De 5 mooiste metrostations van Moskou

De metro van Moskou heeft stations vormgegeven als miniatuurpaleizen. Een middagje metro hoppen in Moskou hoort dan ook gewoon bij een bezoek aan deze bijzondere stad. Dit zijn de vijf mooiste metrostations van Moskou.

#1 Metrostation Majakovskaja

Station Majakovskaja is genoemd naar de dichter Vladimir Majakovski. Prominent in de stationshal staat dan ook een grote buste van de beste man, die op 37-jarige leeftijd overleed in het jaar 1930. Maar dat is niet het meest opmerkelijke in dit metrostation. Het mooiste is het plafond, dat is versierd met talloze mozaïeken van vliegtuigen en sportscènes.

Metrostation Majakovskaja

Metrostation Majakovskaja heeft een plafond met mooie mozaïeken

#2 Metrostation Teatralnaja

Metrostation Teatralnaja ligt vlakbij het beroemde Rode Plein. Dus als je geen tijd hebt om uitgebreid te metro hoppen, kun je hier in ieder geval even binnenlopen. Deze stationshal heeft net als bij de stationshal van Majakovskaja kunst op het plafond. Dit keer zijn het alleen geen mozaïeken, maar schilderingen van Russische klederdrachten.

Teatralnaja is een station aan de Zamoskvoretskaja-lijn van de Moskouse metro

Alle metrostations in Moskou zien eruit als miniatuurpaleizen

#3 Metrostation Plosjtsjad Revoljoetsi

Ook metrostation Plosjtsjad Revoljoetsi ligt midden in het centrum van Moskou, vlakbij het Kremlin. Bij tijdgebrek kun je ook dit station altijd nog gewoon binnen lopen om een kijkje te nemen. Je hebt dan meteen een van de meest unieke stations te pakken, want de hal van dit station staat vol met levensgrote bronzen beelden. Deze beelden vertegenwoordigen gewone Russische burgers, zoals boeren, die hielpen de Sovjetstaat op te bouwen.

Metrostation Plosjtsjad Revoljoetsi

Metrostation Plosjtsjad Revoljoetsi staat vol met levensgrote bronzen beelden

#4 Metrostation Beloroesskaja

Metrostation Beloroesskaja ligt buiten het centrum van Moskou, maar ligt maar twee haltes verder dan station Majakovskaja. Ook ligt station Beloroesskaja op de ronde lijn 5, die in een ring om het centrum van Moskou rijdt. Het is vanaf hier dus makkelijk overstappen op andere metrolijnen. Ook hier is het plafond van de stationshal versierd met mozaïeken, dit keer met allerlei taferelen van het Russische platteland.

Metrostation Beloroesskaja

Metrostation Beloroesskaja heeft een plafond met allerlei taferelen van het Russische platteland

#5 Metrostation Kievskaja

Ook metrostation Kievskaja ligt net buiten het centrum van Moskou, dus voor dit station zul je iets meer moeite moeten doen. Die moeite is het overigens wel waard, want ik vond dit zelf het mooiste station. Alle metrostations hebben kroonluchters, marmer en mooie ornamenten, maar de stationshal van Kievskaja lijkt het meest op een ondergronds paleis. De muren zijn rijkelijk versierd met mozaïeken van Lenin, landbouwschilderingen en scènes die de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne uitbeelden. Het zijn de goudkleurige omlijstingen van de mozaïeken die voor de paleiselijke uitstraling zorgen. En dat is toch bijzonder, aangezien Lenin in de mozaïeken veelvuldig is vertegenwoordigd.

Metrostation Kievskaja

Metrostation Kievskaja heeft de meest paleiselijke uitstraling

Metrostation Kievskaja

Op metrostation Kievskaja is Lenin als onvervalste Russische held alom vertegenwoordigd

Een tip om de 5 mooiste metrostations van Moskou makkelijk te zien

Toen ik ging metro hoppen in Moskou had ik een plattegrond van het metrostelsel van de Lonely Planet bij me. Die was op zich handig, want ik had er op ingetekend welke stations ik wilde zien. Een groot nadeel was dat de stations op die plattegrond alleen de Engelstalige benamingen had. En laat op de metrostations in Moskou nu alleen de naam in Cyrillische tekens staan. Het was hierdoor een aardige puzzel om er iedere keer weer achter te komen waar ik precies uit moest stappen. Zorg er dus voor dat je een plattegrond bij je hebt waar zowel de Engelstalige als de Russische benamingen op staan!

Mooiste metrostations Moskou

Een plattegrond van het Moskouse metrostelsel met de Engelse en Cyrillische benamingen. Ik heb de 5 mooiste metrostations omcirkeld

Mooiste metrostations Moskou

 • Majakovskaja – Маяковская
 • Teatralnaja – Театральная
 • Plosjtsjad Revoljoetsi – Площадь Революции
 • Beloroesskaja – Белорусская
 • Kievskaja – Москва Киевская

Wil je meer lezen over Moskou? Kijk dan ook even hier: Top 10 Moskou in 24 uur.

Liselore
Laatste berichten van Liselore (alles zien)
 1. Inderdaad schitterend. Het makkelijkst is neem de circle line en stap op ieder station uit, en pak de volgende. Ze komen om de 2-3 min langs. Zo doe je er een uurtje over .

 2. Hans zegt:

  Ben nu in Moskou en had me op het ergste voorbereid, maar tot op heden naast de cyrillische aanduidingen van de stations ook de Latijnse mogen ontwaren. Moet er wel bij zeggen dat ik alleen nog lijn 5 en 10 heb gebruikt.

 3. Ik heb zo’n beetje alle stations van Moskou gezien en ik kan wel zeggen dat er zeer veel stations de moeite waard zijn. Om er maar een paar te noemen;
  Parc Probedy, Kurskaya, Kievskaya, Electrozavodskaya, Aviamotornaya, Slavyanskiye Bulvar, maar ook de nieuwe gele lijn 8 zijn mooie moderne stations.

  • Bedankt voor je reactie Frank! Wat zouden jouw tips zijn voor een ultiem middagje metro hoppen in Moskou? Hoe combineer je de mooiste stations?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>