Actief en rust in een groen Tirol

Laten we eerlijk zijn; er zijn in de zomer veel bezoekers op leeftijd. Het ‘sokken in sandalen gehalte’ is best hoog. Veel is er tot in de puntjes geregeld. Het klinkt in ieder geval nog niet heel avontuurlijk. Meer dan 70% van de bezoekers komt in de winter. Van een trendmatige verschuiving is nog geen sprake, maar de zomer wordt wel populairder om Oostenrijk en Tirol in het bijzonder te bezoeken.

20150702 - Tirol - 297

Groen in plaats van wit
Vergeet even de sneeuw. Eronder ligt een prachtig groen landschap verstopt. Niet alleen zorgt dit vanaf veel plekken voor een panoramisch uitzicht over de omgeving waarin niet nagenoeg alles wit is, maar biedt het ook veel mogelijkheden voor activiteiten die in de winter niet mogelijk zijn. Deze mogelijkheden worden steeds meer benut.

Om een duidelijke structuur in de mogelijkheden en het aanbod te creëren zijn regio’s gebundeld tot toeristische gebieden, zoals bijvoorbeeld de Zillertal Arena, het Pillerseetal en de Achensee, welke zijn gelegen in het oosten van Tirol. Juist in de zomer is er van alles te doen in deze gebieden.

Biking en hiking
We staan wereldwijd bekend als een fietsgraag volk. Tirol leent zich, ondanks de hoogteverschillen, uitstekend daarvoor. Met name rondom de Achensee, het grootste meer van Tirol, is meer dan 250 kilometer aan mountainbike routes uitgezet. Door het volgen van de gele bordjes waarop de richting en het nummer van de route staat kun je bijna niet verdwalen in het gebergte. De afstanden en hoogteverschillen zijn wisselend, zodat je zelf een route kunt kiezen die je aankunt. Kenmerkend zijn de talrijke imponerende vergezichten die je gedurende de tocht ziet. In bijna elk dorpje rondom de Achensee is fietsverhuur, soms kun je het jezelf makkelijk maken door een mountainbike voorzien van trapondersteuning te huren.

Achensee Spotguide

Enige kilometers voor het in de winter zeer populaire Gerlos ligt het dorpje Zell am Ziller, dat grenst aan de Zillertal Arena, een populair wintersportgebied. Hier vind je een vaste route van iets meer 5 kilometer waarbij trappen niet nodig is. Met de skilift ga je vervolgens weer omhoog.

Ook verplaatsing te voet is een veel beoefende activiteit in Tirol, zowel met als zonder de welbekende stokken. Een populaire route is de hike rondom de Achensee met een afstand van iets meer dan 23 kilometer over smalle paden langs rotswanden, geasfalteerde voetpaden en grind. Vanaf diverse plekken aan weerszijden van het meer zijn startpunten gemarkeerd van andere hiking trails, in totaal zo’n 500 kilometer.

20150630 - Tirol - 158

Toch wit?
Mocht je toch nog zin hebben om een witte piste te bedwingen; wees gerust, ook dit kan. Op een hoogte van 3.250 meter kun je in de Hintertuxer Glacier afdalen tot een hoogte van zo’n 1.800 meter. Trek je niets aan van de waaghalzen die op volle snelheid langs je razen. Veel landenteams trainen hier gedurende de zomer. Druk op de piste zal het in ieder geval zeker niet zijn.

20150629 - Tirol - 066

Rust, ontspanning en een beetje educatief
Ook voor rustzoekers is Tirol een fijne bestemming. Eindeloze met sneeuw bedekte bergtoppen, velden en akkers die als een lappendeken van verschillende groene en bruine kleuren met daartussen bomen die als vele groene stipjes aan je voeten liggen. Het panoramische uitzicht is op vele plekken in Tirol, zoals in het Pillerseetal, uitermate rustgevend. Reden genoeg om zonder lange latten de skilift omhoog te nemen en te genieten van het uitzicht.

20150702 - Tirol - 314

Terug in het dal grazen de vele koeien, sommige voorzien van een grote karakteristieke bel om de nek, in het lange gras, net als op de ansichtkaarten. Op een licht educatieve wijze wordt in Maryhofen bij de Erlebniss Sennerei Zillertal in een uurtje uit de doeken gedaan wat er met het melk van de koeien gebeurd. In het wit geklede mannen met kaplaarzen werken ongestoord door, terwijl ze doorlopend nauwkeurig worden gevolgd door nieuwsgierige bezoekers. Ze roeren krachtig in grote ronde metalen bakken om de substantie vloeibaar te maken. Het proces om tot het eindproduct te komen kun je vanachter het glas volledig volgen.

20150629 - Tirol - 024

Tien hoog liggen de blokken kaas opgestapeld, als goudstaven in Fort Knox. Met een gewicht van zo’n veertig kilo per blok ligt er een behoorlijk wat vermogen in de koeling. Meerdere zuivelproducten maken onderdeel uit van het assortiment. Nabij de verpakkingsafdeling heb je de mogelijkheid om een aantal eindproducten te proeven.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>