Natuurgeweld Thailand

Het zuiden van Thailand wordt al bijna een week geteisterd door zware regenval en overstromingen. Hierdoor worden modderlawines en landverschuivingen veroorzaakt, waarbij in het zuiden van Thailand zeker 21 mensen om het leven gekomen zijn.

Thailand getroffen door natuurgeweld

Het zuiden van Thailand wordt al bijna een week geteisterd door zware regenval en overstromingen. Hierdoor worden modderlawines en landverschuivingen veroorzaakt, waarbij in het zuiden van Thailand zeker 21 mensen om het leven gekomen zijn.

Het treinverkeer naar de regio is gestremd en drie luchthavens zijn gesloten, onder meer die van het bij toeristen zeer populaire eiland Koh Samui. Enkele andere toeristische bestemmingen, waaronder Krabi, Phuket, Surat Thani, Chumphon, Trang, Satun, Phang Nga en Ranong, hebben ook te maken met zware regenval. Duizenden toeristen zitten vast in vakantieoorden, meldden de autoriteiten.

Toeristen gestrand door overstromingen
In het zuiden van Thailand zijn duizenden toeristen gestrand. Volgens het ministerie hebben zich nog geen Nederlanders gemeld die in de moeilijkheden zitten. De veerdiensten naar Koh Samui en omliggende eilanden zijn tot nader order gestaakt. Hetzelfde geldt voor al het vliegverkeer van en naar Koh Samui. De treindiensten naar het uiterste zuiden van Thailand zijn ontregeld. Veel treinen zijn gestrand of vertrekken helemaal niet.Overstromingen op Koh Samui

Het water staat meer dan een meter hoog en winkels en restaurants zijn gesloten en onbereikbaar. Iedereen wil weg, maar dat kan gewoon niet. Wat zo’n prachtig eiland leek, is veranderd in een grote chaos met alleen maar water. Alle vluchten zijn voorlopig gecanceld, het eten raakt op en mensen kunnen de straat niet op. Buiten sta je tot je middel in het water en word je bijna weggezogen door de stroming. De vriendelijke Thaise bevolking lacht ook niet meer.

Evacuatie risicogebieden
Premier Abhisit Vejjajiva bezocht de regio woensdagochtend en verordonneerde de evacuatie van bewoners van risicogebieden. Meer dan zevenhonderdduizend mensen zijn getroffen door overstromingen in acht zuidelijke provincies.

Een overstroomde weg op Koh TaoDe Thaise marine heeft drie schepen ingezet om toeristen uit de getroffen gebieden, waaronder vakantie-eilanden als Koh Samui en Koh Phangan, te evacueren. Tachtig districten werden uitgeroepen tot rampgebied. De zware regens duren nu al een week.

De grote hoeveelheden neerslag in het zuiden van Thailand zijn zeer ongewoon voor de tijd van het jaar. Op Koh Samui is het in maart normaal gesproken kurkdroog.

Negatief reisadvies Zuid-Thailand
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er eerder deze week toe over om met name reizen naar het zuiden van Thailand te ontraden. Buitenlandse Zaken raadt mensen die naar die gebieden willen reizen aan om de media goed te volgen. Reizigers die hierdoor hun transitbestemming niet meer kunnen bereiken, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die gestrand zijn in Thailand doen er verstandig aan om contact op te nemen met hun reisverzekeraar.

De vakantiegangers ter plekke weten precies waarom. Velen zitten door het natuurgeweld gevangen in hun vakantieparadijs. Wegen zijn overstroomd, huizen staan onder water en op de weg liggen rotsblokken. Vaak is er geen stroom, en geen water, behalve regenwater! Alle banken en grote winkels zijn gesloten. De stroom is uitgevallen en in de avond lijkt het op een rampeneiland en een spookstad.

De huidige situatie
Bangkok Airways en Thai Airways International hebben sinds gisteren weer de normale dienstregeling hervat meldt ‘The Bangkok Post’ vandaag. Bangkok Airways, die het grootste aantal vluchten op Samui uitvoert, had deze week 53 vluchten geannuleerd. Inmiddels zijn ruim 2.500 gestrande passagiers per vliegtuig vertrokken. Ook zijn toeristen geëvacueerd van de Similan-eilanden door de Koninklijke Thaise Marine. De marine heeft een vliegdekschip en twee fregatten gestuurd om toeristen op te halen van de eilanden in de Andaman Zee. Nog eens 500 toeristen op Tarutao Island in de Andaman Zee zijn gered met speedboten.

Ondanks eerdere berichten dat het vandaag beter zou worden voorspelt de Thaise meteorologische dienst meer koud weer, zware regens en hoge windsnelheden voor de rest van de week. De temperaturen stijgen pas volgende week weer.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>