Actieve reis op de planning? Bereid je goed voor

De zomer nadert alweer langzaam zijn einde. Oftewel: de zonnebadende, relaxende toeristen die het liefst de hele dag op het strand liggen, beginnen weer plaats te maken voor de sportieve toeristen. Heb jij in het najaar ook een actievere vakantie in de agenda staan? Zorg dan dat je goed over de volgende zaken nadenkt voor je vertrek. Zo’n sportieve reis vereist namelijk net wat meer voorbereiding dan het inslaan van genoeg zonnebrand en een nieuw badpak. Het brengt immers bepaalde risico’s met zich mee.

Normaal heb je aan een koffer met wat kleding en een goed gevulde toilettas misschien voldoende. Maar als je veel gaat sporten kun je natuurlijk een blessure oplopen. Neem daarom een EHBO-kit mee met alle hulpmiddelen die voor jouw sport relevant zijn. Blaarpleisters, bijvoorbeeld, als je veel gaat wandelen. Of ondersteunende tape voor als je bepaalde spieren verrekt.

actieve reis op de planning - bereid je goed voor

Gezien de extra spullen die je meeneemt, is het ook handig om nog even je reisverzekering te checken voor vertrek. Zeker als je een dure uitrusting meeneemt voor je sportieve plannen, zoals je surfplank of je racefiets. Het is erg zonde als die spullen niet goed verzekerd zijn tegen schade of diefstal als er iets gebeurt.

Wanneer een EHBO-kit niet volstaat

Ook handig: zoek voor vertrek alvast op welke zorgverleners er zoal zijn op de plaats van bestemming. Het is wel zo fijn als je meteen weet waar je in de buurt bij een huisarts of ziekenhuis terecht kunt, in het geval dat je iets meer dan een lichte blessure oploopt. Je kunt daarnaast ook het alarmnummer van je verzekeraar bij de hand houden. Deze staat op de website van de verzekeraar en achterop je zorgpas. Als je dit nummer belt zodra je hulp nodig hebt, helpt je verzekeraar je bij het vinden van relevante zorg in de omgeving.

Het is daarnaast ook verstandig om de volgende gegevens en documenten mee te nemen:

  • Zorgpas met EHIC
  • De polis van je verzekering
  • Persoonlijke gegevens
  • Contactgegevens van mensen die je op de hoogte kunt brengen
  • Het algemene alarmnummer van je vakantieland

Wat heb ik aan mijn zorgverzekering?

Alvast één meevaller: met een Nederlandse zorgverzekering ben je overal in het buitenland nog steeds verzekerd voor zorg, dankzij de werelddekking. Zo word je vanuit de basisverzekering dus nog steeds netjes vergoed voor onverwachte medische zorg. Denk daarbij aan ambulancevervoer, spoedeisende hulp, of een noodzakelijke operatie.

Maar: er zijn wel een paar haken en ogen om rekening mee te houden:

  • Minder urgente zorg die ook nog prima kan wachten tot je weer terug in Nederland bent, wordt niet vergoed
  • Je maakt in het buitenland nog steeds gebruik van je eigen risico
  • Zorgkosten worden vergoed tot 100% van het Nederlandse tarief. Als de kosten in jouw vakantieland hoger zijn dan in Nederland, betaal je zelf alsnog het verschil
  • Let op het verschil tussen staatsziekenhuizen en privéklinieken. In sommige vakantielanden zijn veel privéklinieken, en die zijn een stuk duurder. Hierdoor loop je dus het risico zelf flink te moeten bijbetalen.

Ook hierom is het slim de alarmcentrale van je verzekeraar te bellen. Zij zullen je altijd op het dichtstbijzijnde staatsziekenhuis wijzen, en niet op privéklinieken.

bergbeklimmer

Aanvullend verzekeren

Bepaalde zorgkosten vallen nog steeds buiten het basispakket van je zorgverzekering, net als in Nederland. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. Dit kan voor jou best een relevante optie zijn als je op reis een specifieke activiteit of sport gaat doen, waar een bepaald type zorg vaak bij nodig is. Bijvoorbeeld: een aanvullende verzekering voor sportmassages, voor als je veel gaat wandelen. Bereken wel altijd of de potentiële vergoeding opweegt tegen de kosten die je extra betaalt als premie.

Voor de echte adrenaline junkies

De dekking ‘gevaarlijke sporten’ kan ook een uitkomst zijn voor sportieve vakantiegangers. Deze aanvullende dekking kun je via je reisverzekering regelen en is specifiek bedoeld om je op te vangen wanneer je medische zorg nodig hebt door een ongeluk bij een riskante sport, zoals bergbeklimmen, heliskiën of huskytochten. Of wanneer je een extreme outdoorsport gaat beoefenen, zoals abseilen, kitesurfen of parachutespringen. Let wel op: de lijst met gevaarlijke sporten varieert per verzekeraar. Ga dit dus eerst na voordat je hem afsluit. Het zou zonde zijn als je de dekking hebt aangezet, en er vervolgens achter komt dat je verzekeraar niet vergoedt voor de sport die jij beoefent.

offpiste skien

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>