Zomervakantie in het buitenland?

Nu het Europese luchtruim en de grenzen weer voorzichtig open gaan, bereiden landen zich voor op de toestroom van toeristen. Maar de regels en afspraken verschillen per land, daarnaast zijn ze vaak nog niet definitief. Of tegenstrijdig. De belangrijkste vraag: wat betekent dat voor jouw vakantie? Kun -en wil- je nu nog wel naar het buitenland?

“Europese grenzen en corona: de huidige stand van zaken”

Laatste update: 15 juni 2020

Wereldwijd werden er ingrijpende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en dat heeft vergaande gevolgen voor reizigers. Op dit moment geldt dat je alleen mag reizen als het echt noodzakelijk is. Kleurcode oranje. Kort gezegd: alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Ook naar landen in Europa en zelfs binnen de Schengenzone. Maar dat houdt de lidstaten niet tegen om al plannen te maken om te kijken hoe ze toeristen wel veilig kunnen ontvangen. De Europese commissie hoopt al die plannen een beetje op elkaar af te stemmen.

Nu het aantal besmettingen afneemt, nemen landen voorzichtige stappen door maatregelingen af te bouwen en te werken aan economisch herstel. Helaas is er voor de maanden juli en augustus nog veel onzeker. Of we wel of niet naar het buitenland kunnen, hangt enerzijds af van de adviezen van de Nederlandse regering, anderzijds van het al dan niet versoepelen van lockdownmaatregelen in Europese lidstaten. Dus wat zijn eigenlijk je opties deze zomer?

Lake Jasna

Zomervakantie in het buitenland?

De coronacrisis is van grote invloed op onze vakantieplannen. De meeste Nederlanders slaan dit jaar hun lange zomervakantie over. Toch willen nog zo’n 5 miljoen mensen graag op vakantie naar het buitenland. Maar kan dat nog deze zomer?

Allerlei landen om ons heen zijn bezig met een versoepeling van de lockdown. Verschillende landen, waaronder Portugal, Kroatië en Griekenland, lijken de deur alweer op een kier te hebben gezet. De verwachting is ook dat Nederland het reisadvies naar de betreffende landen versoepelt en code oranje (alleen noodzakelijke reizen) opheft. Hou voor de zekerheid de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken goed in de gaten voor updates.

Voor actuele informatie over coronamaatregelen in een aantal landen kun je terecht op Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Deze tijd laat ons zien hoe belangrijk het toerisme is, hoe ontzettend veel mensen er hun boterham verdienen in de reisbranche. Verschillende vakantiebestemmingen willen daarom ook zo snel mogelijk stappen zetten om het voor toeristen weer mogelijk te maken hun land te bezoeken. De belangen lopen uiteen, want landen als Griekenland en Spanje leunen veel zwaarder op toerisme dan bijvoorbeeld Duitsland en Nederland.

Reisbubbels en coronabondjes

Ondertussen smeden de eerste Europese lidstaten ‘coronabondjes’. Zo vormen Estland, Letland en Litouwen de eerste Europese reisbubbel. Ze zetten de grenzen voor elkaar open, waardoor mensen uit de Baltische Staten vrij kunnen reizen (zonder dat ze eerst veertien dagen in quarantaine moeten). Er zit wel een aantal voorwaarden aan dit soort grensoverschrijdende verbondjes: landen moeten elkaar vertrouwen, informatie willen uitwisselen en op een vergelijkbaar besmettingsniveau zitten. De Baltische Staten tellen alle drie relatief weinig besmettingen en hanteren eenzelfde soort aanpak van de coronacrisis.

Ook Kroatië, Tsjechië en Slowakije zouden een reisbubbel in Midden-Europa willen vormen en Griekenland is in gesprek met Israël en Cyprus. Nederland zou samen met België en Duitsland -en eventueel Frankrijk en Luxemburg- kunnen kijken naar het gecoördineerd openen van de grenzen en uitruilen van toeristen. Noorwegen, Zweden en Finland kunnen op een vergelijkbare manier werken, door eerst het reisadvies voor recreatieve reizen vanuit de Noordse landen aan te passen, voordat zij hun grenzen voor andere nabijgelegen landen openstellen. Hetzelfde geldt voor Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en eventueel Ierland.

Kunnen we nu wel of niet naar het buitenland?

Langzaam lijkt er voor de vakantieganger steeds meer mogelijk te worden komende zomer. Voorlopig presenteren landen op eigen houtje plannen om het toerisme weer op gang te krijgen. Zo opent Italië de grenzen vanaf 3 juni, verwelkomt Griekenland de eerste toeristen vanaf 15 juni en hoopt Spanje dat begin juli te doen. Gaat Frankrijk nu wel of niet ‘open’ voor buitenlandse toeristen? En hoe zit het met andere favoriete vakantielanden als Italië en Duitsland? Reishonger zocht het uit (situatie per 25 mei 2020 en de tekst wordt regelmatig geüpdatet).

Situatie per 3 juni 2020: de Nederlandse overheid heeft aangekondigd het reisadvies naar de landen waar Nederlanders welkom zijn per 15 juni te versoepelen. Dat is België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Je kunt dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico’s. Op korte termijn bieden ook Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Servië, Spanje en Zwitserland goede vooruitzichten! Het idee hier is dat het reisadvies wordt aangepast zodra de grens opengaat. Voor Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijft voorlopig ‘code oranje’ gehandhaafd.

Zomervakantie naar Portugal

De Portugezen kunnen niet wachten om vakantiegangers weer te ontvangen. Die sector is van groot belang voor hun economie. Op 18 mei heeft Portugal weer een stap gezet (tweede fase) in het geleidelijk openstellen van de economie en het sociale leven. De nieuwe fase is gestart met de opening van restaurants en cafés, musea, paleizen en kerken. Begin mei werden in de eerste gecontroleerde fase lokale winkeliers, kappers, golfbanen, jachthavens en taxi- en autoverhuurbedrijven geopend. De start van het strandseizoen, dat op 6 juni begint, markeert een volgende fase.

Het luchtruim van Portugal is inmiddels gewoon open voor lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Spanje en Italië. Internationale bezoekers zijn welkom zodra de reisbeperkingen zijn opgeheven en er is geen quarantainevereiste bij binnenkomst op het vasteland van Portugal en de eilanden van Madeira en de Azoren. Om in Portugal te komen, zul je voorlopig wel met het vliegtuig moeten gaan, want via Spanje is nog geen optie. Transavia heeft bekend gemaakt vanaf 4 juni weer de eerste vakantievluchten op te starten, waaronder vluchten van Amsterdam naar Faro en Lissabon. Pakketreizen via TUI zijn te boeken met vertrek vanaf 19 juni.

De strikte en rigoureuze gezondheids- en veiligheidsmaatregelen blijven van kracht. Denk aan het verplichte gebruik van maskers, een sociale afstand van twee meter en frequente (hand)desinfectie. Om het vertrouwen van alle betrokkenen in toeristische bestemmingen te behouden, heeft Turismo de Portugal het keurmerk “Clean & Safe” geïntroduceerd.

zomervakantie Portugal - 7 Hanging Valleys

Zomervakantie naar Italië

Hoewel Italië zwaar getroffen is door het coronavirus, kun je vanaf 3 juni 2020 weer op vakantie naar Italië (zodra onze overheid de huidige ‘Code Oranje’ schrapt). De toeristische sector is immers heel erg belangrijk voor de Italiaanse economie. Je hoeft ook niet meer verplicht twee weken in quarantaine. Daarmee is een grote belemmering voor toeristen weggenomen. Wel is het op dit moment nog een uitdaging om überhaupt het land binnen te komen. Er zijn momenteel nog weinig vluchten naar Italië en niet alle grensovergangen zijn open. Duitsland en Oostenrijk openen hun grenzen vooralsnog pas 15 juni. Ook is het niet duidelijk waar alle vakantiegangers kunnen overnachten, want voor zover bekend zijn de campings nog altijd dicht en zijn hotels maar beperkt open. Het is dus geen overbodige luxe om voor vertrek je accommodatie te bellen en te vragen of zij gasten ontvangen.

De economie van het land heeft door de strenge lockdown harde klappen moeten incasseren. In 2019 telde Italië zo’n 60 miljoen overnachtingen van buitenlandse bezoekers. De verwachting is dat dat aantal dit jaar onder de 20 miljoen zakt. Omdat het toerisme voor veel ondernemers van levensbelang is om te overleven, investeert de Italiaanse overheid flink om toch nog toeristen naar het land te trekken en de economische krimp te beperken. Zo biedt Sicilië vliegtickets aan voor de helft van de prijs, betaalt de regering een derde van de hotelkosten en is de toegang tot veel musea en archeologische bezienswaardigheden tijdelijk gratis.

Update 3 juni 2020

De Italiaanse grenzen zijn sinds 3 juni open voor alle Europese landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 15 juni wordt het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid naar Italië versoepeld van code oranje naar code geel en ben je er dus ook weer voor je vakantie welkom.

Zomervakantie Italië - met een Vespa, zoals in de films

Zomervakantie naar Griekenland

De Grieken zijn al flink plannen aan het maken om hun seizoen te kunnen redden. De Griekse grenzen zijn open, maar buitenlandse reizigers moeten twee weken in quarantaine als zij nu het land binnen willen komen. Op 15 juni verandert dit mogelijk; de Griekse regering wil het land dan weer openstellen voor niet-essentiële reizen. De herstart van het toerisme die Griekenland op 20 mei heeft aangekondigd, gebeurt in drie fases, waarbij steeds meer toeristen Griekenland weer binnen kunnen. Tijdens de eerste fase wordt een aantal internationale vluchten naar Athene toegestaan. Interne vluchten zijn mogelijk met Aegean Airlines. Vanaf 1 juli kan er vanaf een aantal landen naar alle lokale luchthavens gevlogen worden (2e fase) en de verwachting is dat met de derde fase op 15 juli de internationale vluchten van alle landen worden hervat.

Griekenland kent voor Nederlanders een inreisverbod tot en met 31 mei. Gezien de berichtgeving gaat Transavia ervan uit dat restricties daarna worden opgeheven. Vanaf 4 juni zullen zij weer de eerste vakantievluchten opstarten, waaronder vluchten op Heraklion (Kreta), Athene en Thessaloniki. Boek hier een los ticket of bekijk de nieuwe Griekenland pakketaanbiedingen van TUI.

Om de veiligheid van alle mensen te waarborgen worden er verschillende maatregelen ingesteld. Buitenlandse toeristen hoeven geen test te doen, maar in toeristische gebieden vinden er wel steekproeven plaats. Voor elke accommodatie zal er daarnaast een arts en coördinator aangewezen worden. Er zullen ook speciale quarantainezones uitgekozen worden per regio, voor het geval zich een uitbraak voordoet. Daarnaast is er voor reizigers, indien nodig, een Griekse transfer naar een gezondheidspost beschikbaar. Iedereen moet straks binnen twee uur een ziekenhuis kunnen bereiken dat coronapatiënten kan verzorgen.

Update 15 juni 2020

Griekenland is een van de landen die begin juni nog zal moeten besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. Op 15 juni wordt bekend gemaakt dat alle regionale luchthavens in Griekenland vanaf 1 juli 2020 weer open zijn en dat alle directe vluchten, zonder restricties, worden toegestaan. Op de luchthaven vinden er steekproefsgewijs testen plaats. Veerboten tussen Italië en Griekenland mogen ook vanaf 1 juli weer varen. Reizigers kunnen Griekenland ook weer zelf per boot bereiken en de grenzen met Bulgarije zijn weer open.

Zomervakantie Griekenland - Athene

Zomervakantie naar Frankrijk

In het populairste vakantieland ter wereld -Frankrijk- waren ze vorige week nog bang dat het land het deze zomer “vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen”. Het is nog even afwachten, maar deze week heeft de Franse regering laten doorschemeren toch de grenzen gaan openen vanaf 15 juni, in eerste instantie met Zwitserland en Duitsland, wellicht ook voor vakantiegangers uit andere Schengenlanden, zoals Nederland.

Vermoedelijk wordt Frankrijk opgedeeld in virusvrije ‘groene’ en risicorijke ‘rode’ zones. Daarna wordt internationaal verder gekeken. Tot juli moeten reizigers uit de EU wel een verklaring van gezondheid bij zich hebben, anders moeten ze 14 dagen in quarantaine. Reizigers van buiten de EU moeten tot 24 juli sowieso 14 dagen in quarantaine. Het aantal besmettingen is leidend. Te veel besmettingen betekent dat de grenzen weer dichtgaan.

Update 29 mei 2020

Frankrijk gaat de coronamaatregelen vanaf komende week versoepelen. Op 2 juni gaan bars, restaurants en stranden in het grootste deel van het land al helemaal open. Onderdeel van de versoepeling is ook het openstellen van Frankrijk voor buitenlandse toeristen. Volgens premier Philippe kunnen vanaf 15 juni de reisbeperkingen tussen landen worden opgeheven, als de gezondheidssituatie dat dan toelaat. Daarmee worden zomervakanties in Frankrijk weer mogelijk, of dat ook voor Nederlanders zal gelden is nog niet bekend. In en rond Parijs en in de Franse overzeese gebieden Guyana en Mayotte worden de maatregelen ook versoepeld, maar blijven ze strenger dan in de rest van het land. Daar mogen alleen de terrassen open. Als de cijfers daar beter worden, zullen de maatregelen op 22 juni ook in Île-de-France en op Mayotte en Guyana verder worden versoepeld.

Zomervakantie Frankrijk - Auvergne-Rhône-Alpes

Zomervakantie naar België

De grens met België is dicht en het is ook nog niet duidelijk wanneer deze open gaat voor niet-essentiële reizigers. Waarschijnlijk wordt het eind mei of begin juni duidelijk wanneer deze weer open gaat, maar tot die tijd kunnen we dus niet naar onze zuiderburen. Ook campings en hotels zijn nog niet open, dus overnachten is niet mogelijk op dit moment. Hoe dit zal zijn nadat de regering eventuele versoepelingen aankondigt, is nog onduidelijk.

Update 4 juni 2020

Vanaf 8 juni mogen Belgen zelf weer uitstapjes in België maken. Een week later opent België zijn grenzen voor alle reizigers uit Europa. Te verwachten trends die zich op korte termijn aftekenen: vakantie in de buurt, in een veilige omgeving, met en in de eigen ‘bubbel’ reizend en blijvend, met eigen vervoer (auto of fiets) en meer focus op recreatieve activiteiten in de buitenlucht. In Vlaanderen bieden de regio’s tal van mooie opties voor verborgen parels, waar je kan fietsen en wandelen in een natuurlijke omgeving. Ook zijn musea, kastelen en parken weer aan het opstarten en te bezoeken op gepaste afstand.

Zomervakantie naar Spanje

Ook in Spanje veranderen de inzichten. Een maand geleden durfde de regering van het zwaar getroffen land nog nauwelijks over een herstart van het buitenlands toerisme te praten, maar inmiddels liggen de eerste plannen klaar. Spanje is hard bezig met een strijdplan om de toeristensector weer open te kunnen gooien, maar verwacht dat niet voor 1 juli te kunnen doen. Ze willen daarbij wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land, waar mensen vandaan komen, hoe ze reizen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. Allereerst ziet het land veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Balearen en de Canarische Eilanden omdat daar ‘de gezondheidstoestand heel positief is’. Concrete plannen zullen snel volgen.

Voor Spanje geldt op dit moment code oranje en wie nu het land wil binnenkomen, moet bij aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine. Enkele reizigers zullen ondanks deze restricties naar Spanje gaan, voor familiebezoek bijvoorbeeld, of om te genieten van hun tweede huis. Transavia start daarom met een aantal vluchten op Malaga.

Update 1 juni 2020

Spanje is er klaar voor om vanaf 1 juli weer buitenlandse toeristen te ontvangen, hoewel Nederlanders er vooralsnog niet welkom zijn. Vanaf die datum zal de quarantainemaatregel niet meer van toepassing zijn. Inmiddels zijn de protocollen voor de toeristische sector bekend gemaakt, te vinden via de website van het Ministerio de Industria, Comercio y Turismo.

Zomervakantie Spanje, Martijn in Valencia

Zomervakantie naar Duitsland

De grens met onze oosterburen is nog steeds open, maar helaas niet voor vakantievertier. Duitsland heeft de grenzen met Nederland niet gesloten vanwege de sterke (economische) verwevenheid van de regio, maar die met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn momenteel wel dicht. De grenscontroles wil de Duitse regering -als het aantal besmettingen niet oploopt- vanaf 15 juni weer opheffen.

We kunnen dus, zo goed als zeker, weer naar Duitsland deze zomer. En hoe dichtbij ook, Duitsland is een fantastische vakantiebestemming. Momenteel zijn in de meeste deelstaten de restaurants en hotels al weer open. Het wachten is nog op de officiële aanpassing van het reisadvies van de Nederlandse regering. Omdat Duitsland een deelstatensysteem kent, is het lastig om te zeggen of verblijven in Duitsland overal even makkelijk zal gaan. In principe zijn de campings en hotels in heel het land vanaf 30 mei weer open, maar dit kan dus verschillen per deelstaat. Daarnaast zijn restaurants open, maar met beperkingen. Ook voor Duitsland geldt dat alle versoepelingen weer ingetrokken kunnen worden zodra er toch een besmettingspiek komt.

Zomervakantie Duitsland - weilanden en groene wouden in het Zwarte Woud

Zomervakantie naar Oostenrijk

Alpenland Oostenrijk is al een tijd bezig met het versoepelen van maatregelen en was één van de eerste landen die aankondigde weer ‘open’ te gaan, als gevolg van een continue daling in het aantal coronagevallen. Vanaf 15 juni lijkt vakantie vieren in dit land ook daadwerkelijk weer mogelijk, mits de Nederlandse overheid de huidige (algemene) reisrestricties opheft.

Diverse regio’s in Oostenrijk kondigen de start van het zomerseizoen al aan, onder andere Saalbach Hinterglemm (11-06-2020) en Serfaus-Fiss-Ladis (4-7-2020). Toch is het niet zo dat je vanaf die dag gewoon op de bonnefooi naar dit land kan afreizen. Hotels of campings zijn misschien nog niet open, dus het is verstandig om vooraf te informeren. Weet ook dat Oostenrijk op 15 juni nog niet alle grenzen opent. Vermoedelijk blijft de grens met zuiderbuur Italië dicht, waardoor je -als je met de camper of auto gaat- een andere route zult moeten kiezen.

Update 3 juni 2020

Ook Oostenrijk zal deze zomer weer bereikbaar zijn voor Nederlandse toeristen, maar dat is nog niet direct het geval vanaf 4 juni. Alle grenzen, met uitzondering van de Italiaanse, zijn weer open, alleen Nederlanders zijn er (nog) niet welkom. Aangezien de keuze qua vakantielanden dit jaar beperkter is dan ‘normaal’, gaan veel mensen op zoek naar een alternatieve bestemming voor de zomervakantie. Oostenrijk biedt veel mogelijkheden voor een gevarieerde vakantie. Het is de ideale bestemming voor een ontspannen en afwisselende zomer. Houd dus goed in de gaten wanneer Nederlanders er weer welkom zijn.

zomervakantie oostenrijk

Zomervakantie naar Zwitserland

Sinds 17 mei is de Zwitserse grens met buurlanden Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein weer geopend, maar alleen voor grenswerkers, terugkerende inwoners en doorreis naar andere landen. Verwacht wordt dat de grenzen vanaf 15 juni weer ‘normaal’ open kunnen gaan, mits het aantal besmettingen en de druk op de gezondheidszorg blijft dalen. Hopelijk mogen op 8 juni musea, zwembaden en bergliften hun deuren weer openen.

Lavertezzo is een van de meest fotogenieke plaatsen van Zuid-Zwitserland.

Zomervakantie naar Kroatië

Op dit moment is Kroatië bezig met de versoepeling van de lockdown. Net als in Nederland worden de maatregelen in fases versoepelt. Winkels zijn weer open, het openbaar vervoer rijdt weer, restaurants mogen weer open en binnenlandse vluchten zijn deels hervat. De beperkingen om Kroatië in te reizen zijn gedeeltelijk opgeheven.

Omdat de Kroatische economie voor een belangrijk deel (ca. 20%) op toerisme draait, zal het land er alles aan doen weer vakantiegangers te kunnen ontvangen in 2020. Eerst zou dat met een ‘covid-19-paspoort’ zijn, maar zelfs dat lijkt misschien niet meer noodzakelijk in de zomer. Definitief is het nog niet, maar het lijkt dat de landsgrenzen van Kroatië ook op 15 juni weer open gaan voor toeristen.

Update 29 mei 2020

Goed nieuws voor reisliefhebbers van Kroatië. Inwoners van 10 verschillende landen (te weten Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Estland, Letland en Litouwen, Polen, Slovenië, Duitsland en Slowakije) kunnen straks gewoon Kroatië weer inreizen als voor de corona uitbraak. Ze hoeven alleen hun contactgegevens achter te laten. Als Nederlander en Belg kun je ook gewoon op vakantie gaan naar Kroatië, maar daarvoor zul je moeten aantonen dat je accommodatie hebt geboekt en betaald. Dat kan via de website EnterCroatia, waar je een online formulier invult met je paspoortgegevens, contactgegevens en de details van je verblijf in Kroatië, waardoor de wachttijden aan de grens hopelijk verkort worden. Dit is ter aanvulling op de documenten die je mee moet nemen als bewijs dat je accommodatie hebt geboekt en betaald, niet ter vervanging!

Het is nu dus alleen nog wachten op positief reisadvies en groen licht van de Nederlandse regering. Een extra pluspunt voor wie reeds wil reizen, is het feit dat de Kroatische horecasector ook zijn deuren heropende. Veel bars en restaurants staan opnieuw klaar om toeristen te verwelkomen, net als veel openbare voorzieningen zoals stranden, zwembaden, nationale parken, natuurparken en bijvoorbeeld de muren van Dubrovnik.

Welk land hervat het toerisme en verwelkomt bezoekers? - Krk Kroatië

Zomervakantie naar Slovenië

Slovenië wil deze zomer weer open voor toeristen. Slovenië is het eerste Europese land dat op 14 mei de corona-epidemie officieel al ten einde heeft verklaard. Daarmee zijn ook zomervakanties dit jaar mogelijk in het land. Je hoeft niet meer in quarantaine na aankomst. Vanaf 18 mei zijn accommodaties en de rest van de toeristische sector weer open in Slovenië. Vooralsnog alleen voor inwoners, maar spoedig hoopt het land ook weer buitenlandse toeristen te verwelkomen.

Het lastige is dat je Slovenië pas kunt bezoeken, als er overeenkomsten zijn gesloten over heropening van de grenzen. Reis je met de auto via Duitsland en Oostenrijk, zal dat officieel pas vanaf 15 juni kunnen. Zomervakanties in Slovenië zijn dus een reële optie, al zullen de vakanties anders zijn. Ondanks dat in Slovenië inmiddels (bijna) alles weer open mag zijn, blijven verschillende maatregelen van kracht. Ga je naar een winkel, restaurant of ander gebouw dan dien je bij binnenkomst je handen te ontsmetten en een mondkapje te dragen. Ook geldt nog overal dat je anderhalve meter afstand moet houden.

Predjama Castle

Zomervakantie naar Tsjechië

We moeten nog even geduld hebben voordat we naar Tsjechië kunnen reizen. De grenzen zijn nog gesloten voor toeristen, maar er zijn versoepelingen gaande en de Tsjechische overheid is met verschillende landen in gesprek over het openen van de grenzen voor toeristen. Attracties zoals dierentuin, musea en kastelen zijn sinds 11 mei weer open. Vanaf 25 mei zijn restaurants, hotels, pensions en campings geopend.

Update 15 juni 2020

De Tsjechische overheid heeft bekend gemaakt dat toeristen uit bijna alle EU-landen vanaf 15 juni weer op vakantie mogen naar Tsjechië. Ook Nederland behoort tot de landen die toegestaan zijn zonder een verplichte negatieve Covid-19 test. Toeristen uit België, Groot-Brittannië, Zweden, Portugal en een bepaalde Poolse regio mogen helaas nog niet naar Tsjechië. Accommodaties, campings en bezienswaardigheden in Tsjechië zijn sinds mei geopend net als de horeca.

Op dit moment zijn alleen nog mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, openbare binnenruimtes en bij grote evenementen. Evenementen zijn toegestaan tot 2.500 personen met een verdeling van maximaal 500 personen in één ruimte. Ook wordt in Tsjechië aangeraden om 2 meter afstand met elkaar te houden. In musea en galeries is dit verplicht. Restaurants zijn tot 23.00 uur open, de terrassen hebben latere sluitingstijden.

Burgenstrasse in Tsjechie

Zomervakantie naar Denemarken

Ook Denemarken is populair onder Nederlandse vakantiegangers. Voor zover bekend mogen er zeker tot 1 juni geen buitenlanders de Deense grenzen over en is het nog onduidelijk hoe de situatie er na die datum uit zal zien. Het is ook nog niet te zeggen of overnachten in Denemarken kan als de grenzen weer open zijn. Nu zijn hotels en campings in elk geval beperkt open. Als de camping gedeeld sanitair heeft, moeten ze op last van de regering dicht blijven.

Update 4 juni 2020

Vooralsnog blijft de Deense grens gesloten voor Nederlanders, waarschijnlijk zelfs tot 31 augustus. Alleen Duitsers, Noren en IJslanders mogen het land in voor hun vakantie.

Vikinggevecht - Land of Legends - Denemarken

Zomervakantie naar Zweden

In Zweden gaat het er een stuk losser aan toe dan hier. Cafés en restaurants zijn niet dicht geweest. Ook de grenzen en vakantie-accommodaties zijn gewoon open, maar reizen naar Zweden wordt wel afgeraden. Bovendien is het met de auto of camper lastig om het land te bereiken, omdat de omringende landen wel hun grenzen hebben gesloten. Vliegen zou dus nu de enige optie zijn, maar luchtvaartmaatschappijen voeren nu geen vakantievluchten uit.

Mijn blokhut in Naturebyn is door Thomas Peterson met de hand gemaakt.

Zomervakantie naar IJsland

Hoewel de grenzen weer geopend worden voor inkomende reizigers, is het momenteel nog niet zo makkelijk om in IJsland te komen. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben nog altijd de vliegtuigen aan de grond staan. Veel hangt af van het schema van Icelandair, maar momenteel heeft de luchtvaartmaatschappij slechts drie routes: van en naar Boston, London Heathrow en Stockholm. Hoewel een verwachte toename van de vraag tot meer vluchten moet leiden, vecht de luchtvaartmaatschappij momenteel om zichzelf van een faillissement te redden.

Vanaf 15 juni is de eerder geldende quarantaine van twee weken voor inkomende passagiers op luchthaven Keflavík niet langer verplicht. In plaats daarvan krijgt iedereen die het land binnenkomt de mogelijkheid om te worden gescreend op het nieuwe coronavirus. Nadat je op de luchthaven bent aangekomen en getest, ga je naar je overnachtingsplek, waar je de resultaten afwacht. Ook wordt elke aankomende passagier gevraagd de COVID-19-traceerapp “Rakning C-19” te downloaden. De IJslandse strategie van grootschalig testen, traceren en isoleren is tot dusver effectief gebleken. Op dit moment zijn in mei slechts drie gevallen van het virus gediagnosticeerd, hebben slechts 15 personen het virus in IJsland en is meer dan 15% van de IJslandse bevolking getest.

Waterval IJsland

Zomervakantie naar Turkije

Er is op dit moment geen commercieel vliegverkeer van Turkije naar Nederland. De verwachting is dat eind mei, begin juni weer vliegverkeer wordt toegelaten en dat stranden en hotels weer mogen openen. De regering wil in juni eerst het binnenlandse toerisme op gang brengen, daarna kan al spoedig de internationale markt volgen.

Turkije bereidt zich zorgvuldig voor op de start van het zomerseizoen en een veilig verblijf van buitenlandse gasten. Het ministerie van Toerisme heeft de blik in de eerste plaats gericht op de Middellandse Zeekust. De resorts daar zijn goed voor grote aantallen buitenlandse gasten (hotels worden maximaal voor 60 procent bezet) en het toerisme is er geconcentreerd op bepaalde locaties, zoals Antalya en Bodrum. Het programma lijkt te zijn toegesneden op all-in resorts waar toeristen in de watten gelegd kunnen worden, zodat ze er niet op eigen houtje op uit hoeven te trekken. Met het Healthy Tourism Certification Program wil de overheid bedrijven laten certificeren op het gebied van gezondheid, hygiëne en veiligheid. Het programma is ingedeeld in verschillende sectoren die met toerisme en reizen te maken hebben, zoals accommodaties, restaurants, luchtvaart, transport en overige faciliteiten. Reizigers moeten op luchthavens mondkapjes en handschoenen dragen; hun temperatuur wordt gecontroleerd.

Update 3 juni 2020

Vandaag maakte de Turkse overheid bekend dat vluchten vanuit Nederland vanaf 20 juni 2020 weer welkom zijn in Turkije. De versoepeling geldt zowel voor Turkse als voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Met ruim 1,2 miljoen Nederlandse bezoekers in 2019 geldt Turkije als een van de belangrijke vakantiebestemmingen.

Istanbul

Zomervakantie naar Curaçao

Ook Curaçao is bezig met een plan voor de ‘heropening’. Het herstelplan behelst het herintroduceren van Nederlands toerisme op Curaçao op een ingeperkte manier. Het idee is een selecte groep te accepteren om het eiland te komen bezoeken, waardoor de economische activiteiten geleidelijk worden hersteld en de werkgelegenheid wordt gestimuleerd. Er worden verschillende focusgroepen geïdentificeerd: toeristen die op zoek zijn naar een verlengd verblijf, digital nomads, zij die een tweede woning hebben op Curaçao, mensen uit Curaçao die in het buitenland wonen, taskforce professionals en zij die ervoor kiezen om binnen 14 dagen te vertrekken. Deze laatste groep zal hun vakantie alleen beleven in verplichte quarantaine in aangewezen accommodaties. Het concept zal op kleine en gecontroleerde schaal worden uitgerold en, op basis van continue evaluaties, geleidelijk worden uitgebreid naar andere accommodaties en markten.

Playa Porto Mari - vakantie op Curaçao

Kijk eens in je eigen omgeving

Een verre reis zit er voorlopig niet in. Als het coronavirus een streep door je vakantieplannen zet, of als je in deze tijd helemaal niet naar het buitenland wilt, kun je altijd kiezen voor een vakantie in eigen land. En er is heel wat keus in Nederland. We hebben de Waddeneilanden, grote rivieren, mooie steden en prachtige duingebieden. Er zijn zelfs moerasgebieden, zoals de Biesbosch. Ook al ga je maar een halve dag weg, er is genoeg natuur waar je je alleen op de wereld kunt wanen.

Zie je dat verpozen in de natuur niet ziet? Probeer dan thuis een vakantiegevoel te creëren. Laat het huishouden, je werk en andere klusjes even liggen, maak veel tijd vrij voor elkaar. En om lekker te eten bijvoorbeeld. Dek de tafel thuis leuk, schenk goede wijn in en het is net alsof je op vakantie bent!

Wat ga jij doen met je vakantietijd en -geld nu je opties beperkt zijn?

Fietsvakantie Veluwe

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>