Aan de Vlaamse Kust

De Vlaamse kust: dichtbij en toch helemaal anders. Met sierlijke gebouwen uit de Belle Epoque, moderne graffiti en natuurdomeinen zoals het Zwin. Al zin om te vertrekken?

Als geboren en getogen Belgische, ben ik al vaker aan onze kust geweest. Toch, mijn ouders zochten in mijn jongere jaren liever de Nederlandse kust op: die was immers rustiger en met meer speelterrein voor drie kleine kinderen. Een tripje naar de Belgische kust kon mij dus echt nog verrassen.

Graffiti in Oostende

Oostende is de enige stad aan de kust. En een stad is het. Bruisend, en met een winkelstraat om U tegen te zeggen. Nochtans is dat niet per se wat mij er echt aantrok. Het was de graffiti wandeling ‘The Crystal Ship’ die mijn aandacht trok.

Afgelopen paasvakantie, vlak na de aanslagen in Zaventem, ging in Oostende het Crystal Ship van start. Internationale en nationale graffitihelden gingen er aan het werk op – al dan niet aangewezen gevels – met hun verf en spuitbussen. Het resultaat is ongelofelijke, levensgrote graffitiwerken op de meest verrassende plekjes in Oostende.

Graffiti

De straatartiesten die meewerkten aan The Crystal Ship, deden dat allemaal in hun eigen stijl

Omdat de aanslagen zo recent waren, kozen sommige artiesten ervoor het rauwe gevoel van verslagenheid in hun werk te gebruiken. Deze werken zijn bedoeld om de tijd te weerstaan.

Tip: heb je de hele wandeling gedaan, te voet of per fiets? Chapeau! Trakteer jezelf op een etentje bij Bistro Mathilde. Reserveer wel tijdig, want het restaurant is erg populair.

Schep en Emmertje

Neem je je kinderen mee naar de kust? Leuk! Neem ze mee het strand op, voor het bouwen van een zandkasteel of voor het vissen naar garnaaltjes. Wel oppassen voor de Kleine Pieterman, een giftig, maar niet dodelijk, visje dat zich tegenwoordig in de kustwateren verbergt.

Heb je last van een regendag? Niet erg, in Blankenberge vind je een Sea Life centre, waar je naar de wondere onderwaterwereld kan kijken. Bovendien neemt dit centrum de zorg van aangespoelde zeehonden op zich. Na de nodige zorg worden de dieren weer vrijgelaten in de Noordzee. Is een zeehond te gekwetst om terug te keren naar zee? Dan krijgt het dier een plaatsje in het centrum zelf, waar hij zijn leven op een veilige plaats kan uitleven.

Sea Life Centre

Ook otters vind je in het Sea Life Centre. Grappige beestjes, toch?

Garnaalvissers

Een eeuwenoude traditie, die zo goed als uitgestorven is: het vissen naar garnalen te paard. Het gebeurt nog in Koksijde, al is dat eerder om de traditie levende te houden dan uit noodzaak. Op hun website kan je opzoeken wanneer de vissers uitrijden. Een echt schouwspel.

De vissers, gekleed in gele jekkers, waden op sterke boerenpaarden met sleepnetten de zee in. Iedereen die wil komen kijken, loopt met ze mee naar de waterrand. Kinderen vissen, volwassenen turen naar de vissers in de branding. Wanneer de vissers terug het strand op komen, worden de vissen in hun netten meteen gesorteerd. Te kleine of oneetbare visjes worden gewoon terug gesmeten, garnalen worden klaargemaakt om te koken en te verkopen. Niets smaakt beter dan de garnalen recht uit de zee.

Garnaalvissers

De paardenvissers, of garnaalvissers, van deze tijd zijn allemaal lid van de orde van paardenvissers. Zo wordt dit erfgoed in leven gehouden.

Wil je later nog meer weten over de garnaalvissers? Dan kan je terecht in het museum van Visserij, gelegen bij een oud zeemanshuisje.

Nog niet genoeg?

Bovenstaande zijn maar enkele voorbeelden van wat de Vlaamse kust te bieden heeft. Talloze restaurantjes, campings, hotelletjes. Musea zoals het Muzee, met een James Ensor collectie, of het museum van de Belle Epoque. Het prachtige centrum van Den Haan, natuurdomein het Zwin. Het is echt niet moeilijk om je dagen te vullen.

Maar, als je graag mijn mening wil voor een dagje uit aan de kust, dan zou ik voorstellen om je dag rustig te beginnen met een strandwandeling, nog voor de drukte toeslaat. Huur een go-cart en maak een ritje op de dijk. Bezoek het Zwin, geniet van de ontelbare trekvogels die je er kan aanschouwen. Ben je nog niet uitgekeken, stop dan ook even bij de vlindertuin, vlakbij het Zwin. Eet een wafel en een ijsje, want het is vakantie. Bezoek een museum naar jouw keuze in de hete namiddag, en sluit je dag af in één van de grandioze restaurantjes. Bijvoorbeeld restaurant Cabo in Blankenberge.

Meer informatie? Klik hier.

Garnalen Pellen

Superverse garnalen, recht uit de zee en snel gekookt: héérlijk!

Bewaren

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>