Hoe, wat, waar? Alentejo!

Ben jij wel eens in Portugal geweest? Dat is de vraag die je krijgt wanneer je klaar staat om naar Portugal te reizen. En het antwoord er op is heel vaak: ‘ja, maar niet op het vasteland’ of ‘ja, maar enkel Lissabon’. Wat daarbij opvalt is dat weinig mensen het binnenland hebben gezien. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden wij. En dus ging blogger Lotte je voor en bezocht ze Alentejo.

Alentejo?
Alentejo verspreidt zich over één derde van het totale oppervlakte van Portugal. Het stuk tussen Lissabon en de Algarve zo’n beetje. Best wel groot, dus. Maar er leeft nochtans maar zo’n vijf procent van de gehele bevolking. Groot en leeg.

De regio is voornamelijk in gebruik door de boeren, die er druiven, olijfbomen en kurk kweken. Vaak zie je dus rijtjes bomen staan, keurig op een helling of in een vallei.

Tussen de bomen loopt er vee rond, nog gehoed door een herder en zijn honden. Vaak zie je schapen, maar ook runderen en zelfs paarden.

Een groot deel van Alentejo is boerenland

Een groot deel van Alentejo is boerenland

Seizoenen
In de zomer is het behoorlijk heet in Alentejo. In de winter behoort het dan weer koud te zijn, hoewel de ‘koude’ in Alentejo niets vergeleken is met wat wij hier gewend zijn. De beste periodes om er heen te reizen zijn de herfst en de lente. Bovendien zijn die periodes ook het mooiste. In de lente geniet je van bloesemende bomen en fris gras, in de herfst van herfsttinten en vers fruit.

Cultuur
Portugal heeft een rijke geschiedenis, waarbij onder andere de Spanjaarden en de Moren probeerden het land te veroveren en er hun stempel op te drukken. Je ziet dus vaak Spaanse en Moorse accenten en invloeden in de architectuur. Ook bouwden de Portugezen vaak ommuurde steden op heuveltoppen, die goed verdedigd konden worden.

Door recente geschiedenis uit de 20e eeuw, kwamen er heel wat historische gebouwen, zoals kloosters en paleizen, vrij. Tegenwoordig kan je die gebouwen bezoeken of er zelfs overnachten.

Portugal is eerder religieus en dus heeft elk dorp of elke stad wel een kerk. Die kerken zijn vaak nog actief in gebruik, al zijn ze te bezoeken.

Veel dorpen en steden hebben kerken of kastelen in hun midden

Veel dorpen en steden hebben kerken of kastelen in hun midden

Keuken
Portugal is een zuiders land en heeft dus ook een aparte keuken. Geen aardappelen en room hier, maar gestoofde groenten, eieren, pasta’s en vlees. Vegetariërs zijn zeldzaam is dit land. Een maaltijd begin je steevast met brood, zeezout en olijfolie van de beste kwaliteit en wordt begeleid door plaatselijke wijnen. Zoetigheden zijn hier mierenzoet. Hoewel ze erg lekker zijn, is het voor ons vaak even wennen aan de zoete dessertjes.

Wat te doen?
Nu het toerisme langzaam opkomt in het binnenland, kan je als reiziger genieten van verschillende activiteiten. Wandelaars halen hun hart op aan de prachtige weilanden, ruiters kunnen genieten van open vlaktes waar ze niemand tegenkomen en hun paarden lekker kunnen laten rennen. Avonturiers kunnen terecht bij specialisten die bijvoorbeeld aqua toerisme aanbieden.

Wie liever zijn dagen met cultuur vult, bezoekt de ommuurde stadjes, waar de geschiedenis uit de muren druipt, of de kleine dorpjes die her en der verspreid liggen.

Paardrijden in Portugal

Paardrijden in Portugal

Tips
De regio Alentejo is, zoals al gezegd, groot en dunbevolkt. Je zorgt er dus best voor dat je een auto ter beschikking hebt.

Probeer het ritme van de Portugezen te volgen. Zij weten immers perfect wanneer het koel genoeg is om aan tafel te gaan, of wanneer de beste moment is voor een dutje.

Portugezen zien tijd als een rekbaar begrip. Spreek je af met iemand om acht uur, dan wil dat eigenlijk zeggen ongeveer acht uur. Je eraan ergeren heeft geen zin, ga gewoon gezellig op een terrasje zitten wachten met een wijntje.

Hoewel tijd een rekbaar begrip is, telt dat niet voor sluitingsuren. Wil je iets bezoeken, moet je je aan de openingsuren houden.

Maar de beste tip van al is: zet je zonnebril op, bestel wat tapas en een drankje en geniet!

De ommuurde stad Marvão.

De ommuurde stad Marvão.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>