5 keer herfstplezier in de omgeving van Dinant

Wanneer het weer herfst is verheug ik me erop om dit seizoen volop te beleven. Op slechts twee uur rijden zijn we al in de omgeving van Dinant. De kleurige bossen, spannende grotten, outdoor activiteiten en het wildpark van Han in de sfeer van Halloween zorgen hier voor een perfecte herfstbeleving.

Op avontuur in de gekleurde bossen

Het is zo’n typisch prachtige herfstdag. De zon schijnt, de lucht is blauw en er staat geen wind. Vanaf de camping, waar we in een safaritent verblijven, wandelen we zo het bos in. Ik ben fan van de herfst in het bos. Om mij heen zie ik de gekleurde bladeren aan de bomen én op de grond. Her en der laten ook de paddenstoelen zich zien.

We besluiten het wandelpad omhoog te volgen. Door het bos, naar de top van de heuvel. Het heuvelachtige landschap van de Ardennen maakt dat het wandelen er altijd een klein avontuur is. Zeker wanneer je met kinderen op pad bent. Op de weg naar de top vermaken zij zich met het plezier dat het bos geeft. We zoeken paddenstoelen, mijn zoon prikt een stok vol met afgevallen bladeren en uiteraard beklimmen de kinderen een boom.

Het laatste stuk van de wandeling klauteren we over de rotsen. Op “de top” ligt een rots in het herfstzonnetje. Een perfect moment voor een pauze. Ik voel de zonnestralen op mijn gezicht en kijk uit over de camping die beneden mij ligt.

kinderen bos ardennen

boswandeling ardennen

herfst bos ardennen

paddenstoelen ardennen

Onderneem een outdoor activiteit

Wie van outdoor activiteiten houdt is in de Belgische Ardennen op de juiste plek. Wij verblijven vlak bij het plaatsje Dinant waar meerdere klimgebieden in de buurt liggen. De eerste dagen van ons verblijf zijn we hier met de klimvereniging waar we lid van zijn. Dit betekent dat we drie dagen lang aan de touwen in de rotsen bezig zijn. Op dag twee bereik ik zelfs een punt van tachtig meter hoogte! Moe, maar voldaan kijk ik uit over het landschap om vervolgens naar beneden te abseilen. Wat is dit gaaf!

Voor wie niet met een vereniging op reis is zijn er ook vele toffe activiteiten te ondernemen. Zo kun je zelfs in de herfstvakantie nog kajakken op de rivier de Lesse. Of hijs je in een klimgordel en test je adrenaline in het boomklimpark van Dinant adventure. In de omgeving zijn ook diverse mountainbike routes en onverharde paden. Met een eigen of gehuurde mountainbike verken je het herfstachtige bos op een actieve manier.

Klimavontuur Belgische Ardennen

Klimmen in de omgeving van Dinant

Klimmen Dinant

Bezoek het wildpark van Han in Halloween sferen

Mijn jongste zoon kun je wakker maken voor alles wat met Halloween te maken heeft. Halloween wint het van kerst of Sinterklaas bij hem. Zodra ik zie dat het wildpark van Han in de herfst in Halloween sferen is twijfel ik geen moment over het kopen van kaartjes.

Het park verrast me enorm. Het voelt niet als een dierentuin. Het is een enorm natuurlijk terrein, voornamelijk in het bos, waarin de dieren in zeer grote verblijven leven. De route die we er wandelen is zo’n zeven kilometer lang. De route brengt ons langs de verschillende verblijven waar Europese diersoorten hun thuis hebben. We zien poolvossen, poolwolven, bruine beren en vele andere mooie diersoorten die ik niet veel vaker heb gezien. Het grappige is dat veel dieren smullen van uitgeholde pompoenen met lekkernijen erin. Het is immers bijna Halloween. Het Halloween thema zien we ook terug door de vreemde en soms spannende figuren die door het park lopen. De figuren maken onze wandeling nog leuker. We hebben alle vijf een geweldige dag in het park.

Bezoek het wildpark van Han in Halloween sferen

wildpark van Han

wildpark van Han

Smullen van uitgeholde pompoenen met lekkernijen erin

wildpark van Han

Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

Ga griezelen in de grotten van Han

Niet alleen het wildpark is aangekleed in het Halloween thema. De grotten van Han zijn overgenomen door een bijzonder dwergachtig volk. Hierdoor is onze tocht door de grotten extra spannend. De dwergen verschijnen soms ineens en op verschillende plaatsen zien we hoe zij hun leven leiden in de grotten. De grotten zijn verrassend mooi. Ik kijk mijn ogen uit bij de gigantische stalactieten en stalagmieten. Jaren geleden bezocht ik deze grot al eens, maar ik kon me niet herinneren dat deze grot behoorlijk indrukwekkend is. Ook de kinderen genieten. Voor hen is dit hun eerste grot bezoek ooit. En dat er nu zo’n gek volkje rondloopt maakt dat zij dit bezoek niet snel vergeten.

De grotten van Han

De grotten van Han

Ontdek grotten en doorkijkjes is Park Furfooz

Ik houd van plekken die onverwacht hartstikke leuk zijn. Park Furfooz, ik had er nog nooit van gehoord, kwam ik tegen bij de tips van de camping. Het is een natuurreservaat aan de rivier de Lesse waarin diverse middeleeuwse en Romeinse overblijfselen te zien zijn. Bij de ingang betalen we vijf euro per volwassene en één euro per kind. Dan starten we de vier kilometer lange wandeling. Het zijn niet direct de archeologische resten waar we van onder de indruk zijn. De grotten, inhammen en doorkijkjes in dit park vinden we echter geweldig.

‘Kom we gaan op ontdekking in deze grot” roept één van mijn zoons. Met het lampje van mijn telefoon aan trekken we dieper één van de grotten in. Best spannend eigenlijk. Ik schijn rond en zie zelfs wat kleine druipstenen in de grot. Wanneer ik het lampje uitdoe zien we vrijwel niets. Snel doe ik de lamp weer aan en keren terug naar de ingang. De jongens genieten van dit kleine avontuur.

We wandelen verder en komen halverwege bij een klein café. Het ligt aan de rivier. We vinden het een perfecte plek voor een korte pauze en strijken neer in de zon. De kinderen vermaken zich bij het water terwijl wij genieten van een kop thee. We kletsen wat over het doorbrengen van de herfstvakantie in de Belgische Ardennen. De conclusie is dat herfst vieren in de Ardennen een heel goed idee is. Volgend jaar weer!

park furfooz

furfooz ardennen

Sandra
Laatste berichten van Sandra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>