Angels Landing: de mooiste hike van Zuidwest-Amerika

“Not for the faint hearted. More for the die harded.” Toen ik deze beschrijving van de Angels Landing hike las, was ik eigenlijk al verkocht. De wandeling zelf, langs steile afgronden met kettingen, is net zo gaaf als het uitzicht onderweg. Wat mij betreft is deze hike de beste manier om Zion National Park te ervaren.

Angels Landing hike: het beste van Zion

De Angels Landing hike is geen gemakkelijke wandeling. De trail is zo’n 8 kilometer lang en duurt retour 4 à 5 uur. Daarbij overbrug je 450 meter hoogteverschil. Wie hoogtevrees heeft, kan deze hike beter overslaan. Spreekt het idee van klimmen, klauteren en hangen aan kettingen je juist aan? En wil je als bonus een onvergetelijk uitzicht over de Zion Canyon? Dan is de Angels Landing hike iets voor jou!

De Angels Landing hike start op de bodem van de Zion Canyon

De groene Zion Canyon

Van de canyonbodem naar de Angels Landing rots

Je begint de wandeling op de bodem van de Zion canyon. Het eerste deel van het pad volgt de West Rim Trail. Dit pad is breed, redelijk vlak en goed onderhouden. Je loopt langs de Virginrivier. In het voorjaar is de Zion Canyon erg groen.


De Angels Landing hike zit vol haarspeldbochten

Dan wordt het tijd voor de eerste klim. Via een aantal lange haarspeldbochten klim je omhoog langs de wand van de canyon. Zo kom je terecht in ‘Refrigerator Canyon’. In deze canyon kan een flinke wind staan, maar het pad is relatief vlak.

Vervolgens kom je bij ‘Walters Wiggles’. Dit is een serie van 21 haarspeldbochten. Ze zijn kort, maar wel heel steil. Zolang je om de 1 à 2 bochten een adempauze houdt, zijn ze prima te doen. Ik vond zelf het eerste deel van de haarspeldbochten (hierboven op de foto) vervelender om te lopen omdat daar langere stukken in zitten.

Uitzicht over Scout's Lookout tijdens de Angels Landing hikeFantastisch uitzicht tijdens de Angels Landing hike - tekst en foto's door Sascha van Zonsbeek

Via de haarspeldbochten kom je hoog bovenin de canyon, op een groot vlak stuk. Dit deel wordt ‘Scout Lookout’ genoemd. Die naam is terecht, want de uitzichten zijn fantastisch. Je kunt diverse kanten van de Zion Canyon inkijken. Dit vond ik samen met de klim naar de Angels Landing rots het mooiste deel van de wandeling.

De Angels Landing hike is geen wandeling voor mensen met hoogtevrees!

Op deze foto zie je goed hoe hoog je bij Scout Lookout bent. Beneden zie je de weg lopen waar de gratis shuttlebus overheen rijdt. Ook zie je de Virginrivier stromen. Bij Scout Lookout is een toilet aanwezig. Doordat er hier grote vlakken stukken zijn, is het ook een goede plek om je zelf meegebrachte lunch of snacks op te eten.

Voor veel wandelaars is Scout Lookout het eindstation, omdat zij het laatste stuk naar de top niet aandurven. Ook wanneer je bij Scout Lookout omdraait, is de Angels Landing hike zeker de moeite waard.

De klim naar de Angels Landing rots maak je met behulp van kettingen

De Angels Landing hike is erg avontuurlijk. Adrenaline gegarandeerd!

Op deze foto zie je goed hoe steil de Angels Landing rots is en hoe smal het pad

Langs kettingen klimmen naar de Angels Landing rots

Vanaf Scout Lookout begint het meest avontuurlijke deel van de route: de klim naar de Angels Landing rots. Vanaf mijn lunchplek had ik de rots nog niet écht gezien. Pas toen we verder gingen met wandelen, doemde de rotspunt van 453 meter hoog ineens op. “Gaan we daar écht helemaal heen?” schoot er even door mijn hoofd. “Over dat smalle pad, met die kettingen erlangs? Yes!” (pap en mam, als jullie dit lezen, ik ben weer veilig thuis 😉 )

Het pad omhoog is heel smal, met links en rechts steile afgronden. Overal hangen dan ook kettingen langs de rotsen. Het is een fijne gedachte om wat houvast te hebben, maar vaak heb je de kettingen ook echt nodig om boven te komen. Je bent echt aan het klimmen en klauteren, soms tegen de steile rotswanden aan. Dit avontuurlijke klimmen in combinatie met de hoogte en afgronden geven je een enorme adrenalinestoot.

De top van de Angels Landing rots in Zion National Park

De top van de Angels Landing rots is een groot, hellend rotsvlak

De top van de Angels Landing rots is een groot, hellend rotsvlak

De top van de Angels Landing rots is een groot, hellend vlak. Hier kun je van het uitzicht genieten en uitrusten voordat je weer aan de terugweg begint. De weg omlaag is misschien nog wel iets spannender dan de klim naar boven, omdat je dan echt de afgrond in kijkt.

Startpunt van de wandeling

In het hoogseizoen (april-oktober) kun je de Zion Canyon Scenic Drive alleen per gratis shuttlebus bereiken. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Houd er wel rekening mee dat deze na 10:00 uur ’s ochtends meestal vol is. Je kunt ook parkeren in het plaatsje Springdale, net buiten het park. Volg daarvoor de borden ‘shuttle parking’. Vanaf Springdale gaat er een shuttlebus naar de ingang van Zion National Park.

Het startpunt voor de Angels Landing Hike ligt bij ‘The Grotto’. Dit is één van de haltes van de shuttlebus. Let erop dat je het goede pad volgt, want vanaf hier starten diverse wandelingen. Bij The Grotto zijn toiletten.

Eenmaal boven word je beloond met dit uitzicht over Zion National Park

Eenmaal boven word je beloond met dit uitzicht over Zion National Park

Angels Landing hike Zion: praktische tips

 • Begin bij voorkeur (vroeg) in de ochtend aan de hike. Later op de dag wordt het steeds drukker op het pad. Dat kan vooral bij de klim naar de Angels Landing rots vervelend zijn. Er ontstaan dan wachtrijen waarbij klimmers en dalers om beurten het pad gebruiken.
 • Neem voldoende water mee (minimaal 1 liter per persoon, maar liever meer). Zorg ook voor een lunchpakket of snacks. Scout Lookout en de Angels Landing rots zijn fantastische lunchplekken!
 • Zorg dat je een (klein) rugzakje bij je hebt zodat je je camera en andere spullen veilig kunt dragen zonder je handen te gebruiken. Bij de klim naar de Angels Landing rots heb je beide handen nodig.
 • Kleed je in laagjes. Door de hoogteverschillen kan de temperatuur tussen de canyonbodem en de top van de Angels Landing rots flink verschillen. Zorg ook voor een broek waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Bij het laatste deel van de klim zul je flink klauteren en je knieën buigen.
 • Let goed op je eigen veiligheid en onderschat de wandeling niet. Er zijn fatale ongelukken gebeurd op deze trail. Het pad is smal en er zijn geen afscheidingen tussen het pad en de afgrond. Begin zeker niet aan deze wandeling als je hoogtevrees of last van je evenwicht hebt. Bij regen zou ik persoonlijk niet verder omhoog gaan dan Scout Lookout, omdat de rotsen dan erg glad kunnen worden.

Zou jij de Angels Landing hike willen maken?

 1. Wat een fantastisch verhaal.
  Zelf ben ik ook avontuurlijk aangelegd en zou zoiets dolgraag doen.
  ivm gezondheidsproblemen zal het echter niet te realiseren zijn.
  Jammer, want wat een avontuur.!
  Ongelooflijk knap.

 2. Manfred zegt:

  Hallo Sascha,

  We willen graag ook deze wandeling maken. Echter is onze jongste niet zo’n avonturier en zullen we het laatste gedeelte alleen met de oudste kunnen doen. Hoe lang duurt de Angels Landing heen en terug ongeveer? Dus vanaf Scout Lookout?

  • Sascha zegt:

   Hallo Manfred, wat leuk dat je de Angels Landing trail wil gaan lopen! Een van de allergaafste hikes die ik ooit heb gedaan. Ik vind het lastig om te zeggen hoeveel tijd je moet uittrekken voor het stuk van Scout’s Lookout naar de top en weer terug. Dat heeft met drie dingen te maken: 1) het is heel belangrijk dat je je eigen tempo aanhoudt. Er zijn stukken waar je je met kettingen omhoog moet trekken en aan alle kanten is er afgrond, dus als je te snel zou gaan kan er daardoor juist kans ontstaan dat er iets misgaat. 2) het kan er best wel druk zijn en omdat er maar één pad omhoog en omlaag is, ontstaan er soms files waarbij je moet wachten tot er bijvoorbeeld een groepje omhoog is geklommen voordat jij en de mensen achter/voor je weer omlaag kunnen kommen. 3) Als je eenmaal boven bent dan zul je merken dat je daar ook even wil pauzeren en van het uitzicht wil genieten. Van Scout’s Lookout tot Angels Landing en weer terug zou ik denk ik ongeveer 1 – 1,5 uur uittrekken. Veel plezier alvast! Groetjes Sascha

 3. Hoi Sacha,
  Respect! Ik kwam afgelopen zomer tot Scout Lookout. Toen kwam er regen en onweer (!). Achteraf zag ik filmpjes van de beklimming naar de top en ik eigenlijk wel ben blij dat ik niet ging . Inmiddels zijn er in de laatste 10 jaar geloof ik 12 mensen verongelukt… Waanzinnig. En met kinderen? Nooit!
  Maar wel een prachtig avontuur!
  Collega reishongerige, Arjan

  • Sascha zegt:

   Hi Arjan, thanks voor je reactie! Balen dat je bij Scout’s Lookout ineens regen (en onweer!) had, maar echt heel verstandig dat je toen bent omgedraaid (hoe jammer ook). Met regen wordt het daar echt veel te glad. En de klim is sowieso al niet zonder gevaren. Toen ik deze hike maakte was het helemaal niet zo druk, maar ik heb begrepen dat de trail de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het parkbeheer denkt zodoende na over manieren om de bezoekersstromen in goede banen te leiden en te verspreiden over de dag (zo denken ze na over time slots) om de veiligheid te verbeteren. Op de drukste momenten van het jaar (bijv. Memorial Day) schijnt de wachtrij om uberhaupt aan de hike te mogen beginnen gerust 1 tot 2 uur te duren. Ik ben dus blij dat ik ‘hem’ al gedaan heb, want wat een spectaculaire hike is het!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>