5x Fietsen in de Loirevallei

De Loirevallei biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor de mooiste fietsroutes; van La Loire à Vélo die het meest fameuze traject van de rivier volgt tot de Véloscénie op het platteland van Eure-et-Loir. Neem de route van jouw keuze en doorkruis de zogenaamde 'tuin van Frankrijk' op je fiets. Reishonger tipt waar je moet zijn. Op je plaatsen, klaar voor de start, af!

De regio Centre-Val-de-Loire is een walhalla voor fietsende levensgenieters. Fietsen in de Loirevallei staat garant voor een rustgevende tocht langs de rivier en haar majestueuze kastelen. Het gebied ademt rust en sereniteit uit, en is met recht een van de populairste gebieden in Europa om te fietsen. De landweggetjes en fietspaden zijn vlak of licht glooiend. Onderweg wisselen idyllische kastelen, schilderachtige dorpjes, watermolens en natuur elkaar af. Tel daar lekker eten en heerlijke wijnen bij op en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische fietsvakantie!

Talloze fietsroutes doorkruisen de Loirevallei. De bekendste onder hen is La Loire à Vélo (de Loire op de Fiets) die de rivier vanaf Cuffy (in de Cher) tot aan z’n monding, in Saint­-Brevin­-les­-Pins, volgt. Maar er zijn er nog veel meer! Ga eropuit, neem de route van jouw keuze en ontdek zo de Indrevallei, de Loirekastelen, de Sint Jacobsroute op de fiets, de ‘Route des Vignobles’, de laaggelegen valleien rond Angers of de Atlantische oceaan.

Devant le château de Maintenon - J. Damase - CRT Centre-Val de Loire

Le château de Maintenon © J. Damase – CRT Centre-Val-de-Loire

#1 La Loire à Vélo

De fietsroute La Loire à Vélo (de Loire op de Fiets) is de meest voor de hand liggende route om alle rijkdom van de Loirestreek te ontdekken. Deze volgt het fameuze traject van de rivier, stroomafwaarts, van Cuffy (in de buurt van Nevers) tot aan de Atlantische Oceaan. Al meer dan twintig jaar trekt La Loire à Vélo iedere zomer vele honderdduizenden fietsers naar de Loirevallei. Op de goed bewegwijzerde route van in totaal 900 kilometer liggen veel bekende kastelen met mooie tuinen, zoals die van Chambord, Villandry, Amboise, Chenonceau, Azay-le-Rideau, Saumur en de Abdij van Fontevraud. Geen andere fietsroute biedt zo’n dichtheid van historische monumenten.

La Loire à Vélo loopt door het wereldberoemde ‘Pays des Châteaux’, het meest cultuurrijke en toeristische deel van de Loirevallei. De kastelen tussen de Loire en de Cher vormen een bijzondere bezienswaardigheid en voor velen de voornaamste reden om een fietsvakantie in de Loire te ondernemen. Vervolgens fiets je door het hart van de Touraine en een deel van de Anjou, bekend om hun puike, witte wijnen. Op de fiets kom je door steden als Orléans, Blois, Amboise, Tours, Saumur, Angers en Nantes. Allemaal onmisbare tussenstops. Je reis wordt onderbroken door karakteristieke dorpjes, grotten, schitterende stukken wild rivierenland, mysterieuze bossen, meren, wijngaarden zover het oog reikt en bloeiende tuinen. En na een dag fietsen zal de lokale keuken je zeker goed bevallen.

La Loire à Vélo is het westelijke deel van de EuroVelo 6, die dwars door Europa langs de grote rivieren van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee loopt. Deze meer dan 3.000 kilometer lange fietsroute gaat door een tiental landen en langs de grootste Europese rivieren: de Donau, de Rijn, en uiteraard de Loire. Vanaf de Loire à Vélo kun je alle kanten op, want de route kruist het pad van andere belangrijke fietsroutes. De Vélodyssée (de fietsroute langs de Atlantische kust), de Loirekastelen per fiets, de Indre à Vélo-fietsroute, de kustroute La Vélocéan, La Vélo Francette en ook de Sint Jacobsroute.

A vélo au Domaine de Chambord. - D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Fietsend langs het kasteel van Chambord © D. Darrault – CRT Centre-Val-de-Loire

#2 La Scandibérique – de pelgrimsroute

De Scandibérique is het Franse deel van EuroVelo 3, de Europese fietsroute die Trondheim (Noorwegen) met Santiago de Compostela (Spanje) verbindt. La Scandibérique doorkruist Frankrijk van noordoost tot zuidwest en is met haar 1.700 kilometer de langste fietsroute van Frankrijk. De route loopt langs een van de oude pelgrimspaden en wordt daarom ook wel ‘la Véloroute des Pèlerins’ genoemd.

In de regio Centre-Val-de-Loire loopt de route door drie departementen (Loiret, Loir-et-Cher en Indre-et-Loire) en langs het kanaal van Loing. De route vormt een gemeenschappelijk traject met La Loire à Vélo tussen Briare en Tours en de route Saint Jacques à Vélo via Tours. De Scandibérique kan op duizend-en-een manieren worden beleefd: van een korte wandeling van een paar uur met het gezin tot een lange fietstocht verspreid over de zomermaanden. Tussen vlakten en heuvels, jaagpaden, staatsbossen en heidevelden, herinneringsplaatsen, historische steden en middeleeuwse bastides, beschermde natuurgebieden, de bergen van de Pyreneeën. Het parcours houdt bewust afstand van grote toeristische trekpleisters, oogt nog een beetje wild en kronkelt mee met de kanaalbochten tussen bosmassieven, vijvers en boerderijen. De Scandibérique is nog geen erg drukke fietsroute, maar met een scala aan sensaties.

Het is een route om van te genieten. Hier worden de smaakpapillen verwend dankzij een zeer breed aanbod van lokale specialiteiten: van Maroilles-bier en Sancerre-wijnen tot Poitou-lam, foie gras en Bordelais cannelés. De doorkruiste steden en dorpen zitten vol met goede restaurants, die graag de rijke lokale smaken willen overbrengen. Bij mooi weer bieden de terrassen en de dorpsmarkten uitkomst voor een enerverende stop.

Kanaalbrug van Briare – 662 meter lang © D. Darrault – CRT Centre-Val-de-Loire

#3 Hartje Frankrijk op de fiets – langs de Cher van Tours naar Chenonceaux

Hartje Frankrijk op de fiets is een nieuwe route, want fietsvakanties zijn in deze regio een groot succes. Veel fietsers trekken langs de Loire en zijn zijrivieren; de Indre, de Vienne, de Maine, de Thouet of de Creuse. Met de Cœur de France fietsroute (fietsroute 46) is er nu een groene route langs de oevers van de Cher-vallei en het kanaal van Berry. De fietstocht ‘Cœur de France à vélo – Val de Cher et Canal de Berry’ is beter bekend als ‘de Cher op de fiets’. Het is een genot om hier op de fiets langs het water te reizen. De route start in Tours, maar een nog beter uitgangspunt is het prachtige Château de Villandry, waar de Cher samenkomt met de Loire.

Heel snel na het verlaten van de oude hoofdstad Tours in de richting van Montrichard, Vierzon en Bourges, verdwijnt de stedelijke omgeving. Rechts de Cher, links velden en bossen! Hier geniet je van de mooiste landschappen van Touraine! Met weinig auto’s, op veilige en perfect gemarkeerde wegen. Begeleid door vogelgezang en de glinsterende zon op het wateroppervlak, fiets je rustig zo dicht mogelijk door de omringende natuur. Je fietst langs dammen en sluizen, bezoekt kastelen als Château de Nitray (proef ook de wijnen van het landgoed!) en kan per kano onder de bogen van Château de Chenonceau door peddelen! Vervolg je fietstocht naar de middeleeuwse stad Montrichard, Saint-Aignan en de beroemde dierentuin van Beauval. Langs wijngaarden en grotwoningen, koninklijke burchten en Renaissance kastelen. Van daaruit kom je bij het Berry-kanaal, dat je volgt richting Vierzon, Bourges en Montluçon.

Je kunt prachtige grote rondes in Touraine fietsen door verschillende routes aan elkaar te koppelen. De Coeur de France-fietsroute heeft verbindingen met La Loire à Vélo (fiets daarvoor naar Amboise), met l’Indre à Vélo en Saint-Jacques à Vélo (fiets hiervoor van Loches naar Tours). Uiteindelijk zul je naar de Auvergne kunnen fietsen, wanneer het hele traject klaar is.

A vélo le long du Cher - D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Op de fiets langs de Cher © D. Darrault – CRT Centre-Val-de-Loire

#4 L’Indre à Vélo – fietsen langs de Indre

De Indre op de Fiets is een route van meer dan 200 kilometer langs de rivier de Indre. Vanaf de kastelen Azay-Le-Rideau en Chenonceau loopt hij, via Loches en het fort van Montbazon, tot Jeu-Les-Bois, ten zuiden van Châteauroux. Waar de Indre in de Loire stroomt, is l’Indre à Vélo aan de Loire à Vélo-fietsroute verbonden. Het circuitnetwerk van La Brenne verbindt de Indre à Vélo route aan de fietsroute door het Creusedal.

Langs de Indre à Vélo geniet je van het platteland, onder bloeiende treurwilgen door, over rustige landweggetjes. En dat terwijl de route is bezaaid met een hele reeks erfgoedsites zoals de molens van de Indrevallei, de grottenvallei van Goupillières en de abdijen van Cormery en Beaulieu-les-Loches. Ook aan pittoreske dorpjes geen gebrek, zoals Chédigny met zijn antieke rozen en bluesfestival en Cormery met zijn klooster/abdij. Bezichtig onderweg de historische monumenten die bijdragen aan de beroemdheid van de Loirestreek. Ontdek het Château van Chenonceau, met de elegante bogen die weerspiegeld worden in het water van de Cher. Bewonder, in Loches, het koninklijk Château, een meesterwerk van middeleeuwse militaire architectuur. In het hartje van de stad Montbazon bewonder je de imposante Burcht van Faucon noir met de oudste donjon van Frankrijk (de toren van de zwarte valk). Aan het einde van de route neem je een kijkje bij het Château d’Azay-­le­-Rideau, op z’n eigen eiland middenin de Indre.

Fietsen in de Loirevallei - Balade à vélo le long du Cher (boucle3747) - D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Het Château van Chenonceau © D. Darrault – CRT Centre-Val-de-Loire

#5 De Sint Jacobsroute op de fiets (via Chartres)

Saint-Jacques à Vélo is de eerste aangelegde Sint Jacobs fietsroute, want de belangstelling voor de Jacobsweg is weer springlevend. Hij loopt van noord naar zuid door de regio Centre-Val-de-Loire via Chartres en Tours en volgt grotendeels de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In Tours sluit hij aan op de Loire à Vélo fietsroute. Een handig roadbook van de Sint Jacobsroute vind je hier.

Het is een belangrijke route die de kleine rustigere en groenere wegen volgt. De route is goed bewegwijzerd en zeer gewaardeerd door fietsers vanwege het kleine hoogteverschil en de aangename wegen, geschikt voor een fiets met bepakking. Met name Nederlanders, Belgen en Duitsers kiezen voor de “Via Turonensis”, de meest westelijke van de vier grote Franse bedevaartswegen naar Compostela. De route loopt via Parijs naar Chartres, Tours, Poitiers en Bordeaux tot Ostabat, aan de voet van Pyreneeën. De Sint Jacobsroute op de fiets valt gedeeltelijk samen met de Véloscénie (traject Rambouillet – Illiers-Combray) en de Vallée du Loir Fietsroute (tussen Illiers-Combray en Montoire-sur-le-Loir).

Deze “véloroute”, die begint in Noorwegen, doorkruist de Loirevallei (125 kilometer) en laat je helemaal afdalen naar Santiago de Compostela in Spanje. Terwijl je over lange stille weggetjes en zacht glooiende vlaktes fietst, geniet je van de rijk geschakeerde landschappen van de valleien van de Eure en de Loir, van groene riviertjes, dromerige dorpen en hoogtepunten van romaanse bouwkunst. Van talloze karaktervolle steden en dorpen. Maintenon en zijn aquaduct, de groene weg van Chartres, het middeleeuwse dorp Bonneval, de hertogelijke stad van Châteaudun, de toneelstad Vendôme en Lavardin, geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Bewonder ook enkele bezienswaardigheden langs de Santiago de Compostela-route: de kathedraal van Chartres, de Saint-Jacques-steen in Cloyes-sur-le-Loir en kapellen in Vendôme en Saint-Jacques des Guérêts midden in de Loir-vallei. In Touraine doorkruist de “Via Turonensis” de wijngaarden van Vouvray en daalt vervolgens pal naar het zuiden in de richting van de Vienne-vallei.

Fietsen naar Santiago de Compostela

Fietsen naar Santiago de Compostela

Praktische informatie

Er zijn genoeg reisorganisaties waar je je reis kunt boeken, maar er zijn ook mogelijkheden om zelf je reis samen te stellen. Reis met je eigen auto of neem de trein. Diverse TGV, Intercity en TER-treinroutes maken het je gemakkelijk om te gaan fietsen in de Loirevallei. De TGV stopt voor de Loire à Vélo fietsroute in: Saint-Pierre-des-Corps, Tours, Angers, Nantes en Saint-Nazaire. Train Loire à Vélo maakt reizen op de hele Loire à Vélo-route eenvoudig! Deze speciale trein, op het traject Orléans-Tours-Nantes/Le Croisic, gaat driemaal daags heen en weer en in de zomer mag de fiets gratis mee in de Interloire-trein. Ook de Vallée du Loir Fietsroute is makkelijk bereikbaar vanuit Parijs en er gaan veel treinen naar de belangrijkste knooppunten van de Saint-Jacques Fietsroute.

Wil je weten hoe de fietsroutes exact lopen, neem dan een kijkje op de interactieve kaart van ItiVélo. Iets om zeker in de gaten te houden is het keurmerk Accueil Vélo, dat garant staat voor een goede service voor fietsers. Dit zijn honderden plaatsen (accommodaties, restaurants, reparateurs, bezienswaardigheden, etc) binnen 5 kilometer van de fietsroute, die prima zijn uitgerust om de fietsen te stallen en algemene hulp te bieden aan mensen die met de fiets reizen. Zo zorgen lokale toeristenorganisaties ervoor dat fietsers in heel Frankrijk zo goed mogelijk ontvangen worden. Wil je slapen in speciale ‘trekkershutten’ voor wielertoeristen? Kijk dan eens bij Abricyclo!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Leo Anne Suiker zegt:

    Wij willen graag fietsen van Orleans naar Croisic en met de trein weer terug. HOTEL overnachtingen en bagage vervoer in augustus. Wat kost dit voor 2 personen ca 50 km per dag

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>