Auto en woning: wat doe je ermee als je op reis gaat?

Ik ga op reis en neem niet mee… mijn auto en onderkomen. Je hebt een lange, mooie wereldreis op de planning staan. Voor onbepaalde tijd ga jij in je eentje de wereld ontdekken. Met het vliegtuig afreizen naar verre oorden. Spannend, leuk, duur en inspannend. Ook voordat je vertrekt. Er valt van alles te regelen, zoals visa, vaccinaties en misschien ook al wat verblijfplaatsen en activiteiten op de route. Maar heb jij een huis, auto en eventueel huisdieren? Dan moet je hiervoor vooraf ook het een en ander regelen. Wat kun je doen?

Huis verhuren heeft meerdere voordelen

Ga je voor lange tijd op pad, dan kan het een fijn idee zijn dat er iemand in jouw huis zit. Niet alleen om eventueel voor de huisdieren en de planten te zorgen, maar ook om het risico op inbraak te verkleinen. Is er lange tijd niemand thuis, dan zal dit hebberige en altijd oplettende inbrekers vast opvallen. Tijdens jouw reis wil je je het liefst niet bezig hoeven te houden met dit soort zaken, en daarom is het fijn als het huis gewoon bewoond wordt. En dan is er nog de geldkwestie, want met het oog op de inkomsten en uitgaven is het prettig om een huurder te hebben. Je geeft het nodige geld uit op reis, terwijl de inkomsten laag zijn. Het is dan best wel handig om een huurder te zoeken, zodat je niet ook nog eens de kosten van thuis hebt. Dubbel gunstig dus, zo’n huurder. Zoek wel vooraf uit of je jouw woning kunt (onder)verhuren. Soms mag dit namelijk niet van een huurbaas. Waarschijnlijk kun je het in dat geval vinden in het huurcontract.

Auto uitlenen of schorsen

Een beetje hetzelfde geldt voor de auto als je die hebt. Laat je deze maandenlang staan of kies je ervoor om deze aan iemand uit te lenen? Dat kan ook met het oog op diefstal, inbraak en de kosten gunstig zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat iemand jouw autopremie betaalt in de periode dat deze in de auto rijdt. Denk wel goed na over hoe je dit aanpakt, want als de autoverzekering op jouw naam staat en degene die jouw auto leent schade rijdt, dan ben jij alsnog de persoon die aansprakelijk wordt gehouden. Moet er schade worden geclaimd, dan zal dit effect hebben op jouw schadevrije jaren. Denk hier vooral niet al te makkelijk over; die ene vriendin of vriend die zo netjes rijdt kan ook een keer pech hebben. Gaan ze de auto slechts een paar keer gebruiken, dan zouden ze voor die keren een tijdelijke verzekering kunnen afsluiten, zoals Gappie, waarmee je je per uur verzekert.

Wat kun je nog meer doen? Je kunt de auto op naam zetten van de persoon die jouw auto zal lenen en rijden tijdens je afwezigheid. Deze persoon moet dan zelf een verzekering afsluiten. In dat geval is deze persoon verantwoordelijk te houden voor gereden schade. Als je dit doet, is de kans wel groot dat de autopremie hoger of lager wordt voor de bestuurder. Je kunt de autoverzekering vergelijken op een vergelijkingssite om te ontdekken wat de premie zal zijn voor de andere bestuurder. Wil je niet dat iemand jouw auto zal rijden? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om de autoverzekering tijdelijk te schorsen bij de RDW. Dit kan maximaal voor een periode van een jaar. In die tijd betaal je dan geen autopremie en wegenbelasting. Wel moet je ervoor zorgen dat de auto niet de openbare weg op gaat of openbaar geparkeerd staat. De auto moet dus op eigen terrein worden gezet.

Vaccinaties en visa

En dan zijn er nog de vaccinaties en visa die je vooraf moet regelen. Afhankelijk van de reisbestemmingen die je voor ogen hebt, zijn er verschillende vaccinaties die je nodig kunt hebben. Zoals BMR, buiktyfus, DTP, Gele Koorts en Hepatitis A en B. Voor sommige vaccinaties moet je vaker dan eens terugkomen. Het is dus belangrijk dat je op tijd begint met vaccineren. Bereid je goed voor en weet welke vaccinaties je nodig hebt. Hierover is online veel informatie te vinden. Op sites als Thuisvaccinaties.nl kun je makkelijk ontdekken welke inentingen jij nodig hebt. Weet je niet zeker of je een bepaalde bestemming, waarvoor een speciale vaccinatie nodig is, zult meepakken? Dan kan het verstandig zijn om de vaccinatie voor de zekerheid wel te nemen. Naast de vaccinaties zijn er ook nog de visa. Belangrijk om bepaalde landen in te komen. Voor sommige landen moet je een visum vooraf aanvragen en zelfs laten stempelen in je paspoort. En ook daar zijn dan soms voorwaarden aan verbonden, zoals het minimaal hebben van een bepaald aantal lege visumpagina’s. In Rusland moet je bijvoorbeeld drie pagina’s vrij hebben.

vakantievoorbereiding

Je komt in een nieuwe wereld, met een heel andere cultuur en je kent de weg daar niet

Verblijfplaatsen, vluchten en route

Wat kun je nog meer voorbereiden? Nou, bijvoorbeeld een eerste overnachting en de route. Voor de eerste nacht van de reis is het waarschijnlijk heel fijn als je vooraf een verblijfplek hebt geregeld. Je komt in een nieuwe wereld, met een heel andere cultuur en je kent de weg daar niet. In dat geval is het prettig om een soort houvast te hebben; je hebt een adres en een plek om de rest van je plannen uit te werken. Al doe je dit waarschijnlijk vooraf ook voor een groot deel natuurlijk. De mate waarin je dit voor vertrek doet kan heel erg verschillen, maar feit is wel dat je veel meer vrijheid hebt als je niet al je bezoekjes en slaapplaatsen vooraf vastlegt. Op reis wil je op avontuur, kunnen doen wat je wilt en vooral niet vastzitten aan verplichtingen. Advies: stippel je route uit, boek je eerste slaapplek wel, zoek uit wat je graag wilt zien en ontdekken, boek eventueel een aantal tussenvluchten, maar leg vooral niet alles vast. Dat zal je reisplezier waarschijnlijk wat verminderen. Al zal deze ervaring voor sommige reizigers misschien wel anders zijn.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>