Een Amerikaans B1/B2 visum aanvragen, hoe doe je dat?

Wie op vakantie naar de VS gaat, of voor werk die kant op moet reizen, vraagt normaliter een ESTA aan. Dit ‘visa waiver program’ is toegankelijk, goedkoop en kan tot enkele dagen voor vertrek worden aangevraagd. Toch zijn er gevallen waarbij je niet meer voor reizen met een ESTA in aanmerking komt en dan heb je voor vakanties of zakenreizen een B1/B2 visum nodig. Hoe je dat aanvraagt, lees je hier!

Verschil ESTA en B1/B2 visum

Vakantie, zakenreis of familiebezoek van maximaal 90 dagen gaat normaal dus op het ESTA visa waiver program. In dit artikel hebben wij alle voorwaarden en de procedure voor het aanvragen van zo’n ESTA al op een rijtje gezet.

Let op: een visum is geen ESTA.

Wanneer je langer dan 90 dagen naar de VS wilt, bijvoorbeeld voor een geweldige rondreis, dan kun je niet meer reizen op een ESTA en dien je een zogenaamd B1/B2 visum aan te vragen. Ook wanneer je vanaf 2011 in een van de volgende landen bent geweest, is een ESTA geen optie meer: Syrië, Soedan, Irak, Iran, Jemen, Noord-Korea, Libië en Somalië. Ongeacht de reden van dit bezoek, dien je de volledige visumprocedure te doorlopen. Andere redenen waarom een ESTA niet mogelijk is, zijn drugsgebruik, strafblad, terrorisme, je visum Amerika is ooit geweigerd of je bent ooit geweigerd aan de Amerikaanse grens, je bent ooit langer dan toegestaan in de VS verbleven of je hebt ooit illegaal werk gezocht in de VS.


Het B1 visum is een business visum en een zogenaamd non-immigrant visum. Het biedt de mogelijkheid om maximaal 180 dagen in de VS te verblijven. Daarbij mag je geen ‘werk’ verrichten, maar zakendoen is wel toegestaan. Een vergadering of congres bijwonen, onderhandelingen voeren of procederen is dus wel toegestaan onder dit visum. Het B2 visum is een toeristisch non-immigrant visum en geldt ook voor familiebezoek, sociale bijeenkomsten, een workshop volgen (géén opleiding) of een medische behandeling.

Wellicht wil je in de toekomst zowel voor zaken als voor een vakantie naar de VS. Dan is het aan te raden om het gecombineerde B1/B2 visum aan te vragen, waarmee je dus de voordelen van beide hebt.

B1/B2 Visum aanvragen voor Amerika

De aanvraagprocedure van een B1/B2 visum voor Amerika

Begin tijdig met het aanvragen van een visum. Hoewel de stappen te overzien zijn, kan de wachttijd bij het consulaat oplopen en je wilt natuurlijk wel op tijd de zekerheid hebben dat je visum is goedgekeurd!

Stap 1

De eerste stap voor het aanvragen van een B1/B2 visum is het invullen van het online DS-160 formulier. Geef aan waar je je aanvraag wilt doen (het consulaat bevindt zich in Amsterdam) en start een nieuwe aanvraag. Het invullen van het formulier is een fikse klus, vooral omdat er veel details worden gevraagd over je familie, werk, reden van bezoek en eerdere reizen naar de VS. Zorg er dus voor dat je de in- en uitreisdata van eerdere bezoekjes aan de VS beschikbaar hebt, net als je paspoort.

Je moet tevens een pasfoto uploaden voor je visumaanvraag. Let op: deze pasfoto moet aan andere eisen voldoen dan de Nederlandse paspoortfoto’s (5x5cm en witte achtergrond). De gedetailleerde eisen van de pasfoto staan gelukkig online omschreven. Het is aan te raden om, als je bij een fotograaf die pasfoto laat maken, je hem ook digitaal op laat sturen, zodat je sowieso een goede kwaliteit foto beschikbaar hebt die je kunt uploaden.

Nadat je het formulier volledig naar waarheid hebt ingevuld en je foto hebt geüpload, kun je het DS-160 formulier digitaal ondertekenen. Je ontvang een bevestiging die je kunt printen. Deze bevestiging (met barcode) dien je geprint mee te nemen naar het consulaat.

Stap 2

Nadat je je DS-160 formulier hebt ingevuld en ondertekend, kun je een afspraak gaan maken op het consulaat. Dat die je via deze website. Kies dan voor non-immigrant visa en klik vervolgens op registreren. Je dient dan enkele persoonsgegevens in te sturen en de code van je DS-160 formulier in te vullen. Nadat je alles hebt ingevuld dien je de visum fee a $160 te betalen en kun je een afspraak maken op het gekozen consulaat. Je DS-160 formulier en de ingevuld gegevens worden zo doorgestuurd naar het betreffende consulaat.

De betalingsbevestiging en de bevestiging van de interviewafspraak die je, samen met de bevestiging van het DS-160 formulier, geprint mee te nemen naar je afspraak.

De wachttijden voor een afspraak op het consulaat aan het Museumplein in Amsterdam kan flink oplopen, zo moest ik zelf 40 werkdagen wachten op de eerstvolgende beschikbare dag. Begin dus op tijd met je visumaanvraag!

Amerikaans Consulaat Museumplein voor B1/B2 visum

Bron foto: www.wikipedia.nl

Stap 3

Nu is het afwachten tot de dag van je afspraak. Gebruik deze tijd goed om je interview op het consulaat voor te bereiden. Omdat het een non-immigrant visum betreft, is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je niet hoeft te werken en een zodanige binding hebt met Nederland, dat je ook weer terug zult keren na die maximale periode van 180 dagen. Ook dien je te kunnen aantonen dat je voldoende middelen hebt om jezelf te onderhouden en dus niet naar werk hoeft te zoeken om geld te verdienen tijdens je verblijf.

Documentatie die verplicht is om mee te nemen:

 • Paspoort (nog minstens 6 maanden geldig);
 • Uitgeprinte bevestiging met barcode van het DS-160 formulier;
 • Uitgeprinte afspraakbevestiging voor interview op het consulaat;
 • Uitgeprint betalingsbewijs van de visumkosten;
 • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen.

Documentatie die je interview kunnen ondersteunen:

 • Salarisstroken;
 • Contract of werkgeversverklaring;
 • Bankafschriften (getekend en gestempeld door de bank);
 • Hypotheekakte;
 • Bewijs van eigendom van koopwoning;
 • Huurcontract huurwoning;
 • Trouwakte / registratie van partnerschap;
 • Geboortebewijs van eventuele kinderen.

Documentatie afhankelijk van de reden van je reis:

 • Reisroute;
 • Eventuele ticketbevestiging (niet noodzakelijk als je die nog niet aangeschaft hebt);
 • Bankafschrift van spaargeld voor de reis (getekend en gestempeld door de bank);
 • Inschatting van de kosten van je reis;
 • Werkgeversverklaring van opdracht (indien je voor zaken reist, ook getekend door je werkgever);
 • Elk ander document dat relevant kan zijn ter ondersteuning van je verhaal.

Zelf vroeg ik dit visum aan vanwege een eerdere reis door Iraaks Koerdistan, wat tot een van de landen behoort waarmee reizen op een ESTA wordt uitgesloten. Hoewel ik wel al een uitnodiging voor een vergadering in de VS had liggen, had ik nog geen tickets geboekt omdat ik eerst wilde afwachten of ik het visum kon regelen. Omdat het visum na uitgifte 10 jaar geldig is (of zolang als je paspoort nog geldt), wilde ik het gecombineerde B1/B2 visum ook voor potentiële vakanties naar de VS in de toekomst.

Ter ondersteuning van mijn verhaal had ik meegenomen:

 • Salarisstroken en jaaropgaaf;
 • Contract bij werkgever;
 • Bankafschriften van betaal- en spaarrekeningen;
 • Hypotheekakte en bewijs van eigendom van woning;
 • Uitnodiging voor de werkbijeenkomst in de VS: dit waren in mijn geval enkel printjes van e-mailconversaties (er was geen sprake van een ‘opdracht’). Hoewel er moeilijk over werd gedaan dat er geen getekend document was, is het uiteindelijk toch goed gekomen;
 • Documentatie van uitnodigende organisatie over onkostenvergoedingen;
 • Reisroute door Irak;
 • Ticketbevestiging van- en naar Irak;
 • E-mailconversaties tussen de gids en mij over de reisroute door Irak.

Zelf kun je het beste inschatten welke documentatie handig is om jouw verhaal te ondersteunen. Je gaat ongetwijfeld met een goede reden naar de VS en hebt een valide reden waarom je niet op een ESTA kunt reizen, dus het is vooral belangrijk dat je dat verhaal eerlijk en duidelijk vertelt.

Lower Manhattan New York

Uitzicht op Lower Manhattan in New York.

De procedure op het consulaat

De procedure voor het interview op het consulaat is formeel, maar ook goed geregeld. Ik had mijn afspraak op een donderdagochtend om 8 uur. Het consulaat op Museumplein 19, Amsterdam opent ook om 8 uur ‘s ochtends. Enkele dagen voor je afspraak krijg je nogmaals een bericht over je afspraak en wat je vooral wel en niet moet meenemen.

Het is NIET toegestaan om een laptop of iPad mee naar binnen te nemen. Een mobiele telefoon mag wel, maar de bluetooth moet uitstaan. Er is ook geen mogelijkheid om je laptop bij de ingang achter te laten, dus zorg ervoor dat je die ook echt niet in je tas hebt zitten. Verder gelden er vrij standaard regels (geen wapens en/of drugs mee naar binnen, geen video-opnames maken etc).

Op de afspraakbevestiging staat dat je 15 minuten voorafgaand aan je afspraak aanwezig moet zijn. Ik was om 7.37 bij het consulaat voor mijn afspraak om 8 uur en toen stond er al een kleine rij van 8 mensen te wachten. Die groep verveelvoudigde zeer snel in de daaropvolgende vijftien minuten, iets voor 8 uur stonden er zeker 25 mensen te wachten. De moeite waard om ruim op tijd te komen dus.

Rond kwart voor 8 werden de eerste mensen al binnengelaten. Eerst moet je door een glazen wand je paspoort laten zien en wordt geregistreerd dat je bent komen opdagen. Vervolgens moet je voor je naar binnen gaat je tas opendoen zodat deze visueel geïnspecteerd kan worden. Tevens wordt hier gecheckt of je bluetooth op je telefoon uit staat.

Eenmaal binnen ga je door een soort vliegveldcontrole. Alles uit je zakken, riem en horloges af en die gaan samen met je tas door de scanner en ook zelf moet je door een metaaldetector lopen. Je tas blijft achter in de hal en je krijgt een bewijs waarmee je die na je afspraak weer op kunt halen. Haal dus alles uit je tas wat je eventueel nodig kunt hebben (paspoort, pasfoto, ondersteunende documentatie).

Amerika reizen

Nadat je tas is opgeborgen en je door de controle bent, kun je naar de volgende ruimte. Daar staat links een kleine balie waar twee Nederlandstalige medewerkers om je paspoort, pasfoto en printbevestiging van het DS-160 formulier vragen. Tevens vragen ze naar de reden van je bezoek. Bij een zakenreis (in mijn geval) vroegen ze hier ook om de verklaring van opdracht die ik dus niet had. Uiteindelijk voegden ze wat andere stukken toe aan het bundeltje en mocht ik door naar de volgende balie.

Bij de tweede balie is een Amerikaanse medewerker die vraagt waarom je een visum aan komt vragen (reis naar Irak dus ESTA geldt niet meer) en wat het doel is van je volgende reis naar de VS (business). Tevens dien je hier je vingerafdrukken te geven. Omdat mijn pasfoto goed geüpload stond in het systeem kreeg ik die terug (maar je moet hem wel sowieso meenemen naar je interview) en kreeg ik te horen dat ik door mocht naar het interview. Je krijgt dan een nummertje mee en kunt in dezelfde ruimte plaatsnemen om te wachten tot je nummer wordt geroepen.

Al met al duurde het in mijn geval van aankomst in de rij buiten (7.37) tot ik langs de controle en eerste twee balies was, 30 minuten. Veel voorspoediger dan ik had verwacht en waarschijnlijk met het geluk dat ik ruim op tijd in de rij was aangesloten.

Na 20 minuten wachten werd mijn nummer geroepen en kon ik me melden aan de balie. Hier werd weer gevraagd naar de reden voor de aanvraag van een visum (reis naar Irak, dus geen ESTA mogelijkheid meer). Er werd gevraagd waarom ik naar Irak was gegaan en wanneer (tourism, last month). Op het feit dat ik daar voor toerisme heen was gegaan kreeg ik een vriendelijke ‘well that’s an unusual destination’, maar vervolgens ging het over waarom ik nu naar de VS zou gaan. Ik gaf aan dat dit voor een werkbijeenkomst was en dat ik in de toekomst ook nog als toerist die kant op zou reizen. Er werd wat doorgevraagd op mijn werk (waar werk je, wat is je functie, waarvoor moet je voor werk naar de VS) en toen kreeg ik al te horen dat het visum was goedgekeurd. Binnen 4-5 werkdagen wordt deze per post opgestuurd naar het adres dat je initieel online hebt doorgegeven bij het maken van de afspraak. Ik had het visum uiteindelijk binnen 2 dagen binnen.

Je mag dan weer vertrekken – je krijgt geen bewijs mee en je paspoort blijft achter – en na het ophalen van de tas sta je zo weer buiten! In mijn geval was dat om 8.33 uur, dus ik ben welgeteld geen uur bezig geweest met de aanvraag.

Visum Amerika B1/B2 aanvragen

Het uiteindelijke visum, minus alle persoonlijk details.

Tips voor het aanvragen van een B1/B2 visum

Hoewel de visumaanvraag niet heel moeilijk is, vergt het wel enige voorbereiding om de documentatie op orde te hebben voor je interview. Uiteindelijk werd er tijdens mijn interview niet eens meer gevraagd om ondersteunend bewijs, maar ik was wel even angstig toen ze begonnen over de getekende opdrachtovereenkomst die ik nodig zou hebben van mijn werkgever.

Gelukkig kwam alles goed. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste spullen bij je hebt: paspoort, pasfoto in juiste dimensies en bevestiging van het DS-160 formulier zijn degenen die je écht moet afgeven. Verder is het aan te raden ruim op tijd te komen, in mijn geval was het echt nuttig dat ik een van de eersten was die naar binnen mocht.

Als laatste tip: vertel gewoon je verhaal hoe en waarom, dan heeft je aanvraag de meeste kans van slagen. En zodra je visum eenmaal is goedgekeurd kun je er 10 jaar lang van genieten; dat is deze extra moeite natuurlijk wel waard!

Visum Amerika Aanvragen

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Herman van Voorst zegt:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie. Deels gebruik ik die voor uitleg aan andere reizigers die met eigen campers langdurig in de VS onderweg willen zijn.

 2. Nina zegt:

  Super handig! Ondanks deze onzekere tijden ben ik me toch aan het verdiepen in vrijwilligerswerk te California, valt vrijwilligerswerk ook onder B1/B2 visa? En wat als ik na 3 maanden besluit te gaan werken zodat ik daarna nog een mooie rondreis kan gaan doen? Dít alles voor max. 6 maanden uiteraard. Alvast bedankt!

  • Brigitte zegt:

   Hoi Nina,

   Wat een gave uitdaging, vrijwilligerswerk in California doen! In principe vallen niet-betaalde klussen onder het B1-visum, zoals een zakenreis, congresbezoek of vrijwilligerswerk. Op de site van het Amerikaanse consulaat kun je dit controleren, maar voor alleen vrijwilligerswerk zou je met dit visum voldoende moeten hebben, mits het een erkende non-profit organisatie is waarvoor je dit werk doet.

   Helaas valt een betaalde baan hier echter niet onder, dus als je ter plekke wilt gaan werken ter bekostiging van je rondreis, zul je toch een ander visum moeten kiezen. Een H of een J visum is daarvoor wellicht het meest geschikt, afhankelijk van hoe je dat wilt regelen en wat voor werk je er eventueel zou willen gaan doen.

   Succes met de voorbereidingen en hopelijk gaat het – ondanks de onzekere tijden nu – alsnog lukken om volgend jaar naar de VS te gaan!

   Groetjes, Brigitte

 3. Lieke zegt:

  Wat handig, nu snap ik veel beter hoe ik mijn visum aanvraag moet doen en wat er allemaal nodig is! Dankje!
  Toch riep de volgende zin ‘je paspoort blijft achter’ een aantal vragen op.
  Moet je je paspoort bij het Amerikaans consulaat achterlaten? Reis je dan alleen maar met je visum en niet meer met je paspoort? En wanneer kan je je paspoort weer ophalen?

  • Brigitte zegt:

   Hoi Lieke,

   Goede vraag! Je laat je paspoort achter na het interview als je aanvraag is goedgekeurd. Het kost dan een paar dagen voordat ze het visum geregeld hebben. Deze plakken ze in je paspoort en dan sturen ze je paspoort met visum aangetekend naar je huisadres op.

   Je reist dus zeker wel met je paspoort, waarin het visum geplakt is! Het visum is dan ook 10 jaar geldig, of zo lang als je paspoort nog geldig is. Mocht je het visum dus voor langere tijd willen gebruiken en je paspoort is bijv. nog slechts 1 jaar geldig, dan is het de moeite waard eerst een nieuw, tienjarig paspoort aan te vragen en daarna het visum te regelen, zodat je daar de komende tien jaar optimaal gebruik van kunt maken.

   Succes met de aanvraag! Mocht je nog andere vragen hebben, dan kun je het gerust laten weten!

   -Brigitte

  • Joop van geffen zegt:

   Begrijp ik het goed dat ik het visum 10 jaar mag gebruiken?. Hoeveel tijd moet er zitten tussen de bezoeken van 6 maanden? Moet ik om de 6 maanden als ik terug wil dan geen nieuw visum aan te vragen?

  • Brigitte zegt:

   Hoi Pascal,
   Het interview wordt afgenomen in het Engels. Toch denk ik dat je je daar niet al te veel zorgen om hoeft te maken, de medewerkers nemen hun tijd en vinden het geen probleem om vragen te herhalen of anders te formuleren. Dat komt vast wel goed! Succes!
   Groetjes, Brigitte

 4. Antje zegt:

  Ik ga even mee in de vraag van Joop van Geffen van 22 december 2020. U zegt dat het visum 10 jaar geldig is, maar hoeveel tijd moet er tussen twee bezoeken van 6 maanden zitten? Als ik 6 maanden in de VS ben geweest en bijvoorbeeld 3 weken terug naar Nederland ga, kan ik daarna dan weer op hetzelfde visum naar de VS reizen. Of is het visum maar 6 maanden per jaar geldig?

  • Hoi Antje,

   Het B1/B2 visum biedt voor maximaal 6 maanden toegang tot de VS (je status), ook al is het onderliggende visum langer geldig. Die status wordt gecontroleerd aan de hand van de stempel die in het paspoort wordt gezet.

   Er is geen minimumtijd tussen je verschillende bezoeken aan de VS. Elke entry wordt echter beoordeeld door de Customs and Border Protections op de luchthaven, waarbij de functionaris goed controleert waarvoor je de VS binnenkomt. Er is ook geen limiet op het aantal keren dat je de VS binnen mag komen. Maar je kan een uitvoerige CBP-ondervraging verwachten over het doel van je bezoek als je kort na je lange verblijf opnieuw de VS binnenkomt.

 5. Patricia zegt:

  Ik ben geweigerd de laatste keer en moet nu idd een visum aanvragen maar ben het iedere keer aan het uitstellen.
  Fijn om iets positiefs te lezen

 6. Amina zegt:

  Geachte heer, mevrouw

  Mijn kenis afkomstig Rusland opbezoek bij mij. Hij heeft visum voor Nederland. Kan hij een visum aanvragen bij Americanse Ambasade om door te reizen naar Amerika?
  Of moet hij terug naar Rusland en daar visum aanvragen?
  Alvast bedankt!
  Amina Schamanova

  • Hoi Amina,

   Ik denk dat je kennis bij het US Consulate Amsterdam moet zijn voor een visum. Zij kunnen wel vertellen of dat wel of niet in Nederland geregeld kan worden.
   Om een visum te kunnen aanvragen moet eerst een DS-160 of DS-260 formulier ingevuld worden en daarna maak je een afspraak bij het consulaat.
   Houd er wel rekening mee dat een visum voor Russische inwoners ‘slechts’ 36 maanden geldig is; geen 10 jaar.

   Succes!

 7. jurrie zegt:

  hallo ik heb een b1 b2 visum mijn vraag is wat is de tussenpose tussen de 180 dagen en de volgende 180 dagen

 8. hoi,
  ik heb Nederlands paspoort en ook syrisch nationliteit dus ik ga vragen voor visum B2 want ik hab daar een familie en ik wil hen bezoken in de kerst vakantie…..mijn vraag ….ik zou met mijn vrouw en twee kinderen naar toe en de leeftijd van kinderen is 8 en 3 jaar, voor de kinderen moet ik ook IDS-160 formulier invullen ? en met andere woorden moet ik een apart visum voor hen aanvragen of doe ik dat alleen voor mij en mijn vrouw?

 9. Lina Griep zegt:

  Ik lees dat je ook de in- en uitreisdatum moet opgeven van een eerder bezoek aan Amerika. Mijn man en ik zijn in 1977 in Amerika geweest. Ik weet de inreisdatum, 4 mei maar de uitreisdatum was ergens eind september dat jaar. Hoe gaan we hiermee om? Wat is de relevantie van een reis 44 jaar geleden? Wij verbleven destijds bij familie van mijn man, zij stonden garant voor ons.

 10. Lina Griep zegt:

  Aanvullend op mijn eerdere bericht, mijn man is met zijn ouders ook op familiebezoek geweest toen hij 15 jaar was. Dus 50 jaar geleden. Daarvan weten we helemaal de data niet meer. Moeten we dit wel vermelden?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>