8 tips voor Bangkok

In Bangkok is zoveel te zien en te doen, je kunt er makkelijk een week doorbrengen zonder je een moment te vervelen. Voor iedereen die niet zoveel tijd heeft, zijn dit acht tips voor Bangkok om je verblijf optimaal te benutten!

#1 Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew staat bovenaan de lijst met tips voor Bangkok, want dit is de belangrijkste en mooiste boeddhistische tempel van heel Thailand. Het is een groot complex dat uit talloze pagodes, standbeelden en prachtig gedecoreerde gebouwen bestaat. Het middelpunt van dit alles is de bot, het gebouw met de smaragden Boeddha. Dit is een vrij klein beeld, maar wel het meest heilige beeld van het land.

Wat Phra Kaew is door alle oogverblindende pracht en praal het hoogtepunt van een reis door Thailand, je bent hier echt niet in een half uurtje uitgekeken. Houd er wel rekening mee dat je met blote schouders en/of hele korte broekjes en rokjes hier niet naar binnen mag.

Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew

#2 Wat Arun

Wat Arun is de tempel van de dageraad, en net als Wat Phra Kaew is dit een absoluut pareltje dat je niet mag missen als je in Bangkok bent. Wat Arun bestaat uit vijf met stukjes porselein versierde torens (prangs), waarvan de middelste 79 meter hoog is. Deze prang kun je met steile trapjes beklimmen, waarna je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

In tegenstelling tot Wat Phra Kaew wonen er bij het tempelcomplex van Wat Arun wel boeddhistische monniken. Veel van hen zijn wel in voor een praatje, maar let er wel op dat het niet wordt gewaardeerd als je als vrouw een monnik aanraakt.

Wat Arun

Wat Arun

#3 Boottochtje Chao Phraya

De tempel Wat Arun ligt aan de rivier de Chao Phraya, een rivier die door heel Thailand loopt. Vlakbij Wat Arun is een steiger waar je op de Chao Phraya Tourist Boat kunt stappen. Het boottochtje dat zij aanbieden is spotgoedkoop en vanaf het water kun je tempels, hoge gebouwen en gewone woonhuizen zien.

Zo’n vaartochtje is even fijn zitten als je al een paar uur door de drukke stad hebt gedwaald. Veel rust is er alleen niet, want er is iemand aan boord die zowel in het Thais als in het Engels met een microfoon vertelt waar de boot langs vaart. En er is geen enkel verschil tussen de Thaise en Engelse versie te ontdekken.

Boottochtje Chao Phraya

Boottochtje Chao Phraya

#4 Streetfood

In Bangkok kun je fantastisch lekker eten. Je kunt hiervoor naar een restaurant gaan, maar je kunt er net zo goed gewoon op straat van genieten. De straten staan propvol met eetstalletjes, waar volledige gerechten zoals Pad Thai of gewoon wat stokjes met vlees ter plaatse voor je worden bereid of gegrild.

Je kunt bij het stalletje aanwijzen wat je wil hebben of welke ingrediënten je wel of juist niet in je gerecht wil hebben. Erg handig als je als vegetariër op reis bent.

Streetfood in Bangkok

Streetfood in Bangkok

#5 Dusitpaleis

Het paleizendistrict in de wijk Dusit is het resultaat van de reizen die Rama V aan het einde van de 19e eeuw maakte. De koning zag in Europa dat vorsten paleizen in ruimtelijke buitengebieden hadden, volop in de natuur. Daarom liet Rama V een nieuw koninklijk paleis in de ruime tuinen van Dusit bouwen. Het geheel van gebouwen is prachtig geworden, en veel van hen kun je ook van binnen bezichtigen.

De mooiste gebouwen zijn het Vimanmekpaleis, dat volledig van teakhout is gebouwd en het Chitraladapaleis. Koning Bhumibol (Rama IX) heeft tot aan zijn dood in het Chitraladapaleis gewoond.

Dusitpaleis

Dusitpaleis

#6 Ritje in een tuktuk

Een ritje in een tuktuk is een onlosmakelijk onderdeel van een verblijf in Bangkok. Het is een fantastische ervaring om in zo’n klein karretje tussen het drukke verkeer van de stad te slalommen. Pas alleen wel op, want de Thaise middenstand is er inmiddels ook achter dat toeristen een ritje in een tuktuk leuk vinden.

Het is in veel gevallen duurder om tussen de uitlaatgassen in zo’n klein koekblik gevouwen te zitten, dan om een comfortabele taxi met airco te nemen. En als je een tuktuk bij een bekende trekpleister zoals de Wat Phra Kaew neemt, is het zelfs drie keer zo duur. Bovendien word je dan tijdens je rit ook nog eens bij een aantal winkels naar binnen geduwd zodat de tuktuk chauffeur extra commissie kan verdienen.

Let dus goed op waar je een tuktuk neemt en spreek van tevoren de prijs af. Laat ook met klem weten dat je echt, echt, echt geen winkels wil zien.

Ritje in een tuktuk

Ritje in een tuktuk

#7 Jim Thompson House

Jim Thompson was een Amerikaanse zakenman en architect. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in dienst van het Amerikaanse leger in Azië gestationeerd. Na het einde van de oorlog besloot hij te blijven en in Bangkok te gaan wonen. Jim Thompson verzamelde zes traditionele Thaise woningen van teakhout en liet die op zijn grondgebied plaatsen. Vervolgens zette hij een indrukwekkende collectie Aziatische kunst op.

Vandaag de dag is het huis van Jim Thompson een museum, gelegen in een mooie jungletuin waarbij je amper door hebt dat je je eigenlijk midden in een drukke wereldstad bevindt. Je kunt hier niet alleen traditionele Thaise huizen en Aziatische kunst zien, er wordt ook getoond hoe zijde wordt gemaakt.

Kijk voor een goede indruk over dit bijzondere museum ook op de website van het Jim Thompson House.

Jim Thompson House

Jim Thompson House

#8 Monk Bowl Village

Er was een tijd waarin de monniken hun dagelijkse aalmoezen met een handgemaakte kom verzamelden. Maar dat is decennia geleden, inmiddels komen de meeste kommen van monniken uit fabrieken. Om te voorkomen dat de traditionele manier van kommen maken uit zou sterven, heeft koning Rama I drie dorpjes in de omgeving van Bangkok opgericht. Hier zouden deze kommen nog op de oorspronkelijke manier worden vervaardigd.

Inmiddels is er nog maar een van die dorpjes over, het Ban Baat Monk Bowl Village. En dit ‘dorpje’ bestaat alleen nog maar uit een paar straten aan de rand van het centrum van de uitgedijde stad. Toch is het erg leuk om hier een kijkje te nemen. Niet alleen om te zien hoe de kommen gemaakt worden, maar ook om te zien hoe de lokale bevolking werkt en leeft.

Monk Bowl Village

Monk Bowl Village

Acht tips voor Bangkok: heb jij er nog meer?

Deze tips voor Bangkok heb ik tijdens mijn twee bezoeken aan de stad verzameld als de absolute hoogtepunten. Vind jij dat er nog iets in deze lijst mist? Laat het me dan vooral weten, wie weet ga ik dat dan uitproberen bij een volgend bezoek aan Bangkok. Want ik ben hier nog lang niet uitgekeken!

Wil je meer lezen over Thailand? Kijk dan op de bestemmingspagina van Thailand.

Liselore
Laatste berichten van Liselore (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>