6x de mooiste tuinen van de Loirevallei

Centre-Val de Loire staat bekend als “the Garden of France”. Een regio rijk aan bossen, natuurparken en de prachtigste tuinen. Een bezoek aan de kasteeltuinen in de Loirevallei is dan ook een must. Maar met zoveel prachtige tuinen om te bezoeken, is het natuurlijk de vraag welke je kiest. Om je te helpen, delen we onze favorieten: de zes mooiste tuinen van de Loirevallei.

Een bezoek aan de tuinen in de Loirevallei

De Loirevallei is bezaaid met tuinen, de een nog mooier dan de ander. De Loirekastelen zetten de toon met hun aangelegde parken, verbazingwekkende moestuinen en bijzondere waterpartijen. Het Château van Maintenon is zo’n perfect voorbeeld. Ook in de schitterende renaissancetuinen van het kasteel van Villandry en het Château van Chaumont-sur-Loire, waar ieder jaar het befaamde Internationale Tuinfestival plaatsvindt, staat het groen centraal.

Visite du domaine de Chaumont-sur-Loire

Het koninklijke landgoed van Chaumont-sur-Loire © C. Mouton – CRT Centre-Val de Loire

Maar niet alleen de kastelen hebben prachtige tuinen, overal in groene ruimtes van de Loirevallei zijn botanische tuinen met een unieke sfeer te vinden. Zoals het Arboretum des Grandes Bruyères, een klassieke tuin vol vormsnoei en tunnels bedekt met geurige rozen en clematis. Of het Engels geïnspireerd bloemenpark in Apremont, een plek vol fantasie! Dan zijn er nog de privétuinen die geopend zijn voor het publiek, zoals het Domaine de Poulaines, met een mooie gîte in het hart van een Berry-dorp.

6x de mooiste tuinen van de Loirevallei

Veel Loirekastelen hebben prachtige tuinen om te bezoeken, dit zijn onze favorieten.

#1 Het Franse Hof van Eden – Jardins du Domaine de Chaumont-sur-Loire

De kasteeltuin van Chaumont-sur-Loire is een echte showtopper. Dit koninklijke landgoed aan de oevers van de Loire biedt het complete plaatje: een indrukwekkend château met park, plus een schitterend uitzicht over de Loire. Bij dit kasteel, ooit eigendom van Catharina de Medici, komen geschiedenis, architectuur, kunst, tuinen en amusement op één plek samen. De kasteeltuinen en het jaarlijks terugkerende Garden festival (van april tot oktober) maken van het Château Chaumont-sur-Loire één van de beste bezienswaardigheden in de Loirestreek.

La Loire et le château de Chaumont

De Loire en het kasteel van Chaumont-sur-Loire © Gillard et Vincent – CRT Centre-Val de Loire

Festival des jardins de Chaumont-sur-Loire - Edition 2022: Jardin idéal

Het befaamde Internationale Tuinfestival bij het Château van Chaumont © E. Vandenbroucque – CRT Centre-Val de Loire

#2 Buitengewone tuin – Arboretum des Grandes Bruyères

In deze “jardin remarquable” in het hart van het bos van Orléans vind je mooie slingerende lanen tussen sierlijke bedden van roze, witte en paarse heide. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, vind je hier niet alleen tapijten van heide, maar ook twee arboretums. Een Chinees en een Amerikaans arboretum, waar kornoeljes, magnolia’s en naaldbomen in de loop der seizoenen het beste van zichzelf laten zien. En een gesloten zen-tuin, waar een kleine waterlelievijver je in de schaduw van pergola’s tot rust zal brengen. Maar het Arboretum des Grandes Bruyères biedt ook een rozentuin, waar de koningin der bloemen in duizendtallen bloeit, en een heerlijke moestuin. Dit wandelpark, gewijd aan biodiversiteit, behoort absoluut tot de mooiste tuinen van Frankrijk. Een echte oase van rust en groen, vol zeldzame soorten die soms zelfs uitgestorven zijn in hun land van herkomst.

Arboretum des Grandes Bruyères

Arboretum des Grandes Bruyères © Jean-François Grossin

#3 Elegante tuinen in de Franse stijl – Jardins de Villandry

Gelegen aan de Loire-fietsroute, tussen Tours en Saumur, is Villandry vaak een favoriete tussenstop voor fietsers. Een fabuleus château met de beroemde tuinen die absoluut volmaakt zijn. De vakkundig ingedeelde siertuin bestaat uit negen vierkanten van identieke afmetingen. Elk geometrisch motief bestaat uit bloemen en planten in verschillende kleuren. Wat een nauwkeurigheid! Jardins de Villandry staat voor perfectie! Van de symmetrische bloemperken en het lijnrechte snoeiwerk (de harpvormige buxusbomen) tot de harmonieuze bloemencomposities. Van de watertuin tot de ornamentele tuin. En vooral de renaissance moestuin is een ingenieus stukje handwerk. Tussen de moestuin en de kerk ligt de Jardin des Simples, een traditionele kruidentuin uit de Middeleeuwen.

Le château et les jardins de Villandry vus de drône

Een dronefoto van het kasteel en de vakkundig ingedeelde moestuin © Gillard et Vincent – CRT Centre-Val de Loire

Tip: heel bijzonder zijn ook de Nuits des Mille Feux, magische avonden waarop duizenden kaarsen de balustrades, fonteinen, trappen en tuinen van het kasteel van Villandry belichten.

Le château de Villandry et les jardins de l'amour le soir, lors de la Nuit des mille feux.

Het kasteel van Villandry en de tuinen van de liefde in de avond, tijdens La Nuit des Mille feux. © F. Paillet

La Nuit des Mille feux au château de Villandry.

De Nacht van Duizend Vuren bij Château de Villandry © F. Delong – CRT Centre-Val de Loire

#4 Juweeltjes van Engelse tuinkunst – Parc Floral d’Apremont-sur-Allier

De betoverende bloementuinen van Apremont, aan de oever van de rivier de Allier, bevinden zich niet ver van het kasteel van Apremont-sur-Allier, bij het Middeleeuwse dorpje. Het Parc Floral is geïnspireerd op de beroemde “Witte Tuin” van Vita Sackville-West, Sissinghurst (Engeland). Een plek vol fantasie, verfraaid met een Chinese pagodebrug en een Turks paviljoen.

Parc floral d'Apremont-sur-Allier. Le pont chinois.

Chinese pagodebrug in Parc floral d’Apremont-sur-Allier © A. Moreau – CRT Centre-Val de Loire

Parc floral d'Apremont-sur-Allier. Le pont chinois.

De Chinese brug in de betoverende bloementuinen van Apremont © A. Moreau – CRT Centre-Val de Loire

#5 Logeren in een gîte in een privétuin – Domaine de Poulaines

Het Domaine de Poulaines ligt in het hart van een Berry-dorp, omgeven door 20 hectare bos en doorkruist door een beek, de Poulain. Hier dompel je jezelf onder in een bubbel van geschiedenis en groen. Al meer dan 30 jaar verslindt de eigenaar botanische boeken en brengt zij deze bijzondere plek weer tot leven door de gebouwen te restaureren en tuinen aan te leggen naar de beschrijvingen en soorten uit de 19e eeuw. Vandaag de dag staan ​​er op bijna 5 hectare meer dan 1.500 bomen en heesters, vaste planten en bollen.

Vanaf de poort leiden prachtige eeuwenoude bomen (linden, platanen, elzen, essen, eiken en een reuzensequoia) naar een pad langs de beek dat leidt naar sfeervolle tuinen, een bamboebos en een arboretum. Eigentijdse thematuinen vormen de verbinding tussen het landhuis met twee hoofdgebouwen met renaissancekaders, de renaissance- en 19e-eeuwse bijgebouwen en de 17e-eeuwse boerderij. Onderweg ontdek je een formele tuin met prieel, de rozentuin, het waterpad met zijn irissen en lavendel en het pad tussen bogen van blauwe regen, bessenstruiken en rozenstruiken.

Jardins de Poulaines

Jardins de Poulaines © Gillard et Vincent

Domaine de Poulaines : l'entrée du jardin illuminé, le soir.

Domaine de Poulaines © Thierry Vincent

#6 Weelderige Franse Renaissance tuinen – Jardins de Maintenon

Het indrukwekkend Château de Maintenon ligt op minder dan een uur van Parijs en Versailles. En de weelderige kasteeltuin is al even betoverend als het kasteel waartoe ze behoort. Hier woonde Françoise d’Aubigné, de toekomstige Madame de Maintenon, vriendin van en later in het geheim getrouwd met Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Een van de redenen waarom het kasteel er nu nog zo fraai uitziet. Ter herdenking van de 400e verjaardag van de geboorte van André Le Nôtre, de beroemde tuinman van koning Lodewijk XIV, is er enkele jaren geleden een gloednieuwe tuin in Franse stijl aangelegd bij het Château de Maintenon, geïnspireerd door de originele schets van de tuinman. Een perfect geometrische tuin vol stengelrozen, vormsnoeiers en buxusbomen.

In het voorjaar luiden duizenden tulpenbollen de terugkeer van het mooie seizoen in. In de zomer vind je hier een waar bloemtapijt. Sinds 2014 is de Franse tuin van het Château de Maintenon ‘s avonds prachtig verlicht!

Maintenon

Het kasteel van Maintenon en de tuinen © JeanPierreRonnay

Maintenon

De kasteeltuin van Maintenon met op de achtergrond het Aquaduct van Maintenon © JeanPierreRonnay

Centre-Val de Loire, de Tuin van Frankrijk

Zoals je kunt zien, zijn ze er in alle soorten en maten, stijlen en kleuren. Er zijn parkachtige tuinen in Franse of Engelse stijl, symmetrische of barokke tuinen, romantische of artistieke, middeleeuwse of Renaissance tuinen. Maar ook moestuinen vol vergeten groenten, tuinen vol antieke rozen, altijd prachtig in bloei, wijngaarden en bossen! Sommige hebben het label Jardins Remarquables, ‘buitengewone tuinen’, andere vallen onder het label Escapades aux jardins, ‘Uitstapjes naar de Tuinen’.

Laat je inspireren door een stukje groene levenskunst en ontdek de karakteristieke tuinen van de kastelen van Chaumont-sur-Loire, Villandry en Maintenon, de botanische tuinen van Grandes Bruyères en de bloementuinen van Apremont. Heb jij al een favoriet?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>