5 tips voor Trendy Tours

Tours is een moderne stad met een historisch hart, een echte studentenstad midden in de Loirevallei. Deze stad staat met recht symbool voor het historische, culturele en gastronomische erfgoed van de Val de Loire. Wij geven je vijf tips voor Tours, van de zomerguinguettes tot de levendige Place Plumereau en van een Street Art-fietstocht tot een kanotrip over de Loire.

Tours, ooit de hoofdstad van het Franse koninkrijk, weerspiegelt de Franse manier van leven perfect door zijn oude stad, zijn levendige pleinen en zijn religieuze gebouwen. De Franse Art de Vivre proef je ook op het beroemde Place Plumereau in de oude stadswijk “Vieux Tours”, dat omgeven wordt door typische vakwerkhuizen en geplaveide straatjes. Hier kun je gerust eens gaan zitten genieten van het uitzicht op de kleine, gezellige terrasjes. Een plek waar het dag en nacht levendig is!

Het beroemde Place Plumereau in de oude stadswijk Vieux Tours © ADT Touraine JC Coutand

Het beroemde Place Plumereau in de oude stadswijk Vieux Tours © ADT Touraine

Ontdek het historische, culturele en gastronomische erfgoed van de Loirevallei en haal alles uit je bezoek aan Tours met deze vijf tips!

#1 Fietsen plus kanoën

Combineer een fietstocht over de Loire à Vélo met een kanotocht. Van het VVV-kantoor van Tours fiets je via La Ville-aux-Dames naar Montlouis-sur-Loire, 13 kilometer in totaal. Daar duik je de geschiedenis van de wijnen in en wacht je een kelderproeverij. Je kunt ook picknicken bij de Vouvray kanobasis. Echte sportievelingen fietsen een uurtje door en staan in Amboise!

Vervolgens ruil je de fietsen in voor kano’s en peddel je terug naar Tours, naar de guinguette van de Wilson-brug of naar de draadbrug, afhankelijk van het waterniveau.

De Loire bij Tours © D. Darrault, CRT Centre-Val de Loire

De Loire bij Tours © Centre-Val de Loire

Amboise

Met de fiets naar Amboise © UnMondeAVelo

Château d'Amboise

Château d’Amboise

#2 Een must: de Guinguette in Tours-sur-Loire

Als er één traditie is die in Touraine wordt voortgezet, dan is het wel die van de zomerguinguettes. Aan het eind van de lente opent de guinguette van Tours, wat zorgt voor een instant vakantiegevoel dat aanhoudt tot eind september! Het is misschien wel de beste plek om te genieten van Tours, zo aan de oevers van de Loire, met zijn bar, restaurant en familie-entertainment. Neem bij mooi weer plaats aan de vrolijke guinguette omzoomd met treurwilgen. Een poëtische en folkloristische plek, waar de mensen van Touraine samenkomen om te borrelen en te dansen op de tonen van rock, salsa of jazz.

La guinguette de Tours © L. de Serres - ADT Touraine

La guinguette de Tours © ADT Touraine

De guinguette aan de voet van de Wilson-brug is de belangrijkste guinguette van Tours. Hier is het altijd erg levendig op zonnige dagen. Een plek die vooral geliefd is bij de moderne Touraine, voor een drankje bij een van de barretjes, voor een lunch bij Chez Dupont, of juist voor workshops of het taalcafé. Om te dineren en een gezellige avond door te brengen. Speel spelletjes, doe een wijnproeverij en maak een boottocht met de Boutavant-vereniging.

Wist je dat… het woord guinguette komt van het woord “guinguet”? Een witte wijn uit Île-de-France die meer uitblinkte in vrolijkheid dan smaakkwaliteit.

Andere guinguettes

Behalve de guinguette in Tours zijn er andere guinguettes in Touraine die de afgelopen jaren hun comeback maakten in het Franse feestelijke erfgoed. De Rochecorbon-guinguette (in de buurt van het recreatiepark Lulu Parc) bijvoorbeeld, op slechts 5 minuten van Tours. En Port Avertin aan de zuidzijde van Tours, aan de oevers van de Cher, waar jong en oud komt om te genieten van wereldmuziek, games, openluchtbioscoop en proeverijen in het prachtige beschermde natuurgebied. In Savonnières, ook aan de oevers van de Cher, maar een stuk verder richting Château de Villandry, vind je ‘s zomers de guinguette “A la soupette de Mémère”, waar soepen, galettes, crêpes, wafels en boerderij-ijs gemaakt worden in de eigenzinnige keuken. De evenementen zijn gebaseerd op “culture et confitures”-dagen (buitentheater, vleermuisavond enz.) en Nana’s zen-zondagen (lezingen, massages enz.).

Place Plumereau Tours © JC Coutand, ADT Touraine

Place Plumereau © ADT Touraine

#3 Proef de lekkernijen uit de Touraine

Aan culinaire specialiteiten uit Tours geen gebrek! En dat is fijn, want na een dag fietsen zal de lokale keuken je zeker goed bevallen. Proef vooral de rillettes en rillons, paté-achtige vleeswaren, en de geitenkaas uit Sainte-Maure-de-Touraine. Probeer ook “Nougat de Tours” (gebak uit Tours) en de fouée of fouaces, lekkere luchtige broodjes gebakken in een houtoven. Een soort pita. Genieten van de Franse gastronomie doe je op het terras of op de markt onder het genot van een glaasje Vouvray of Chinon.

Om al deze voortreffelijke lokale producten uit de Franse Loirestreek te vinden, ga je het best naar de markthal. Les Halles de Tours. Of breng een bezoekje aan Villa Rabelais, Huis van Gastronomische Culturen, een plek waar je de kunst van goed eten en drinken leert. Een plek gewijd aan culinaire en voedselkennis. Want lokale producten zijn belangrijk in Tours.

Rillettes de Tours © M Perreau

Rillettes de Tours © M Perreau

#4 Ga op Street Art-fietstocht

Ook heeft Tours een hoop inwoners met een grote passie voor hun stad. Zij kunnen je veel vertellen over de stad en delen graag hun favoriete adresjes met je. Een theesalon, een restaurant of een klein winkeltje. Geschiedenis, literatuur, gastronomie… wat je interesses ook zijn, tijdens een fietstour kom je veel te weten!

Tip: ga op Street Art-fietstocht door Tours! Een echte culturele en artistieke ervaring. Niet alleen in het Quartier des Arts in Tours zijn veel Street-Art-werken te ontdekken; ook in de kleine straatjes, langs de oevers en bruggen en in verschillende karakteristieke wijken van Tours. Volg je gids door historische straten en wijken en ontdek de werken van verschillende kunstenaars, zoals de mozaïeken van MifaMosa en onder andere werken van Paf, Zelda Bomba en La Boîte Noire. De rue du Capitaine Pougnon is nog zo’n straat die je niet mag missen als je van street art houdt. Je zult zien dat street art hier veel verder gaat dan de graffiti bij de spoorlijn.

#5 Tours – Stad van Kunst en Geschiedenis

Als “Ville d’Art et d’Histoire” herbergt Tours een ongeëvenaard erfgoed. De kathedraal Saint-Gatien is zo’n voorbeeld. Twee andere bewonderenswaardige religieuze gebouwen: de basiliek van Saint-Martin en de abdij van Marmoutier, beide zogenaamde jacquaires-sites. Van Saint-Jacques dus, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Ontdek verschillende plaatsen met een rijke geschiedenis en cultuur als je door de rue Colbert, rue Briçonnet en rue du Grand Marché wandelt. Naar Hôtel Goüin, het Museum voor Schone Kunsten of het Musée du Compagnonnage, gerenoveerd in de voormalige abdij van Saint-Julien. Op een steenworp afstand van de Loire biedt het Centre de Création Contemporaine Olivier Debré (ccc od) het hele jaar door een rijk tentoonstellingsprogramma met nationale en internationale kunstenaars. Dit jaar viert het kunstcentrum, vernoemd naar de Franse abstracte schilder Olivier Debré haar vijfde verjaardag.

CCCOD Tours - Bezoek het Centrum voor Hedendaagse Creatie in Tours © JC Coutand, ADT Touraine

Bezoek het Centrum voor Hedendaagse Creatie in Tours © ADT Touraine

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>