Pas op voor het paaltje!

Wij Nederlanders gaan graag met de auto op vakantie. Van hen die in eigen land vakantie vieren verplaatst 90% zich per auto naar de bestemming. De helft van alle buitenlandse toeristen die ons land bezoekt komt met de auto. En dan hebben we het nog niet eens over onze landgenoten die met de auto naar het buitenland gaan.

Niet zo heel raar dat we graag met de auto op vakantie gaan, met de auto heb je natuurlijk alle vrijheid. Het is wel van belang dat je de zaken goed op orde hebt, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Dat geldt met name voor je autoverzekering. Zorg dat je goed bent verzekerd.

Soorten autoverzekering

Je hebt grofweg de keuze uit drie typen autoverzekeringen. Ten eerste een WA-verzekering, waarbij alleen de schade die jouw auto heeft veroorzaakt bij anderen wordt vergoed. Dit is verplicht als je een auto hebt. Daarnaast is er een beperkt casco autoverzekering die aanvullend ook bijvoorbeeld ruit- en inbraakschade vergoedt. Het meest uitgebreid is de zogenoemde allrisk verzekering.

narcissen

We gaan weer op pad

Witte narcissen met een gele kelk komen al langzaam tot bloei in de perkjes. Vogels laten zich nadrukkelijker horen en iedere dag is het weer een paar minuutjes langer licht. Het reisbloed stroomt weer volop door de aderen. De hoogste tijd om er weer eens met de heilige koe op uit te trekken. Bijvoorbeeld voor een weekendje Berlijn.

Negen van de tien keer is er niets aan de hand. Maar stel dat je op de autobahn in een stevige regenbui terecht komt, door aquaplaning slipt en de controle over je auto verliest. Of dat je dacht je auto veilig voor het hotel te hebben geparkeerd, maar na een onbezorgde avond op zondagochtend toch twee aftrapte spiegels naast je auto aantreft. Niet ondenkbaar is dat je het lullige paaltje in de parkeergarage net niet zag en dat deze in je bumper is gevouwen. Met een allrisk verzekering is ook voor dit soort gevallen de schade gedekt. Bedenk echter wel dat je bij schade die niet kan worden verhaald op een tegenpartij vrijwel altijd terugvalt in opgebouwde korting.

Een Airbus A380 passeert de autobahn op de luchthaven van Leipzig.

Een Airbus A380 passeert de autobahn op de luchthaven van Leipzig.

Niet alleen voor nieuwe of jonge auto’s is een allrisk verzekering aan te raden. Als je veel of vaak in het buitenland rijdt is het ook zeker niet overbodig. Bereken daarom je premie om na te gaan wat het je zou kosten om een goede afweging te maken.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>