Say no to the winter blues!

Vroeg winterweer is de laatste jaren vaker voorgekomen en hoort tot de normale grillen van ons klimaat. Ook nu voorspelt het weerbericht weinig goeds. Op de weerkaart tekent zich een winters weerbeeld af. Het wordt kouder en in de nacht en ochtend gaat het licht vriezen. Daarmee is de eerste vorstperiode van de winter een feit. Ook neemt de kans op winterse neerslag toe en kan er voor het eerst dit najaar op een aantal plaatsen wat sneeuw vallen. De Hollandse herfst is aangebroken, en de winter komt er ook nog aan.

Last van de winterblues? Kom naar de Canarische Eilanden!

Bij het eerste vallende blaadje steken voor velen van ons die winterblues weer de kop op. Leven als een mol, vóór zonsopgang al je huis uit moeten en pas weer thuiskomen als schemert. Vooral nu de klok een uur terug is gezet, is het goed te merken dat de dagen steeds korter worden. Je voelt je futloos, extreem vermoeid of juist nerveus. Op je werk of tijdens je studie heb je moeite je te concentreren en na thuiskomst ben je prikkelbaar en niet van de bank af te branden. Volgens diverse studies is dit fenomeen -de winterblues- heel normaal. Maar hoe kom je er van af?

The winterblues

Dat het weer van invloed is op onze gemoedstoestand is al eeuwen duidelijk. Maar hoe en waarom, daar zoeken onderzoekers van het nieuwe vakgebied ‘humane biometeorologie’ een antwoord op. Het weer of klimaat lijkt namelijk een veel sterkere invloed op onze gezondheid te hebben dan wij altijd hebben gedacht. Volgens enquêtes blijkt de helft van de bevolking weersgevoelig te zijn. Dat houdt in dat ongeveer 50% van de mensen last heeft van lusteloosheid, vermoeidheid, of een onrustige slaap tijdens de winter.

Jaarlijks lijdt naar schatting ongeveer tien procent van de Nederlanders aan de winterblues. In Ierland heeft zelfs 20% van de mensen serieus last van de winterblues. En hoe verder je naar het noorden gaat, hoe hoger dit percentage wordt. Naar de precieze oorzaken van die jaarlijks terugkerende winterdip wordt nog gekeken, maar het heeft in ieder geval te maken met een duidelijk tekort aan zon- en daglicht. Volgens de Canadese medische meteoroloog Tom Wood spelen echter vijf klimaatfactoren een rol bij ons welbevinden: zonlicht, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en windkracht. De problemen ontstaan vooral in de gematigde klimaatzones waar het weer sterk wisselvallig kan zijn, met aanstormende en wegtrekkende lagedrukgebieden, temperatuurschommelingen van 10 graden per etmaal en korte periodes van extreme kou of warmte. Kortom, typisch Hollandse weersomstandigheden.

Het meest zuidelijke puntje van Europa: ontdek de Canarische Eilanden

Ieder mens voelt zich geestelijk en lichamelijk het best bij stabiel zonnig en droog weer met een temperatuur van circa 20 graden Celsius. Helaas komt dat weinig voor. Maar wel op de Canarische Eilanden! Op de prachtige eilanden zoals Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife schijnt de zon ook in de wintermaanden volop. In de winterperiode daalt het kwik niet onder de 18 graden en in de zomer is het eigenlijk nooit warmer dan 25 graden. Dus waar wacht je nog op? Zon, zee, heerlijke temperaturen het hele jaar door, genoeg te doen voor de kinderen… Een vakantie om nooit te vergeten!

De beste remedie: zoek de zon op!

De grootste oorzaak van de winterblues is gebrek aan zonlicht. De oplossing is dan ook heel simpel: zoek de zon op. En waar kun je dat nou beter doen dan op de Canarische Eilanden, waar het in deze tijd van het jaar bijzonder aangenaam is. Op de Canarische Eilanden schijnt het hele jaar door de zon. Moet je je voorstellen: je voeten in het warme zand, de zonnestralen op je huid, een heerlijke cocktail binnen handbereik én het meest paradijselijke uitzicht dat je kunt bedenken…

Wie overigens denkt dat de Canarische Eilanden een overbevolkte toeristische trekpleister is, heeft het mis. Naast zon, zee en strand is er van alles te ontdekken op cultureel en culinair gebied en ook sport en wellness liefhebbers kunnen op de verschillende eilanden helemaal aan hun trekken komen.

Gran Canaria

Gran Canaria biedt spectaculaire valleien die gebruikt zijn in Amerikaanse westerns, een dampend regenwoud, compleet verlaten stranden en dorpjes waarin oude mannetjes met een pet op hun hoofd naar het verleden lijken te staren. Dit eiland wordt niet voor niets ‘een continent in het klein’ genoemd.

Tenerife

Tenerife wordt gedomineerd door de hoogste berg van Spanje: El Teide. Deze 3.718 meter hoge, uitgedoofde vulkaan, die de vorm van Mount Fuji of de Kilimanjaro heeft, is ’s winters besneeuwd. Je kunt met een kabelbaan een flink eind omhoog, waarbij je de laatste meters zelf moet klauteren. Zelfs ’s zomers waait er een harde, ijzige wind die iedere toerist verrast. Tenerife is een erg groen eiland met dichte bossen en adembenemende uitzichten.

Fuerteventura en Lanzarote

De oostelijke eilanden liggen het dichtst bij de Sahara en dat is goed te merken. Fuerteventura lijkt misschien een sombere zandbak, maar het eiland heeft de beste stranden van Europa: hagelwit en honderden meters breed. Lanzarote is een stuk donkerder door de vele vulkaanuitbarstingen die het eiland heeft gekend. De kunstenaar César Manrique heeft de eilandbewoners geleerd hoe je in stijl een huis moet bouwen. Muren van vulkanisch gesteente worden afgewisseld met strak wit pleisterwerk en royale zwembaden. Een eiland voor levensgenieters.

La Palma, El Hierro en La Gomera

De minst bekende Canarische eilanden liggen ten westen van Tenerife. La Gomera, La Palma en El Hierro vangen voldoende regen en zijn daardoor verrassend groen. Hoge bergen en diepe kraters kenmerken het landschap van deze eilanden. Een grote hit bij wandelaars en rustzoekers.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>