5 Highlights van Vietnam – deze mag jij zeker niet missen!

Vietnam is dat uitgestrekte land met een rijke geschiedenis in de verre uithoek van Oost-Azië. Het land strekt zich uit over zo'n 1.650 kilometer van noord naar zuid. Terwijl het smalste deel slechts 50 kilometer breed is. Juist de enorme lengte maakt dit land zo bijzonder divers. Deze vijf highlights mag jij echt niet missen tijdens jouw reis door Vietnam.

Of je nu op de motor door Vietnam rijdt of de bus pakt. Een aantal highlights mag jij simpelweg niet overslaan. We beginnen onze reis bij een van de hoogtepunten in het noorden en vervolgen zo onze weg naar een van de meest zuidelijke puntjes van Vietnam.

Sapa

Hoog in het noorden van Vietnam vind je het bergdorpje Sapa. Dit afgelegen dorpje wordt al steeds populairder bij de backpackers in dit gebied. Juist vanwege het feit dat de inwoners van Sapa veelal leven volgens hun traditionele standaarden. Je bevindt je in Sapa op bijna 1.600 meter hoogte en in de winter kan het hier daarom ook flink afkoelen. Waar je in de rest van Azië in je korte broek tot diep in de nacht aan de bar blijft hangen, heb je hier waarschijnlijk wat dikkere kleding nodig.

Je kunt in Sapa verblijven in hostels en hotels, maar steeds meer backpackers kiezer ervoor om bij de lokale bevolking thuis te overnachten. Je bezoekt dan een stamlid van het Black-Hmong volk en leeft een aantal dagen volgens hun gewoontes.

Als je op de motor bent gekomen, of wanneer je lokaal een scooter huurt, is het geweldig om door de eindeloze heuvels te rijden. De rijstterrassen strekken zover het oog rijkt en je kunt zelf de grens met China opzoeken.

Landarbeider in Sapa, Vietnam

De lokale bevolking van Sapa!

Grotten van Phong Nha

Na het berg-avontuur in Sapa en het noodzakelijke bezoekje aan de hoofdstad Hanoi dalen we zo’n 800 kilometer af naar het zuiden. Naar Phong Nha-Kè Bàng National Park om volledig te zijn. Bovengronds is dit al een lust voor het oog maar de werkelijke reden waarom we hier zijn gaat verscholen onder het harde gesteente. Phong-Nha is namelijk dé plek voor liefhebbers van grotten.

‘s Werelds grootste (tot dusver ontdekte) grot bevindt zich in dit natuurgebied. De Son Doong Cave is zo groot dat je er met een vliegtuig doorheen zou kunnen vliegen. Helaas is deze nog niet te bezoeken voor toeristen. Desalniettemin zijn in Phong Nha nog genoeg andere schitterende grotten te vinden.

Ga op avontuur in de Dark Cave en ontdek hoe zacht een modderbad kan zijn, of vergaap je vroeg in de ochtend aan de Paradise Cave. Phong Nha (ook de naam van een van de grotten) heeft een rijke geschiedenis vanwege de natuurlijke bescherming die de grotten gaven ten tijde van de Vietnam-oorlog.

Oh, niet vergeten, je kunt hier makkelijk drie dagen verblijven, maar neem wel genoeg cash mee. Ondanks de toeristen is het soms nog steeds lastig om een werkende ATM te vinden.

Landschap in Vietnam

De schitterende landschappen die je door heel Vietnam tegenkomt.

Hai Van Pass

Vlak voor een van de bekendste steden van Vietnam, Hoi-an, ligt de wereldberoemde Hai Van Pass. Ooit werd deze pas bedwongen door de drie presentatoren van Top Gear en is sindsdien de droom van iedere tweewieler. En terecht.

Mocht jij in het bezit zijn van een motor dan heb jij je ongetwijfeld al lang verheugd op deze route. Heb jij voornamelijk in een bus gezeten? Dan niet getreurd. Je kunt in Hue een scooter huren of een EasyRider boeken.

De Hai Van Pass wordt opgehemeld tot het mooiste stuk asfalt van Vietnam. Ik heb niet alle wegen gecontroleerd maar het kan best eens kloppen. Je heb de gehele tocht een schitterend uitzicht over de Zuid-Chinese zee en de aapjes langs de weg. Daarbij gaan de grote toeristenbussen en het doorgaande verkeer via de tunnel van de ene naar de andere kant. Die kom je dus niet tegen. Wel moet je af en toe uitkijken voor een vrachtwagen, die mogen dan weer niet door de tunnel.

Naast adembenemend mooi is de Hai Van Pass ook nog eens de middellijn van Vietnam. We begeven ons nu nog verder naar het zuiden.

Met de motor over de Hai Van Pass bij Hoi An

Met de motor over de Hai Van Pass bij Hoi An

Chàm Islands

Op een kleine 50 kilometer ten zuiden van de Hai Van Pass bevindt zich alweer de volgende highlight van Vietnam. Nee, het is niet Hoi An. Al mag je die stad ook niet overslaan, maar dat spreekt voor zich.

De zeven Chàm eilanden liggen vlak voor de kust van Hoi An en zijn veelal onbewoond. Er is eigenlijk maar één klein dorpje en dat is Bai Lang. Je raadt het al; accommodaties zijn hier niet in overvloed. Belangrijk dus om deze bestemming vooraf even te bespreken met je reisgenoot en te boeken voor het vol zit.

Nu staat Vietnam niet vooraan in de boeken over duiken en snorkelen, maar de Chàm eilanden zijn toch voor duikers the place to be. De voornaamste reden om hier te komen ligt namelijk verscholen onder het wateroppervlak. Verwacht hier geen haaien of Manta-roggen maar wel weelderige koraalriffen en kleurrijke koraalbewoners.

Vanuit Hoi An gaan meerdere boten per dag naar deze eilanden. Veel van deze zijn niet uitsluitend bedoeld voor personen. Wel is de kans groot dat je jouw motor op het vaste land moet achterlaten voor de komende dagen.

Gekleurd landschap in Vietnam

Vooral na het regenseizoen is Vietnam schitterende gekleurd!

Phú Quốc

Na de bovenste vier highlights is het even verder blazen naar de laatste van de lijst. Hiervoor moet nog een kleine 1.200 kilometer worden afgelegd. En dan nog met de boot. In het dorpje Ha Tien, dat grenst met Cambodja, moet een boot worden genomen naar Phú Quốc.

Dit eiland brengt je eigenlijk in een hele andere sfeer dan dat je ondertussen gewend bent van Vietnam. Dit is het Zuidoost-Azië uit de brochures. Een met palmbomen bezaaid strand en kristalhelder azuurblauw water dat tot ver van de kust ondiep blijft. Je komt hier om uit te rusten van de lange tocht en na te denken over de vele indrukken die dit Vietnam-avontuur hebben achtergelaten.

Phú Quốc is niet super klein (3,5 keer zo groot als Texel) en heeft daarom nog genoeg rustige plekjes. Long Beach, zoals elk eiland heeft, is het meest toeristisch. Voor rust en stilte heb je meer kans op Thom Beach. Hang hier je hangmatje aan twee willekeurige palmbomen, gooi je voeten omhoog en trek een Saigon biertje los.

Eilanden in Vietnam

De schitterende eilanden die Vietnam dus ook te bieden heeft!

Veilig reizen door Vietnam

Reizen door Vietnam kan veilig en mooi zijn. Wel is het van belang om rekening te houden met de lokale bevolking. Als je op een motor of scooter door het land wilt rijden zorg er dan voor dat je aan alle regels voldoet en rijd vooral voorzichtig!

Omdat Vietnam zo’n gigantisch land is heeft het ook verschillende klimaatzones. Kijk goed naar de weersvoorspellingen om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan onderweg.

Ook in Vietnam komt malaria voor. Naast dat muggen natuurlijk super irritant zijn is het dus van belang om te controleren of je extra maatregelen nodig hebt.

Geniet van jouw avontuur en laat ons weten waar jij het echte Vietnam hebt ervaren!

Wil jij ook op reis naar Vietnam?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Vietnam in de reisshop.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Manon Ruitenberg Fotografie zegt:

    Leuk om te lezen! Helaas hebben wij niet de gelegenheid gehad om met de scooter de pass te ontdekken. Maar met de trein was het ook erg leuk om te doen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>