanvragen van zo’n ESTA al op een rijtje gezet.

Let op: een visum is geen ESTA.

Wanneer je langer dan 90 dagen naar de VS wilt, bijvoorbeeld voor een geweldige rondreis, dan kun je niet meer reizen op een ESTA en dien je een zogenaamd B1/B2 visum aan te vragen. Ook wanneer je vanaf 2011 in een van de volgende landen bent geweest, is een ESTA geen optie meer: Syrië, Soedan, Irak, Iran, Jemen, Noord-Korea, Libië en Somalië. Ongeacht de reden van dit bezoek, dien je de volledige visumprocedure te doorlopen. Andere redenen waarom een ESTA niet mogelijk is, zijn drugsgebruik, strafblad, terrorisme, je visum Amerika is ooit geweigerd of je bent ooit geweigerd aan de Amerikaanse grens, je bent ooit langer dan toegestaan in de VS verbleven of je hebt ooit illegaal werk gezocht in de VS.

Het B1 visum is een business visum en een zogenaamd non-immigrant visum. Het biedt de mogelijkheid om maximaal 180 dagen in de VS te verblijven. Daarbij mag je geen ‘werk’ verrichten, maar zakendoen is wel toegestaan. Een vergadering of congres bijwonen, onderhandelingen voeren of procederen is dus wel toegestaan onder dit visum. Het B2 visum is een toeristisch non-immigrant visum en geldt ook voor familiebezoek, sociale bijeenkomsten, een workshop volgen (géén opleiding) of een medische behandeling.

Wellicht wil je in de toekomst zowel voor zaken als voor een vakantie naar de VS. Dan is het aan te raden om het gecombineerde B1/B2 visum aan te vragen, waarmee je dus de voordelen van beide hebt.

B1/B2 Visum aanvragen voor Amerika

De aanvraagprocedure van een B1/B2 visum voor Amerika

Begin tijdig met het aanvragen van een visum. Hoewel de stappen te overzien zijn, kan de wachttijd bij het consulaat oplopen en je wilt natuurlijk wel op tijd de zekerheid hebben dat je visum is goedgekeurd!

Stap 1

De eerste stap voor het aanvragen van een B1/B2 visum is het invullen van het online DS-160 formulier. Geef aan waar je je aanvraag wilt doen (het consulaat bevindt zich in Amsterdam) en start een nieuwe aanvraag. Het invullen van het formulier is een fikse klus, vooral omdat er veel details worden gevraagd over je familie, werk, reden van bezoek en eerdere reizen naar de VS. Zorg er dus voor dat je de in- en uitreisdata van eerdere bezoekjes aan de VS beschikbaar hebt, net als je paspoort.

Je moet tevens een pasfoto uploaden voor je visumaanvraag. Let op: deze pasfoto moet aan andere eisen voldoen dan de Nederlandse paspoortfoto’s (5x5cm en witte achtergrond). De gedetailleerde eisen van de pasfoto staan gelukkig online omschreven. Het is aan te raden om, als je bij een fotograaf die pasfoto laat maken, je hem ook digitaal op laat sturen, zodat je sowieso een goede kwaliteit foto beschikbaar hebt die je kunt uploaden.

Nadat je het formulier volledig naar waarheid hebt ingevuld en je foto hebt geüpload, kun je het DS-160 formulier digitaal ondertekenen. Je ontvang een bevestiging die je kunt printen. Deze bevestiging (met barcode) dien je geprint mee te nemen naar het consulaat.

Stap 2

Nadat je je DS-160 formulier hebt ingevuld en ondertekend, kun je een afspraak gaan maken op het consulaat. Dat die je via deze website. Kies dan voor non-immigrant visa en klik vervolgens op registreren. Je dient dan enkele persoonsgegevens in te sturen en de code van je DS-160 formulier in te vullen. Nadat je alles hebt ingevuld dien je de visum fee a $160 te betalen en kun je een afspraak maken op het gekozen consulaat. Je DS-160 formulier en de ingevuld gegevens worden zo doorgestuurd naar het betreffende consulaat.

De betalingsbevestiging en de bevestiging van de interviewafspraak die je, samen met de bevestiging van het DS-160 formulier, geprint mee te nemen naar je afspraak.

De wachttijden voor een afspraak op het consulaat aan het Museumplein in Amsterdam kan flink oplopen, zo moest ik zelf 40 werkdagen wachten op de eerstvolgende beschikbare dag. Begin dus op tijd met je visumaanvraag!

Amerikaans Consulaat Museumplein voor B1/B2 visum

Bron foto: www.wikipedia.nl

Stap 3

Nu is het afwachten tot de dag van je afspraak. Gebruik deze tijd goed om je interview op het consulaat voor te bereiden. Omdat het een non-immigrant visum betreft, is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je niet hoeft te werken en een zodanige binding hebt met Nederland, dat je ook weer terug zult keren na die maximale periode van 180 dagen. Ook dien je te kunnen aantonen dat je voldoende middelen hebt om jezelf te onderhouden en dus niet naar werk hoeft te zoeken om geld te verdienen tijdens je verblijf.

Documentatie die verplicht is om mee te nemen:

  • Paspoort (nog minstens 6 maanden geldig);
  • Uitgeprinte bevestiging met barcode van het DS-160 formulier;
  • Uitgeprinte afspraakbevestiging voor interview op het consulaat;
  • Uitgeprint betalingsbewijs van de visumkosten;
  • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen.

Documentatie die je interview kunnen ondersteunen:

  • Salarisstroken;
  • Contract of werkgeversverklaring;
  • Bankafschriften (getekend en gestempeld door de bank);
  • Hypotheekakte;
  • Bewijs van eigendom van koopwoning;
  • Huurcontract huurwoning;
  • Trouwakte / registratie van partnerschap;
  • Geboortebewijs van eventuele kinderen.

Documentatie afhankelijk van de reden van je reis:

  • Reisroute;
  • Eventuele ticketbevestiging (niet noodzakelijk als je die nog niet aangeschaft hebt);
  • Bankafschrift van spaargeld voor de reis (getekend en gestempeld door de bank);
  • Inschatting van de kosten van je reis;
  • Werkgeversverklaring van opdracht (indien je voor zaken reist, ook getekend door je werkgever);
  • Elk ander document dat relevant kan zijn ter ondersteuning van je verhaal.

Zelf vroeg ik dit visum aan vanwege een eerdere reis door Iraaks Koerdistan, wat tot een van de landen behoort waarmee reizen op een ESTA wordt uitgesloten. Hoewel ik wel al een uitnodiging voor een vergadering in de VS had liggen, had ik nog geen tickets geboekt omdat ik eerst wilde afwachten of ik het visum kon regelen. Omdat het visum na uitgifte 10 jaar geldig is (of zolang als je paspoort nog geldt), wilde ik het gecombineerde B1/B2 visum ook voor potentiële vakanties naar de VS in de toekomst.

Ter ondersteuning van mijn verhaal had ik meegenomen:

  • Salarisstroken en jaaropgaaf;
  • Contract bij werkgever;
  • Bankafschriften van betaal- en spaarrekeningen;
  • Hypotheekakte en bewijs van eigendom van woning;
  • Uitnodiging voor de werkbijeenkomst in de VS: dit waren in mijn geval enkel printjes van e-mailconversaties (er was geen sprake van een ‘opdracht’). Hoewel er moeilijk over werd gedaan dat er geen getekend document was, is het uiteindelijk toch goed gekomen;
  • Documentatie van uitnodigende organisatie over onkostenvergoedingen;
  • Reisroute door Irak;
  • Ticketbevestiging van- en naar Irak;
  • E-mailconversaties tussen de gids en mij over de reisroute door Irak.

Zelf kun je het beste inschatten welke documentatie handig is om jouw verhaal te ondersteunen. Je gaat ongetwijfeld met een goede reden naar de VS en hebt een valide reden waarom je niet op een ESTA kunt reizen, dus het is vooral belangrijk dat je dat verhaal eerlijk en duidelijk vertelt.

Lower Manhattan New York

Uitzicht op Lower Manhattan in New York.

De procedure op het consulaat

De procedure voor het interview op het consulaat is formeel, maar ook goed geregeld. Ik had mijn afspraak op een donderdagochtend om 8 uur. Het consulaat op Museumplein 19, Amsterdam opent ook om 8 uur ‘s ochtends. Enkele dagen voor je afspraak krijg je nogmaals een bericht over je afspraak en wat je vooral wel en niet moet meenemen.

Het is NIET toegestaan om een laptop of iPad mee naar binnen te nemen. Een mobiele telefoon mag wel, maar de bluetooth moet uitstaan. Er is ook geen mogelijkheid om je laptop bij de ingang achter te laten, dus zorg ervoor dat je die ook echt niet in je tas hebt zitten. Verder gelden er vrij standaard regels (geen wapens en/of drugs mee naar binnen, geen video-opnames maken etc).

Op de afspraakbevestiging staat dat je 15 minuten voorafgaand aan je afspraak aanwezig moet zijn. Ik was om 7.37 bij het consulaat voor mijn afspraak om 8 uur en toen stond er al een kleine rij van 8 mensen te wachten. Die groep verveelvoudigde zeer snel in de daaropvolgende vijftien minuten, iets voor 8 uur stonden er zeker 25 mensen te wachten. De moeite waard om ruim op tijd te komen dus.

Rond kwart voor 8 werden de eerste mensen al binnengelaten. Eerst moet je door een glazen wand je paspoort laten zien en wordt geregistreerd dat je bent komen opdagen. Vervolgens moet je voor je naar binnen gaat je tas opendoen zodat deze visueel geïnspecteerd kan worden. Tevens wordt hier gecheckt of je bluetooth op je telefoon uit staat.

Eenmaal binnen ga je door een soort vliegveldcontrole. Alles uit je zakken, riem en horloges af en die gaan samen met je tas door de scanner en ook zelf moet je door een metaaldetector lopen. Je tas blijft achter in de hal en je krijgt een bewijs waarmee je die na je afspraak weer op kunt halen. Haal dus alles uit je tas wat je eventueel nodig kunt hebben (paspoort, pasfoto, ondersteunende documentatie).

Amerika reizen

Nadat je tas is opgeborgen en je door de controle bent, kun je naar de volgende ruimte. Daar staat links een kleine balie waar twee Nederlandstalige medewerkers om je paspoort, pasfoto en printbevestiging van het DS-160 formulier vragen. Tevens vragen ze naar de reden van je bezoek. Bij een zakenreis (in mijn geval) vroegen ze hier ook om de verklaring van opdracht die ik dus niet had. Uiteindelijk voegden ze wat andere stukken toe aan het bundeltje en mocht ik door naar de volgende balie.

Bij de tweede balie is een Amerikaanse medewerker die vraagt waarom je een visum aan komt vragen (reis naar Irak dus ESTA geldt niet meer) en wat het doel is van je volgende reis naar de VS (business). Tevens dien je hier je vingerafdrukken te geven. Omdat mijn pasfoto goed geüpload stond in het systeem kreeg ik die terug (maar je moet hem wel sowieso meenemen naar je interview) en kreeg ik te horen dat ik door mocht naar het interview. Je krijgt dan een nummertje mee en kunt in dezelfde ruimte plaatsnemen om te wachten tot je nummer wordt geroepen.

Al met al duurde het in mijn geval van aankomst in de rij buiten (7.37) tot ik langs de controle en eerste twee balies was, 30 minuten. Veel voorspoediger dan ik had verwacht en waarschijnlijk met het geluk dat ik ruim op tijd in de rij was aangesloten.

Na 20 minuten wachten werd mijn nummer geroepen en kon ik me melden aan de balie. Hier werd weer gevraagd naar de reden voor de aanvraag van een visum (reis naar Irak, dus geen ESTA mogelijkheid meer). Er werd gevraagd waarom ik naar Irak was gegaan en wanneer (tourism, last month). Op het feit dat ik daar voor toerisme heen was gegaan kreeg ik een vriendelijke ‘well that’s an unusual destination’, maar vervolgens ging het over waarom ik nu naar de VS zou gaan. Ik gaf aan dat dit voor een werkbijeenkomst was en dat ik in de toekomst ook nog als toerist die kant op zou reizen. Er werd wat doorgevraagd op mijn werk (waar werk je, wat is je functie, waarvoor moet je voor werk naar de VS) en toen kreeg ik al te horen dat het visum was goedgekeurd. Binnen 4-5 werkdagen wordt deze per post opgestuurd naar het adres dat je initieel online hebt doorgegeven bij het maken van de afspraak. Ik had het visum uiteindelijk binnen 2 dagen binnen.

Je mag dan weer vertrekken – je krijgt geen bewijs mee en je paspoort blijft achter – en na het ophalen van de tas sta je zo weer buiten! In mijn geval was dat om 8.33 uur, dus ik ben welgeteld geen uur bezig geweest met de aanvraag.

Visum Amerika B1/B2 aanvragen

Het uiteindelijke visum, minus alle persoonlijk details.

Tips voor het aanvragen van een B1/B2 visum

Hoewel de visumaanvraag niet heel moeilijk is, vergt het wel enige voorbereiding om de documentatie op orde te hebben voor je interview. Uiteindelijk werd er tijdens mijn interview niet eens meer gevraagd om ondersteunend bewijs, maar ik was wel even angstig toen ze begonnen over de getekende opdrachtovereenkomst die ik nodig zou hebben van mijn werkgever.

Gelukkig kwam alles goed. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste spullen bij je hebt: paspoort, pasfoto in juiste dimensies en bevestiging van het DS-160 formulier zijn degenen die je écht moet afgeven. Verder is het aan te raden ruim op tijd te komen, in mijn geval was het echt nuttig dat ik een van de eersten was die naar binnen mocht.

Als laatste tip: vertel gewoon je verhaal hoe en waarom, dan heeft je aanvraag de meeste kans van slagen. En zodra je visum eenmaal is goedgekeurd kun je er 10 jaar lang van genieten; dat is deze extra moeite natuurlijk wel waard!

Visum Amerika Aanvragen

 

Brigitte

Als het om reizen gaat, kan Brigitte er geen genoeg van krijgen. Haar motto is dat er in elk land wel iets moois te beleven valt, dus dat je elke kans ook aan moet grijpen om dat te ontdekken. Haar hart heeft ze verloren aan Groot-Brittannië en Ierland, maar gelukkig is er nog genoeg ruimte voor alle andere landen over.
Brigitte

Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>