Over Java (en Indonesië) is al het nodige geschreven en dat zal ook nog zeker blijven gebeuren. Het is dan ook een eiland waar genoeg over te schrijven valt. Voor de beginnende Azië-toerist zijn er vele hoogtepunten te vinden. Niet heel verrassend is het dan ook dat je mede-toeristen tegenkomt op jouw rondreis door Indonesië. Nu valt er niet te ontkomen aan toeristen als je je begeeft op de hotspots die door de Lonely Planet zijn aangewezen als “must-see”. Dit kun je vervelend vinden of je kunt accepteren dat je nu eenmaal niet de enige bent die de Borobudur komt bekijken, wilt zien hoe het paleis van de sultan er uitziet, of de sunrise-tour naar de Bromo geboekt heeft.

Het zijn echter de kleine dingen in het leven die een ervaring, reis, of locatie mooier maken en je even doen vergeten dat je niet de enige bent met vakantiedagen. Zet een stapje buiten de gebaande paden als je bij een van de hotspots in Indonesië bent en ontdek de kleine wondertjes die jouw reis zullen maken tot een unieke ervaring die niemand je af kan nemen.

Hier alvast 5 tips die je hierbij kunnen helpen bij jouw reis door Java.


5. Jl. Sosrowijayan

Jl. Malioboro is de hoofdstraat van Yogyakarta. Hier is het feest compleet en zie je door de verkoopkraampjes het einde niet meer. De gezellig vibe die er heerst is het resultaat van de toegenomen toeristenstroom naar deze stad. Je zult hier voornamelijk het doelwit zijn van de verkopers en schoudertje duwen met westerse toeristen.

Gelukkig hoef je om dit te ontwijken enkel een zijstraat te nemen. Jl. Sosrowijayan om maar iets te noemen. Dit is de eerste zijstraat aan de rechterkant als je Malioboro van boven naar beneden afloopt. Hier vind je bar Lucifer, waar de lokale bevolking zich vaak laat zien en de Bintang normaal geprijsd is. De kans dat je hier toeristen ziet is vrij klein omdat het op het eerste oog minder bruisend lijkt dan Jl. Malioboro. Een mooie ervaring om uit te gaan tussen de locals!

Een Becak in Yogyakarta, als je het lief vraag mag je zelf ook even fietsen.

4. Borobudur Sunrise tour

Zoals ik hierboven al beschreef; de Borobudur bekijken doe je nooit alleen. De sunrise-tour is redelijk populair, al blijft het gros van de toeristen lekker in zijn of haar bed liggen. Toch zul je merken dat er veel mensen bovenop de tempel staan om de zon op te zien komen.

Dit moet je op dat moment nog maar even voor lief nemen maar zodra de zon net boven de horizon gepiept heeft beginnen de groepen aan de tour. Dit doen ze van boven naar beneden. Een uitgelezen kans om de onderste lagen van de grootste boeddhistische tempel ter wereld maar eens in je uppie te gaan bekijken. Perfect voor een foto van de Borobudur zonder die toeristen!

De adembenemende zonsopkomst bij de Bromo-vulkaan

3. Reis met de trein door Indonesië!

Java is, voor Nederlandse begrippen, groot. Java is namelijk ruim drie keer groter en dan voornamelijk langer dan Nederland. Nu is het eenvoudig en goedkoop om te vliegen van Jakarta naar alle andere steden op het eiland zoals Yogyakarta, Surabaya, of Malang. De trein is hier een schitterend alternatief op. Nu is de route van Jakarta naar Yogyakarta redelijk bekend geworden bij toeristen en probeer daarom dan vooral eens een ander stuk te bereizen met de trein.

De route van Yogyakarta verder naar het oosten tot Malang is namelijk schitterend. Aangezien een groot deel van de toeristen dit deel van het Indonesië alleen per tour bezoekt is de kans op toeristen in de trein een stuk kleiner. Kom je in het goede jaargetijden dan zijn de rijstvelden smaragdgroen gekleurd en vloeien ze aan je voorbij. Daarnaast hoef je je ook niet te ergeren aan de eindeloos lange files die je tegenkomt als je in een bus naar de volgende bestemming schommelt. Treinritjes op Java zijn goedkoop en zeer comfortabel.

Hangend uit de trein tussen Yogyakarta en Malang

2. Bromo vulkaan

Een van de mooiste natuurspektakels die Java te bieden heeft is toch wel de Bromo-vulkaan. Het ongerepte landschap, dat gemaakt lijkt te zijn voor reuzen en het best goed zal doen als Star Wars filmlocatie, is adembenemend. De jeeptocht die je in het pikkedonker zult moeten doorstaan is er een voor op het lijstje: “uniek vervoer op vakantie”. De kou die je voelt op de top van het uitzichtpunt laat je twijfelen aan de keuze om enkel korte broeken mee te nemen naar Indonesië. Gelukkig brengt de opkomende zon al gauw warmte met zich mee. Zodra de Bromo (al dan niet actief op het moment dat jij er staat) zich laat zien vergeet je even dat je deze locatie met nog honderd andere toeristen moet delen. Helaas, je staat daar niet alleen!

Waar je wél alleen staat is het verborgen uitzichtpunt aan de andere kant van het dorpje. Zodra je het dorp binnenloopt stromen de toeristen achter hun gids aan naar het georganiseerde uitzichtpunt aan de rechterkant van het dorpje. Vind jouw eigen plek door linksaf te slaan waar iedereen rechts gaat. Hier zie je een hoop zendmasten staan waar een verborgen plateau je de mogelijkheid geeft om zonder veel pottenkijkers te genieten van de de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. De Bromo zal, ongeacht de hoeveelheid toeristen, schitterende foto’s opleveren.

Het maanlandschap dat je aantreft bij de Bromo-vulkaan

1. Pak een Ojek

Je kunt natuurlijk met de taxi, de bus, de toeristische Becak of Bajay (Tuk-Tuk van Indonesië) van je hotel naar je bestemming reizen. Erg origineel is dit niet en elke toerist heeft die op z’n minst één maal gedaan. Het is daarnaast niet snel of efficiënt. Je ziet ook de locale bevolking niet in een Becak of in een Bajay, afgezien van de chauffeurs. Nee, het zal je niet verbazen dat het grootste deel van de Javanen zich per scooter door een stad voortbeweegt. Wat je misschien wel wat zal verbazen is dat jij hier ook prima mee vooruit kan komen.

Een motortaxi noemen ze in Indonesië een Ojek en de officiële chauffeurs zijn te herkennen aan hun groene helmen en jasjes. Houdt er eentje staande lang de kant van de weg of vraag in je hotel of zij er eentje voor je willen bestellen. Vrijwel iedereen heeft de Go-Jek app op zijn telefoon, dit is vergelijkbaar met het Uber-taxi systeem.

Snel door het verkeer van Malang met een Ojek

Voor de mensen die Indonesië voor het eerst bezoeken kan het verkeer lichtelijk chaotisch overkomen en zal het daarom nogal spannend zijn om achterop een vreemde brommer te klimmen. Go-Jek chauffeurs zijn hier gelukkig in gespecialiseerd en hebben een licentie om mensen te vervoeren. Je mag ook niet zonder helm op stappen (deze hebben zij bij zich) en je weet vooraf wat je gaat betalen voor het ritje naar jouw eindbestemming. Nadat je eenmaal in aanraking gekomen bent met een Ojek wil je nooit meer in een taxi stappen! Een ervaring opzich!

V.l.n.r. Bromo sunrise, bromo jeeptour, Ojek in Malang, Treinreis Oost Java, Indonesië.

Jouw meest unieke ervaring?

Al met al zul je zien dat ook op de meest toeristische bestemmingen nog pareltjes verstopt liggen. Door deze op te zoeken maken je van een populaire reis onvergetelijke ervaring. Deel onder dit bericht jouw meest unieke hot-spot op een populaire bestemming en wie weet kan ik daar op mijn volgende reis heen!

Wil jij nog even wegdromen voor je op reis gaat? Check dan de website van Wonderful Indonesia

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>