Algarve – met de hele familie

Net voor het hoogseizoen is de Algarve in Portugal op haar mooist. Groen, bloemrijk, heerlijk warm. Heel geschikt voor paardrijden, golfen, mountainbiken en luieren op het strand. Reishonger ging kijken en verbleef voor de verandering in luxe resorts. Stijlvol en met veel privacy. Hier geniet de hele familie op hoog niveau. Dus heb je een familie weekend? En moet het op niveau? Ga mee naar de Algarve!

De Algarve staat bekend om zijn groene golfbanen, galopperende paarden op het strand en mooie mountainbike tracks. Daarvan komt met kinderen niet veel terecht – dachten Roman en Chitra Stern drie jaar geleden. Een nieuw concept was geboren: luxe familie resorts waar alle leeftijden echt vakantie hebben, zonder het goedkope vakantievermaak zoals je dat zo vaak ziet in familie resorts. Wij gingen kijken in alle vier Martinhal Family Hotels & Resorts en waren onder de indruk.

De Algarve is prachtig.

De Algarve is prachtig.

Biken, paardrijden op het strand, of liever golfen...

Biken, paardrijden op het strand, of liever golfen…

Algarve – voor de hele familie

“Als je gewend bent om op een bepaald luxe niveau van je vakantie te genieten, is dat vaak voorbij zodra er kinderen (mee)komen”, vertelt manager Daniella Berendonk. “Eigenaren Roman en Chitra Stern overkwam dat ook. Ze wilden heerlijk blijven genieten van alle luxe en sportiviteit in de Algarve. Zelfs van het eten in een chique restaurant. Maar wel met de kinderen. En zonder al na tien minuten ongemakkelijk om je heen te kijken of de kinderen niet te veel storen…”. Om zoiets te creëren was niet moeilijk: hun eigen vier jonge kinderen waren een goede testcase.

Martinhal Hotels & Resorts: luxe, design en kindvriendelijk.

Martinhal Hotels & Resorts: luxe, design en kindvriendelijk.

Luxe en rust. Zo geniet de hele familie. Actief en passief.

Luxe en rust. Zo geniet de hele familie. Actief en passief.

Genieten van zon, zee, en sportiviteit

Ik ben op het meest Zuid-Westelijke puntje van Europa, in Sagres. Van hieruit gingen de Portugese ontdekkingsreizigers de wereld over. Van hieruit ontdekten ze al in 1400 Kaapverdië, Zuid-Afrika, Madagaskar en uiteindelijk India en nog meer. De lucht is strak blauw en de oceaanwind is aangenaam. Op de mountainbike langs kliffen en lieflijke strandjes. Ik zie andere mountainbikers genieten van het uitzicht, surfers op de golven. Een vuurtoren, een fort. Juist hier ontstond ook het eerste Martinhal resort: Martinhal Sagres Beach Resort. Een ontdekkingsreis in vakantieland.

Mountainbiken op het meest Zuid-Westelijke puntje van Europa.

Mountainbiken op het meest Zuid-Westelijke puntje van Europa.

 

Rust. Ook in het zwembad.

Rust. Ook in het zwembad.

Ik zie veel hele jonge kinderen. Maar ik hoor ze niet. Ouders spelen met ze. Het personeel heeft oog voor ze. En dat voelen kinderen haarfijn aan. Ze worden niet geparkeerd en daardoor chagrijnig, ze horen er gewoon bij. Ook in het luxe restaurant. Verbazingwekkend, vind ik het. De 5* villa’s en hotelkamers hebben niet alleen volop luxe voor de ouders. Ik zie ook toiletverkleiners, traphekjes en kinderstoelen. Ik ben het zo niet eerder tegen gekomen. Ik ben allergisch voor een kidsclub. Maar hier is de lunch-bar er zo mee verweven, dat de ouders altijd ‘in beeld’ zijn. Ieder zijn ding, maar toch samen. Geen ‘parkeerplaats’.

Algarve – golfen en golven

Het tweede resort, Martinhal Quita Family Resort, ligt midden tussen de golfbanen bij Faro. Ik wandel voor mijn gevoel door een luxe Portugees dorp. Overal villa’s in mooie pastelkleuren, allemaal een eigen zwembad. Hier zou ik zo kunnen wonen. ‘Mijn’ villa voor twee nachten heeft drie slaapkamers, drie badkamers, vier toiletten, een keuken waar je je thuis niet voor hoeft te schamen, en een fraaie tuin met zwembad. Ik heb nog nooit gegolft, maar ik voel me nu al kampioen. Dit is echt genieten.

De Algarve staat bekend om de prachtige golfbanen.

De Algarve staat bekend om de prachtige golfbanen.

De omgeving van Martinhal Quita heeft behalve golfbanen nog restaurants, mogelijkheden voor paardrijden, chique winkels en meer. En een fraai strand. De villa’s van Martinhal bestrijken maar een klein deel van het hele complex. Veel activiteiten zijn buiten het resort. Maar met een huurauto kom je overal. Ik geniet van een middagje mini-golf: dat wil zeggen dat ik 9 holes loop, waarbij elke hole een mini-uitvoering is van een echte ‘hole’ op de wereldranglijst. Van Dubai tot Schotland, van Amerika tot Australië – ik kom vanmiddag overal’

Martinhal Quinta ligt in het groen tussen de golfbanen bij Faro.

Martinhal Quinta ligt in het groen tussen de golfbanen bij Faro.

Elke villa heeft een eigen zwembad en veel voorzieningen voor kinderen.

Elke villa heeft een eigen zwembad en veel voorzieningen voor kinderen.

Terug in ‘mijn’ villa geniet ik nog even na op de golven van het zwembad. Dit is geen gewoon vakantiedorp, bedenk ik. Dit is bijzonder. Het geheim is het gevoel dat ouders én personeel hebben voor de kinderen. In het grote zwembad zijn geen glijbanen of ander watervermaak dat tot herrie leidt. En toch hebben de kinderen het naar hun zin. Zo zijn familie-resorts leuk – ook voor iemand zonder kinderen.

Een rustig strand is nooit ver weg.

Een rustig strand is nooit ver weg.

Over vis en ander culinair plezier

De restaurants van Martinhal zijn top. Ik eet de lekkerste vis, mosselen en garnalen. Ik geniet van Vinho Verde, schapenkaas en oesters. En de kinderen? Die genieten ook, ik merk ze amper op. Om heel eerlijk te zijn: ik had dit niet verwacht. Want in een luxe restaurant wil je in rust genieten en daarvoor moet je een zekere leeftijd hebben – dacht ik. Maar het ligt dus aan meer dan de leeftijd. En bij Martinhal hebben ze dat heel goed door. Het kost een paar centen, maar dan kun je wel in stijl genieten, met de hele familie. Ongeacht de leeftijd.

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Ook culinair is het genieten aan de Algarve.

Ook culinair is het genieten aan de Algarve.

Arjan
Volg mij!
Latest posts by Arjan (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>