Jasper National Park, middenin de Canadese Rocky Mountains, is één van de mooiste parken die ik tijdens mijn rondreis door Canada heb bezocht. In de omgeving van het plaatsje Jasper en de panoramaweg Icefields Parkway vind je een grote variatie aan meren, watervallen, bergen, gletsjers en wildlife.

Jasper National Park Canada
Ik bracht drie dagen in het park door en zette (in willekeurige volgorde) een aantal bezienswaardigheden op een rij die zeker de moeite waard zijn.

Athabasca Falls Jasper Canada

1. Athabasca Falls

De Athabasca Falls liggen ongeveer 30 km buiten het plaatsje Jasper, langs de Icefields Parkway. Het is wat mij betreft de mooiste waterval in Jasper National Park. De waterval is niet zozeer bekend om de hoogte (12 meter), maar om de kracht waarmee het water naar beneden stort. Op de achtergrond zie je de bijna 3000 meter hoge Mount Kerkeslin. Omdat de waterval vlak langs de weg en de bijbehorende parkeerplaats ligt, is het er altijd druk. In een halfuurtje heb je de verschillende uitzichtpunten rond de waterval wel gezien, maar je kunt ook langere wandelingen maken door het pad van de rivier naar beneden te volgen.


Valley of the Five Lakes Jasper Canada

2. Valley of the Five Lakes

Als je een aantal bijzonder gekleurde meren wilt zien, is de Valley of the Five Lakes trail een aanrader! Dit is een wandelpad van 5 km langs 5 meren die elk een andere samenstelling van groen en blauw water hebben. De meren zijn mooi om te zien en erg fotogeniek. De wandeling duurt zo’n 1,5 tot 2 uur en loopt door het bos, dus je hebt ook kans om (onder andere) grondeekhoorns en eekhoorns te zien. De meren liggen circa 10 km ten zuiden van Jasper, langs de Icefields Parkway.

Maligne Canyon Jasper Canada

3. Maligne Canyon

De Maligne Canyon is de eerste stop op de route van Jasper naar Maligne Lake. Vanaf de parkeerplaats volg je de rivier die zich tussen de rotsen een weg naar beneden baant. Van het hoogste punt (de parkeerplaats) tot het laagste punt (een brug) en terug neemt zo’n 2 uur in beslag, maar je kunt natuurlijk eerder omdraaien. Ik kan me voorstellen dat sommigen deze canyon te toeristisch vinden: het is er redelijk druk, de paden zijn erg goed aangelegd en overal staan hekken. Maar als je er de tijd voor hebt, is het een leuke wandeling om te doen.

Maligne Lake Jasper Canada

4. Maligne Lake

Vanaf Jasper loopt er een doodlopende weg van bijna 50 km naar Maligne Lake, volgens velen één van de mooiste gletsjermeren van de Canadese Rockies. Vanaf het meer starten veel korte en lange trails. Je kunt ook een boottocht maken naar het kleine Spirit Island dat middenin het meer ligt of een kano huren, maar dit heb ik zelf niet gedaan. Onderweg naar Maligne Lake kom je ook nog langs Medicine Lake, maar tijdens mijn reis was dit gebied helaas afgesloten wegens recente bosbranden.

Athabasca Glacier Columbia Icefield Jasper Canada

5. Athabasca Glacier

De Athabasca Glacier is één van de uitlopers van het Columbia Icefield, een immens grote ijsvlakte middenin de Canadese Rockies. Je komt deze gletsjer tegen langs de Icefields Parkway, vlakbij de plaats waar Jasper National Park aan Banff National Park grenst. Samen met een gids kun je een wandeling over de gletsjer maken – ik probeerde dit uit en het werd één van de leukste wandelingen van mijn reis.

Sunwapta Falls Jasper Canada

6. Sunwapta Falls

Deze waterval vind je langs de Icefields Parkway, zo’n 55 km ten zuiden van Jasper. De Upper Falls kun je zowel van bovenaf als vanaf de zijkant bekijken. Van dichtbij merk je goed hoe hard het water naar beneden dondert. Sunwapta Falls ligt slechts een paar meter van de parkeerplaats langs de weg, dus het is gemakkelijk om deze ‘even mee te pakken’ als je toch over de Icefields Parkway rijdt; een kwartiertje is al voldoende. Als je hier wat langer wilt doorbrengen, kun je ook nog naar de Lower Falls lopen.

Mount Edith Cavell in Jasper National Park

7. Mount Edith Cavell

Om bij Mount Edith Cavell te komen rijd je vanaf Jasper een klein stuk over de Icefields Parkway, waarna je een afslag neemt en de slingerende weg naar boven volgt (in totaal zo’n 25 km vanaf Jasper). Vanaf de parkeerplaats volg je de ‘path of the glacier trail’ (1,6 km) naar een punt met uitzicht op de Cavell Glacier en Cavell Pond, een piepklein gletsjermeertje. Het uitzicht op de gletsjer is eigenlijk net zo mooi als het morenelandschap dat je op weg er naartoe ziet. De gletsjer is tegenwoordig overigens een stuk kleiner dan in het verleden. Een aantal jaar geleden brak een flink stuk ijs van de gletsjer af, waardoor het gebied een tijd afgesloten was. Zeker een aanrader om te bezoeken!

Wildlife spotten in Jasper, Canada

8. Dieren spotten langs de weg

Wildlife spotten is in Jasper National Park eigenlijk eenvoudig: als je een opstopping van auto’s op de weg ziet, geeft dit meestal aan dat er dieren in de buurt zijn. De kans is zelfs groot dat je de rij auto’s eerder ziet dan het dier in kwestie. Een andere mogelijkheid is dat de dieren ineens de weg oversteken. Vooral bij het rijden over de Icefields Parkway moet je hier bedacht op zijn. Tijdens mijn verblijf in Jasper spotte ik beren, dikhoornschapen, elanden en herten langs de kant van de weg. Geweldig om mee te maken!

Pyramid Lake in Jasper, Canada

9. Pyramid Lake

Dit meer ligt aan de voet van Pyramid Mountain, 7 km ten noordoosten van Jasper. Op weg er naartoe rijd je langs het kleinere Patricia Lake. Bij helder weer schijnt Pyramid Lake de weerspiegeling van de berg weer te geven. Dit is vooral een aanrader als je zin hebt om het water op te gaan, want je kunt er zowel kano’s als waterfietsen huren.

Driving the Icefields Parkway in Canada

10. Rijden over de Icefields Parkway

De Icefields Parkway (Highway 93) wordt één van de mooiste wegen ter wereld genoemd. De 230 km lange route loopt van Jasper (Jasper National Park) naar Lake Louise (Banff National Park) en biedt uitzicht op bergen, gletsjers, meren én de kans om dieren langs de weg te zien. Het is echt een geweldige weg om overheen te rijden. Onderweg zijn er veel mooie uitzichtpunten en bezienswaardigheden, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant (zeker een volle dag) om overal op je gemak te kunnen stoppen.

Ben jij wel eens in Jasper National Park in Canada geweest? Wat vond jij de mooiste bezienswaardigheid?

Reizen naar Jasper National Park in Canada

Bouw je eigen reis bij Canadaonline.nl naar Jasper National Park.
Met Air Transat vlieg je direct naar Canada vanaf Schiphol: check Airtransat.nl voor actuele prijzen van de vliegtickets.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>