UK City of Culture 2013

Volgend jaar zijn alle ogen gericht op Derry/Londonderry, want dan wordt deze Noord-Ierse reisbestemming tot UK City of Culture gekroond. Ook zet Lonely Planet de stad in de Top 10 van te bezoeken plaatsen in 2013.

Volgend jaar zijn alle ogen gericht op Derry/Londonderry, want dan wordt deze Noord-Ierse reisbestemming tot UK City of Culture gekroond. Ook zet Lonely Planet de stad in de Top 10 van te bezoeken plaatsen in 2013.

Derry/Londonderry, na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland, is een stad met een groot en boeiend verhaal, met een rijke historie en met gastvrije inwoners. Deze mix resulteert in een aantrekkelijk toeristisch product: cultuurhistorische bezienswaardigheden die getuigen van 1.400 jaar geschiedenis en een evenementenkalender die het jaar, van januari tot december, helemaal vult. Met andere woorden, het is een stad die iedereen wat te bieden heeft, en waar de reiziger zeker langs moet.

Er is meer reden dan ooit om Derry/Londonderry op de reisroute te plaatsen, want als UK City of Culture 2013 wordt de vestingstad als het ware herboren. Zeker als je ziet hoeveel boeiende culturele evenementen er in 2013 zullen plaatsvinden. In Derry/Londonderry vindt het grootste Halloween feest van Europa plaats en ook “Fleadh Ceoil na HEireann”, het grootste Ierse cultuur festival dat van 12 tot 18 augustus 2013 is, mag je eigenlijk niet missen. De verwachting is dat er 300.000 bezoekers van over de hele wereld naar Derry/Londonderry komen.

De stad heet officieel Londonderry, maar de gemeente er omheen heet officieel Derry. Er is een voorstel tot een compromis gedaan, Derry/Londonderry. Hierdoor is de ironische benaming Stroke City in zwang geraakt.

Tientallen andere evenementen in 2013 zijn evenveel aanleidingen voor een trip naar Derry/Londonderry:

  • Met het openingsfeest op 20 januari wordt direct een visitekaartje afgegeven voor de rest van het jaar. Het wordt een gratis concert met internationale artiesten zoals Paul Brady, The Priests en The Undertones
  • In maart is de London Symphonic Orchestra te gast met filmmuziek, onder meer van Schindler’s List en Star Wars
  • In juni wordt Derry/Londonderry een Music City waarbij de stad wordt omgetoverd tot één grote scène voor internationale muziekgroepen
  • Verder in juni is er het spektakel The Return of Colmcille, een hommage aan de stichter van Derry
  • In november zijn de filmliefhebbers aan de beurt met het Foyle Film Festival
  • In 2013 verhuist de Turner Prize van Tate Britain in London naar Londonderry. Het is een kans om baanbrekende kunst te bekijken tijdens de Turner Prize Exhibition op een heel bijzondere locatie.

Je kan Derry/Londonderry verder kiezen als uitvalsbasis voor tal van excursies, want het mooiste natuurschoon en de historische sites van Noord-Ierland zijn vanuit Derry/Londonderry makkelijk en snel te bereiken.

Is het nu Derry of Londonderry?
De stad wordt door Britten meestal Londonderry genoemd, en door Ierse nationalisten meestal Derry. Zeker katholieken zul je nooit ‘Londonderry’ horen zeggen. De meeste inwoners van de stad zijn katholiek en gebruiken dan ook de naam ‘Derry’.

Best in Travel 2013
Lonely Planet, wereldwijd bekend van de gelijknamige reisgidsen, oordeelt dat Derry/Londonderry in 2013 een must is om te bezoeken. Deze ‘Best in Travel 2013’ werd toegekend op basis van de culturele agenda, omwille van het feit dat de stadswallen precies 400 jaar oud zijn en omdat de prestigieuze Turner Prize hier wordt uitgereikt.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>