Acht tips voor op het vliegveld

Reizen is niet alleen het verplaatsen van A naar B. De reis op zich is onderdeel van de ervaring. Vaak begint die ervaring op het vliegveld. Wij geven je acht tips om je tijd op de luchthaven iets aangenamer te maken.

1. Neem een privium pas

Je kent het wel, een lange rij voor de paspoortcontrole op piektijden. Dat voorspelt nog wat voor de security check. Om op Schiphol deze rijen te omzeilen kun je ervoor kiezen om een Privium pas aan te vragen. Het is even een investering, maar je drentelt telkens zonder veel oponthoud langs de controles.

2. Boek een red-eye flight

Vermoeidheid na een late vlucht met een vroege aankomst kan ik resulteren in rode ogen. Doorgaans zijn niet veel mensen blij met een late vlucht en proberen deze te vermijden. Juist daarom zijn deze red-eye vluchten interessant. Het is heerlijk rustig op de luchthaven. Geen rijen. Rust.

3. Kies altijd de linker rij

De rechter rij is vaak langer. Uit onderzoek is gebleken doordat een meerderheid van de mensen rechtshandig is zij neigen om aan te sluiten bij rechterrij bij de security check. Kies dus de linker rij.

security check

4. Neem een leeg flesje mee

Nog steeds is het niet toegestaan om vloeistoffen van meer dan 100 ml in een flesje mee te nemen. De kliko’s met het gat in de deksel zitten toch altijd verrassend vol. Neem gewoon een leeg flesje mee. Op de meeste luchthavens zijn waterfonteintjes om je flesje te vullen. Scheelt je ook weer drie euro.

5. Gebruik een app

Veel gebruikt is de app Gateguru, die als de ‘luchthavenbijbel’ wordt geroemd. Plattegronden, wachttijden tot de gate en vluchtinformatie van luchthavens wereldwijd bevat deze app. Doe er je voordeel mee.

6. Zoek een lounge

Ze zien er soms best exclusief uit. Voornamelijk pakken lopen naar binnen. Toch hoeft een lounge niet onbereikbaar te zijn. Met bijvoorbeeld een Priority Pass heb je toegang tot meer dan duizend lounges over de wereld. Ook Schiphol kent er twee. Het kost je weliswaar een paar honderd euro per jaar, maar hapjes en drankjes zijn veelal inclusief.

airport lounges

7. Verken de rustige plekjes

Het meest stille plekje op een luchthaven is een kapel of bidruimte. Dit is nou niet echt een geschikte plek om op je vlucht te wachten. Een fijne ligstoel of loungebank is daarentegen ook niet verkeerd, zeker als je meerdere uren moet wachten. Op bijvoorbeeld Sleepinginairports.net zijn de beste plekjes met fijnste stoelen voor je opgesomd.

8. Blijf in beweging

Straks kun je nog lang genoeg met je knieën in je nek zitten. Het is fijn om nog even te bewegen. Met al die bedrijvigheid is er eigenlijk best veel te zien op een vliegveld. Loop een rondje door de terminals. En zoek het plekje waar je zicht hebt op de start- en landingsbanen. Altijd leuk.

Tips voor op het vliegveld

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>