Actief in Guatemala: beklim de Pacaya vulkaan

Guatemala, het land van de Maya-stad Tikal en de koloniale stad Antigua. Maar ook het land van de 326 vulkanen, waarvan er drie actief zijn. Je kan Guatemala dus niet verlaten zonder een vulkaan te hebben beklommen. Aangekomen in Guatemala-Stad kregen we van veel locals de tip om de Pacaya vulkaan te beklimmen. Dit soort tips zijn meestal de leukste, dus pakten we de volgende ochtend om 05.00 uur een busje en hadden we nog geen idee wat ons te wachten stond.

Op een uurtje rijden vanaf Antigua was dit wellicht een beter idee geweest, maar vanaf Guatemala-Stad is het ook goed te bereiken in ruim anderhalf uur rijden. We zagen de Pacaya vulkaan al liggen vanaf de hoofdstad.

De Pacaya vulkaan in Guatemala

We vertrokken dus om vijf uur van het hotel in Guatemala-Stad om vervolgens rond half zeven aan te komen bij het dorpje voor het park. Hier stond onze lieve gids Juan van het nationale park op ons te wachten om de Pacaya te beklimmen. Hier kregen wij nog een warm bananendrankje voordat de hike naar de meest actieve vulkanen van Guatemala begon. Er stond ons een hele zware klim naar de top te wachten…

Om kwart over zeven begon onze hike en deze begon zeer redelijk. Het eerste halfuur loop je vooral door de bossen en over prima paden. Af en toe maak je een stop bij een van de uitkijkpunten om te genieten van het uitzicht, maar ook zeker voor een slok water. Na een tijdje door de bossen te hebben gelopen en onderweg de El Roble boom van 800 jaar oude te hebben gespot, kom je op een gegeven moment bij een ander gedeelte aan. Hier loop je over het donkere vulkanische zand. Prachtig! Je wordt omringd door groene bossen, wat een bijzonder mooi contrast is met het zwarte zand.

Het zwarte zand van de Pacaya vulkaan in Guatemala

Loop je het ‘pad’ over dit zwarte zand af, dan heb je een fantastisch uitzicht op de omringende vulkanen, waaronder ook de hoge vulkaan Agua. Op dit punt kom je ook een bord tegen waarop staat “from this point you are exposed to: fall of rocks, puroclastic flows, gases and fall of as hand sand. That could cause death, entry is prohibited.”. Nu blijkt het niet écht verboden te zijn, maar het is zeker op eigen risico. De hike wordt vooral gedaan door researchers, omdat deze echt heel zwaar is. De klim omhoog is niet alleen heel steil, maar ook lastig, vanwege het vulkanische zand en de steentjes. Daarnaast speelt ook de fikse hoogte een rol. Belangrijk om dus voldoende water te drinken, stevige schoenen aan te hebben en het rustig aan te doen.

Na zeker een halfuur tot driekwartier klimmen, bereik je de top van de vulkaan en is het uitzicht spectaculair. De lava stroomt aan de andere kant van de vulkaan naar beneden en af en toe spuwde de vulkaan stenen de lucht in. Adembenemend! Niet alleen heb je een uitzicht over het gehele landschap en andere vulkanen, ook is het bijzonder om het opgedroogde lava te zien liggen en zo dichtbij een actieve vulkaan te zijn. Let wel: het is daarboven een stukje frisser en daarnaast kan je af en toe lastiger ademen door de aswolken van de vulkaan.

Aswolken boven de actieve Pacaya vulkaan in Guatemala

Zeker een ervaring die ik niet snel ga vergeten en ik vind ook zeker dat je een vulkaan moet beklimmen als je in Guatemala bent. Het land heeft er in totaal maar liefst 326. Nu klimmen de meeste mensen tot het punt van het bord, waar je ook al een prachtig uitzicht hebt op de vulkanen. Hier kan je er ook voor kiezen om naar het opgedroogde lava te lopen.

Ik kan je de hike naar boven op de Pacaya vulkaan wel onwijs aanbevelen, maar onderschat de klim naar de top niet. Het is oprecht heel zwaar. Ook naar beneden is het niet makkelijk, want niet alleen is het erg steil, ook glijd je snel weg door het losliggende zand/de kleine steentjes en verzwik je gemakkelijk je enkels. Maar nogmaals: honderd procent de moeite waard!

Nog even over het aantal vulkanen in Guatemala. Van onze gids Emilio begreep ik namelijk dat ze op school leren dat Guatemala 37 vulkanen heeft. Maar hij heeft ons verteld dat het land 326 vulkanen heeft. Hoe dat zit? De 37 vulkanen die ze tellen, zijn de vulkanen die er ook echt uitzien als een vulkaan. Maar, Guatemala heeft zoveel oude vulkanen die inmiddels zoveel jaren oud zijn dat ze hun vorm hebben verloren en er dus uitzien als heuvels of kleine bergen. Wel zijn en blijven dit vulkanen, dus vandaar dat we van 326 uitgaan. Waarvan Pacaya dus één van de drie actieve vulkanen is.

Bovenop de Pacaya vulkaan in Guatemala

Check onze Reisshop voor al onze reizen naar Guatemala.

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>