10 “geheime” wandelroutes

Is wandelen ook jouw favoriete bezigheid geworden de afgelopen maanden? Het is een prima manier om je hoofd leeg te maken, fit te blijven, maar ook is het natuurlijk gewoon een van de weinige dingen die op het moment nog wel mag. Wij presenteren jou de ultieme top 10 wandelroutes in Nederland die niet iedereen kent. Van Texel tot Limburg en van Zeeland tot Twente. Ideaal om te ontsnappen aan de waan van de dag en een nieuwe omgeving te ontdekken.

Door de lockdown zijn excursies geschrapt, musea gesloten en is ook horeca (op afhaalmogelijkheden na) dicht. Maar natuur is open: op eigen gelegenheid kun je gaan wandelen, fietsen of paardrijden. Meer dan ooit hebben we behoefte aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, kabbelende beekjes, aan de geur van een nat bos. Nederlanders trekken deze dagen dan ook massaal de natuur in, met als gevolg een grote drukte in verschillende natuurgebieden. Maar waar kun je heen als je op zoek bent naar een rustige plek, waar je de massa kunt mijden vanwege corona? Een plek om te genieten van de stilte van de natuur. Juist die wandelroutes tippen we je hieronder!

De 10 “geheime” wandelroutes die niet iedereen kent

– wandelroutes waar social distance niet ter discussie staat –

Holidu, dé zoekmachine voor vakantiewoningen, heeft de handen ineen geslagen met AllTrails, die de grootste collectie gedetailleerde recreatieve routes (fietsen, wandelen, mountainbiken) bezit. Om de zogenoemde ‘social distance ranking’ te creëren, zijn heatmaps en recordings op AllTrails in de herfst van 2020 verzameld. Zo worden vele wandelroutes in beeld gebracht die de al dan niet veel bezoekers trekken en de infrarood sporen geven een goed inzicht in de geografische spreiding van recreatie.


Er zijn bekende wandelroutes die het hele jaar door favoriet zijn, zoals de Posbank op de Veluwezoom en het Mastbos bij Breda. En er zijn duizenden wandelroutes in ‘onbekende streken’; er zijn ook nu namelijk rustige plekken genoeg. Na het analyseren van de heatmap-opnames van de routes kunnen we jou de 10 “geheime” wandelroutes in Nederland presenteren die niet overlopen zijn. Want gelukkig zijn er een heleboel mooie wandelroutes die wel coronaproof zijn én waarbij je de massa ontwijkt.

#1 Boswachterspad Kootwijk (Gelderland)

Afstand: 18,6 km | Level: gemiddeld
Zin in een rondje Veluwe waar het niet zo druk is? Boswachterij Kootwijk ligt in het hart van de Veluwe en behoort tot de mooiste plekken in de omgeving. Verdwaal tussen de oude eikenbossen, de jeneverbesstruiken en de gigantische douglassparren als je over smalle kronkelende paadjes en brede zandwegen loopt. Volg de zogenoemde Rangers Trail door de bossen van Kootwijk voor een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe zo boeiend maakt; van stuifzandgebieden en heide tot ruige bossen vol Veluws wild. Omdat het hier zo rustig is kun je al snel edelherten of wilde zwijnen tegen het lijf lopen.

kootwijkerveen mist

Het Kootwijkerveen, waar ‘s ochtends de mist prachtig boven het water hangt

kootwijkerveen

Kootwijkerveen, vlak bij Landal Rabbit Hill

grevenhout-bos

De magie van het beukenbos (Grevenhout, Uddel)

kerk centrum kootwijk

De Brink, centrum Kootwijk

#2 Natuurgebied De Muy en Slufter op Texel

Afstand: 10,5 km | Level: gemiddeld
Texel is een heerlijke plek om een weekendje uit te waaien. Er zijn niet veel wandelingen te vergelijken met die in natuurgebied de Muy en de aangrenzende Slufter. Want zoveel hectare natte duinvalleien is in de rest van ons land haast niet meer te vinden. In Nationaal Park Duinen van Texel loop je over grillige duinpaadjes omhoog, langs de rand van het natuurgebied, waar je urenlang kunt dwalen, maar ook veel vogels kunt spotten. Qua routes kun je hier eindeloos variëren, zeker tussen 1 september en 1 maart met extra paden die tijdens de zomermaanden gesloten zijn in verband met het broedseizoen. De bloemen en planten kunnen hier goed tegen de zoute grond dus je ziet hier ‘s zomers ook prachtige lila en paarse kleuren. Trek een lekker windjack aan en gaan!

Kwade Hoek

Kwade Hoek

Zonsondergang strand

#3 Rondje Naardermeer (Noord-Holland)

Afstand: 17,1 km | Level: gemiddeld
Als je op zoek bent naar natuur en rust, kijk dan niet verder dan de groene oase van het Naardermeer. Deze wandelroute brengt je langs de mooiste plekjes van het Naardermeer. Dwars door het polderlandschap met natte weilanden, over spannende vlonderpaden, langs ondiepe plassen vol vogels en door moerassig bos. Er zijn uitzichtpunten en een observatiehut vlak langs de route, waar je gemakkelijk verschillende zeldzame dieren (als de otters en de purperreiger) kunt spotten.

Naarden vesting

rustig tiengemeten

rustige grienden

#4 Kampina en Oisterwijkse Vennen (Noord-Brabant)

Afstand: 15,4 km | Level: gemakkelijk
Een sprookjesachtig landschap en veel geheime ontdekkingen. Geniet van het prachtige duinlandschap met stuifzand, afgewisseld door bossen en valleien die het landschap doorsnijden. Dit gebied heeft verschillende uitzichtpunten en biedt de mogelijkheid om zeldzame planten- en diersoorten te zien. De Kampina is beroemd om zijn heide, maar ook de bossen en vennen zijn prachtig. Dit is Brabant zoals het ooit was. Er leven honderden soorten dieren en planten op de Kampina en in de Oisterwijkse Bossen. Geniet van blauwe bosbessen in juli, de prachtige paarse heide in augustus. Speur ook naar zonnedauw bij de voedselarme vennen, een zeldzaam vleesetend plantje! Dit pad is geweldig voor het hele gezin en je kan er ook goed fietsen.

schadijkse bossen

hellendoornse bos

Oisterwijkse vennen

#5 Rondje Duivelsberg en Wylerbergmeer (Gelderland)

Afstand: 11,9 km | Level: gemiddeld
Dit is een prachtige natuurwandeling door het heuvelachtige grensgebied in het Rijk van Nijmegen, met af en toe een behoorlijke klim. Wie de Nijmeegse Vierdaagse al eens gelopen heeft, kan zich vast de ‘zeven heuvels’ op de derde dag herinneren. Deze wandelroute slingert wat om die Zevenheuvelenweg heen, dwars door het glooiende landschap met afwisselend bossen, kleinschalige weilanden en akkerbouw. Door ‘holle wegen’ rondom de Duivelsberg, waar bijzondere mossen en planten te vinden zijn. Iedere heuvel brengt je weer naar een nieuw verrassend uitzichtpunt. Je hebt een prachtig vergezicht over de velden Duitsland in; hier ervaar je de rijkdom van een levendige historie. Een prachtige streek voor lange tochten door oude natuur én cultuur. De kans is groot op deze wandelroute in het bosrijke Berg en Dal verschillende dieren en vogels te spotten, pak je verrekijker dus maar in je rugzak.

Zin in een echte uitdaging? Combineer deze rondwandeling met de N70 natuurroute als het er niet te druk is. Door de diverse natuur kijk je je ogen uit onderweg!

geheime wandelroutes

Elst, herten bij zonsopkomst

Nijmeegse Vierdaagse 2012

#6 Rondwandeling Maasduinen (Noord-Limburg)

Afstand: 16,4 km | Level: gemakkelijk
Slechts een kilometer of 20 onder Nijmegen begint De Maasduinen. Op deze uitgebreide wandeling leer je het nationaal park tot in de puntjes kennen. Deze wandeling door het centrale deel van het nationaal park loopt over een halfverharde weg, een loopbrug, gaat door hoge rivierduinen, stuifzanden en gemengde bossen en langs talrijke vennen en uitgestrekte heidevelden. Trek wel goede schoenen aan, waarmee je ook door de rulle zandwegen komt. Geniet van een rustige wandeling rond het blauwe Reindersmeer en ontdek de verschillende soorten vogels, zoals de ijsvogel die hier actief is. Midden in het gebied is een vogelkijkhut gebouwd, met een bord met een uitgebreide lijst met veel voorkomende vogels. Vlak bij de observatiehut ligt een trekpontje, waarmee je over het meer kunt varen.

maasduinen

In de Maasduinen vind je talloze plekjes met een ongerepte uitstraling

maasduinen wandelroutes

Rondje Reindersmeer

#7 Erfgooiersbos rondwandeling (Noord-Holland)

Afstand: 7,7 km | Level: gemakkelijk
Het oorspronkelijke Erfgooiersbos verdween grotendeels door houtkap waarna er nog enkele eeuwen heide heeft gestaan. Na 1945 werd het dennenbos aangeplant, later volgden allerlei verschillende bomen en bloeide het uit tot het bos dat je vandaag de dag ziet. Je maakt hier vanaf Station Hollandsche Rading een heerlijk rustige wandeling door grote aaneengesloten bosgebieden en langs het Hilversums Wasmeer. In het midden van bosgebied De Zuid ligt het Erfgooiersbos.

Erfgooiersbos Anna's Hoeve

Erfgooiersbos wandelroute herfst

Herfst Veluwe wandelroutes

#8 Gerendal rondwandeling (Zuid-Limburg)

Afstand: 13,2 km | Level: gemiddeld
Een echte aanrader in het Zuid-Limburgse Heuvelland is het Gerendal. Vanaf station Valkenburg wandel je eerst over wat pittige heuvels, daarna gaat het pad over in een meer rustige en prachtige wandeling. Vooral de kleurrijke orchideeëntuin is (in mei en juni) een spektakelstuk, maar ook de beboste hellingen, ouderwetse hoogstamboomgaarden en de lieflijke weilanden met kuddes vredig grazende Mergellandschapen verbazen. Je komt langs vakwerkhuizen met zwarte balken, oude kapelletjes langs zandpaden, 13e-eeuwse kruizen om pelgrimsroutes aan te geven, holle wegen en kastelen. En langs de route heb je de kans een aantal van Limburgs heerlijkste lokale specialiteiten te proeven.

zuid-limburgse wandelroutes: heuvels en dalen, bronnen en beken, bloemenzeeën en archeologische rijkdommen

Paarden bij de schaapskooi in het eeuwenoude Hoog Buurlo

wandelroutes zuid-limburg

#9 Lingeroute (Zuid-Holland)

Afstand: 16,6 km | Level: gemakkelijk
Deze wandelroute door Rivierenland leidt je langs de prachtige Linge, de langste puur Nederlandse rivier. De route loopt vanaf het treinstation in Leerdam naar het station in Beesd. De wandelroute voert je over meanderende paden en slingerende dijken, langs rijkgevulde boomgaarden en historische dijkdorpjes. Een deel van de route zit op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daar zijn ook Fort Asperen, een torenfort van 33 meter doorsnee en met muren van anderhalve meter dikte en het stadje Asperen zelf onderdeel van. Je zult merken dat het een perfecte manier is om een middag door te brengen.

Wandelen door de Betuwe, ook wel de ‘fruittuin van Nederland’ genoemd, is het hele jaar bijzonder. In het voorjaar is door heel het gebied bloesem te spotten. In de zomer en het begin van het najaar is de fruitpluk en kun je hier terecht voor heerlijke verse appels, peren, aardbeien, kersen, walnoten en pruimen. En in het najaar en de winter voeden flarden mist het Hollandse sentiment. Onderweg geniet je van het prachtige variërende landschap van de Betuwe. Dit is dus niet alleen een mooie, maar vooral ook een hele lekkere route!

Groot Hoefblad in de Grienden

kersen plukken

Geldermalsen, prachtige wandelroutes

#10 Rondwandeling Mastbos (Noord-Brabant)

Afstand: 10 km | Level: gemakkelijk
Het populaire Mastbos staat bekend om zijn rijkdom aan flora, fauna en de geschiedenis. De route heeft als beginpunt het sprookjesachtige kasteel Bouvigne, gelegen in een meertje. Deze wandeling zal je dan ook niet teleurstellen. Het is alsof je terug stapt in de tijd en door een eeuwenoud bos met beukenlanen en loof- en naaldbossen loopt. De naam van het bos is afgeleid van de grove dennen die er staan, die vroeger werden gebruikt om scheepsmasten van te maken (daarom “mastbomen” genoemd). In dit 500 jaar oude cultuurbos ten zuiden van Breda kun je herten, vossen en uilen tegenkomen.

geheime wandelroutes

Mastbos rondwandeling

Rondje Mastbos

Geheime wandelroutes – onontdekte parels

Vooral op de bekende plekken zoals bij het uitkijkpunt van de Slufter op Texel, bij de duinen van Schoorl of de Posbank op de Veluwezoom kan het drukker zijn. Ook voor het Brabantse Kampina en het Mastbos werd eerder al eens ‘code rood’ afgegeven. Ontdek dus vooral ook eens een ander natuurgebied wanneer het ergens te druk dreigt te worden. Op Reishonger tipten we al diverse routes, zoals een paar mooie wandelroutes in Twente, leuke klompenpaden in Gelderland en de verlaten stranden van de Kwade Hoek. Huur een vakantiehuis op een mooie plek in de natuur. Of wandel een route langs verborgen mooie gebouwen, binnentuinen of kunst bij jou in de buurt.

Latest posts by Dionne (see all)
  1. Steven zegt:

    Wat een leuke wandelingen door Nederland! In de zomer heb ik de Maasduinen in Limburg bezocht en echt een prachtig natuurgebied. Nummer 7 staat zeker op mijn lijstje, het Erfgooiersbos, redelijk dichtbij en een goede afstand voor een gemiddelde wandeling. Worden de routes ook aangegeven met paaltjes?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>