Zeven tips voor de reizende HSP-er

Eén op de vijf mensen heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel. Daardoor hebben prikkels zoals geluid, geuren, licht en kleuren meer impact. Zij staan als het ware meer "open" voor indrukken dan anderen. Maar pikken bijvoorbeeld ook emoties van andere mensen snel op en leven zich daardoor heel goed in anderen in. Het zijn ook vaak creatieve en sociale mensen, met oog voor detail, die van reizen intens kunnen genieten.

Juist op reis worden de fijne en minder fijne kanten van de HSP-er (High Sensitive Person) uitvergroot. Je bent immers in een andere omgeving, moet vaak lang wachten op een drukke luchthaven met veel herrie, en wordt geconfronteerd met allerlei onbekende prikkels die je van slag kunnen brengen. Anderzijds geniet je intens van de nieuwe indrukken, de mensen om je heen en de liefde voor het “onderweg zijn”. Deze zeven tips voor de reizende HSP-er zorgen ervoor dat je je reis ontspannen en vol overgave kan beleven!

1. Oordoppen

Yep… oordoppen! Ga nooit op reis zonder deze simpele kleine helden. HSP-ers zijn extra gevoelig voor gebrek aan slaap. Het is voor niemand leuk als je na twee nachten slecht slapen verandert van vrolijke reiziger naar licht ontvlambare massatoerist, die elke bezienswaardigheid het liefst met de grond gelijkmaakt. Ik heb zelf deze oordopjes van Alpine, maar ze zijn er in allerlei merken, soorten en maten. Mijn ervaring is, dat ze verkeersgeluiden, lawaaierige hotelgasten en ronkende airco’s heel goed uitfilteren. Ik heb sinds deze aanschaf van net iets meer dan een tientje in ieder geval nooit meer een slapeloze nacht gehad.
Alpine SleepSoft oordopjes voor een goede nachtrust

2. Wissel drukte af met rust

Je bent op reis, dus… je wilt veel zien en beleven. Logisch. Maar zorg wel voor een goede afwisseling tussen veel indrukken en rust. Omdat indrukken bij een HSP-er veel meer “binnenkomen”, moet dat gecompenseerd worden met momenten van rust en ontspanning. Ik ben zelf vaak na een aantal uurtjes door een stad lopen compleet uitgeput door alle indrukken. Maar, ik heb ze wel heel intens beleefd en zal het nooit meer vergeten! Elke bestemming heeft plekjes waar je weer even tot jezelf kunt komen: (stads)parken, kerken en dat ene rustige straatje, een paar honderd meter van het centrum.

3. Regel zo veel mogelijk vooraf

Ja, dat is niet zo’n hele creatieve tip, zou je zeggen. En het haalt ook niet echt de avonturier in je naar boven. Maar, sta je liever anderhalf uur in de rij voor die prachtige bezienswaardigheid, waardoor je eigenlijk al doodmoe bent voordat je naar binnen kan? Of boek je vooraf binnen vijf minuten alvast een kaartje online, zodat je alle zwetende toeristen met jengelende mini-terroristjes met een ietwat smalende glimlach voorbij loopt? Koop je metrokaart alvast online en laat ‘m opsturen. Regel vooraf je vervoer van de luchthaven naar je hotel. Check of je oordoppen (zie tip 1) ook in het buitenland in je oren passen 🙂
Toegangsticket Sagrada Familia

4. Vliegen? Take control!

Nee, ik bedoel niet dat je nu de piloot gaat vragen om even de besturing van het vliegtuig over te nemen. Je kan lijdzaam toezien dat je alweer in de langste wachtrij staat. Of dat je tussen massa’s mensen op een net iets te oncomfortabel stoeltje geperst zit te wachten tot boarding. Zoek een rustig plekje, maak een wandelingetje door de terminals. Of boek gewoon een vlucht op een rustig tijdstip (yep, da’s vaak midden in de nacht). Jos heeft de “acht tips voor op het vliegveld” voor je op een rijtje gezet.

5. Nee is ook een antwoord

HSP-ers leven zich vaak heel goed in andere mensen in. Ze vinden het al snel onbeleefd om niet in te gaan op dat vriendelijke aanbod van die marktkoopman. Of laten zich snel overweldigen door die onvriendelijke tourguide of nors kijkende besnorde dame bij de douane. Dit geldt eigenlijk voor elke reiziger; wees zelfverzekerd en straal dat uit. Accepteer niet alles wat gevraagd of gezegd wordt en laat zien dat je niet die ene anonieme massatoerist bent. HSP-ers hebben door hun mensenkennis, gevoel voor detail en hoog “EQ” vaak snel door hoe mensen en situaties in elkaar steken en kunnen daar met hun gevoel snel op handelen.

6. Ga bloggen!

Die tip heb ik zelf ook in praktijk gebracht. Omdat je alles heel intens beleeft, kan je specifieke gebeurtenissen en ervaringen goed beschrijven. Dat geeft een leuke persoonlijke twist aan het verhaal. Mensen vinden het vaak leuk om persoonlijke ervaringen uit te wisselen, omdat juist de beleving van een bestemming de kern is van je reis! Juist omdat je het massatoerisme vaak ontwijkt, kom je op plekken waar veel anderen niet zouden komen.

7. Meet the locals!

Een terugkerend thema op Reishonger. En terecht! Wie kent niet die ene oom met geen enkele reiservaring, op dat verjaardagsfeestje (waar de exact afgemeten blokjes kaas en worst van de ene naar de andere in een kring gezeten aanwezigen gaan, die daar eigenlijk ook liever niet zouden zijn)? “Vreselijk volk, die….(en vul hier maar een bevolkingsgroep in). Wat een stelletje chagrijnen. En onbeleefd dat ze zijn!”. Waarbij je onwillekeurig terugdenkt aan al die keren dat die oom de bediening van het plaatselijke Chinese restaurant op ongekend humoristische wijze naar de sambal vroeg. Ja, in veel landen laten medewerkers in de horeca en bij toeristische trekpleisters heel duidelijk merken dat ze je het liefst zien veranderen in een smeulend hoopje as. Maar is dat in bijvoorbeeld Amsterdam niet ook het geval? Ga in gesprek met de locals! Zoek een gezellig restaurantje buiten het centrum van de stad. Vraag een local eens naar bijzondere plekjes in “zijn” stad. Vraag eens iets in de taal van het land waar je bent en gebruik eens meer dan één woord. Wel zo beleefd.

John
    • John zegt:

      Hoi Tonny,

      Dank voor je reactie. Ik ben even voor je gaan speuren, maar ik kan daar geen specifieke reissites voor vinden. Er zijn wel genoeg accommodaties te vinden die in het teken staan van met name mindfulness en dergelijke. Maar dan gaat het meer om dagelijkse programma’s met een kleine groep medereizigers. Zit dus meer in de hoek van “coaching”.

      Ik denk dat het vooral van belang is dat je als alleengaande HSP-er plekken moet opzoeken die je in alle rust en in je eigen tempo kan ervaren. En dat je daarbij dan steeds de keus hebt of je dat alleen wilt doen of met anderen. Je weet dan zeker dat je niet steeds met een groep “moet” meedoen, maar je kan de gezelligheid van anderen wel opzoeken. Ik hoop dat mijn reistips je in ieder geval van pas komen 🙂

      Vriendelijke groeten,
      John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>