Trade Your Trip

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt je vakantie al geboekt en onverhoopt kun je niet op reis. Veelal kost het annuleren van een geboekte reis (veel) geld. Je zou wel een ander in jouw plaats willen laten gaan, maar je loopt tegen heel wat problemen aan. Waar bied je je tickets aan? Hoe zet je alles om? Kunnen jullie elkaar wel vertrouwen? Sinds een tijdje is er TradeYourTrip, wat je kunt zien als een marktplaats voor echte lastminute reizen van reizigers, die zelf niet op reis kunnen.

De Europese wet maakt het mogelijk om pakketreizen door te verkopen aan een andere persoon en zo je vakantiebudget te redden. Koop je op deze manier een reis, dan profiteer je van echte lastminute kwaliteitsreizen tegen scherpe prijzen. Win-win dus! Er zijn unieke vakanties te koop, allen door de website gecheckt op echtheid: bijvoorbeeld naar een bijzondere villa in Griekenland of een luxe chalet in Sankt Moritz, maar ook zeilreizen rondom Ibiza en Amerikaanse campertours. Verkopers bieden zelf hun reis online aan en bepalen hun eigen verkoopprijs.

TradeYourTrip hanteert een transparant no cure, no pay-beleid: verkopers betalen het platform pas als de reis verkocht wordt. Ondernemer Mark van der Wal richtte TradeYourTrip eerder dit jaar op, nadat het hem zelf niet lukte een reis door te verkopen. Hij ontdekte de in 1990 ingevoerde European Package Travel Law, die reizigers het recht geeft om hun boeking op naam van een ander te laten zetten. Toch belemmeren sommige reisorganisaties en met name vliegtuigmaatschappijen dit recht nog door hoge kosten te vragen voor overboekingen. TradeYourTrip strijdt via petities en rechtszaken voor de rechten van reizigers. Vooral voor het doorverkopen van dynamische pakketten en losse vliegtickets wordt nog gestreden.

Trade Your Trip

Het Nederlandse platform TradeYourTrip zorgt nu voor een doorbraak in de Europese politiek vanuit Den Haag. In mei werden Kamervragen gesteld aan de Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de overdraagbaarheid van losse vliegtickets, waar TradeYourTrip zich hard voor maakt. Naar aanleiding hiervan sprak TradeYourTrip gisteren met het Ministerie van Economische Zaken, de Consumentenbond en de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) om gezamenlijk tot een faire oplossing te komen voor deze enorme frustratie vanuit consumenten.

TradeYourTrip heeft inmiddels samen met de consumentenbond al 36.000 handtekeningen verzameld van consumenten, die dit initiatief ondersteunen.

Geen winst

TradeYourTrip wil consumenten beschermen die hun vliegtickets door willen verkopen bij verhindering. Pakketreizen mogen al doorverkocht worden, losse vliegtickets niet altijd: bij budget airlines als Ryanair, EasyJet en Transavia is dit al toegestaan, bij aanbieders als KLM en Lufthansa niet. Deze traditionele vliegtuigmaatschappijen verkopen vliegtickets alleen zelf door – “om oneerlijk doorverkopen op de zwarte markt te voorkomen” – maar maken hier vervolgens wèl winst op.

Volgens TradeYourTrip kan zwarte handel op de consumentenmarkt voorkomen worden, als de politiek ingrijpt en een wet instelt waarin vastgelegd wordt dat consumenten maximaal het totaalbedrag van de originele aankoopprijs mogen vragen bij doorverkopen van vliegtickets. Aangezien vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus zelf de namen dienen te wijzigen op tickets, kunnen zij misbruik en fraude voorkomen.

Faire marktwerking

TicketSwap, waarop consumenten concert- en evenementenkaartjes doorverkopen, bewijst dat een onafhankelijk platform het ruilen en verkopen van tickets succesvol kan reguleren. Door de betrouwbaarheid en eerlijke, maximale prijzen van TicketSwap, daalde de interesse in zwarte markt-tickets. Daarnaast heeft de legale mogelijkheid pakketreizen door te verkopen de afgelopen 26 jaar ook niet geleid tot speculatie. De kans is dus erg klein dat dit bij losse vliegtickets wel tot problemen zal leiden. De Consumentenbond is het eens met TradeYourTrip dat het technisch mogelijk is om de naam op een vliegticket te wisselen, maar dat dit met het oog op winst niet wordt toegestaan door de traditionele vliegtuigmaatschappijen. Eerstgenoemde partijen streven daarom allemaal naar wetgeving op Europees niveau en gereguleerde condities waarbinnen de overdraagbaarheid van losse vliegtickets mogelijk is.

Kamervragen

Jacques Monasch (inmiddels ex-PvdA) en Lutz Jacobi (PvdA) stelden afgelopen voorjaar Kamervragen over de mogelijkheid voor consumenten om bij de annulering van een vliegreis de tickets over te kunnen dragen aan een andere reiziger. Een van de vragen was of er wettelijke restricties zijn op prijsverhogingen die de oorspronkelijke aanbieders mogen vragen bij het doorverkopen van pakketreizen tussen consumenten. Een andere vraag was of het systeem van TradeYourTrip, waarbij consumenten tot maximaal de aanschafwaarde van de pakketreis mogen doorverkopen, ook niet van toepassing zou moeten zijn op losse tickets. Vervolgens werd de bereidheid van de minister en staatssecretaris gepolst om samen met Europese collega’s actie te ondernemen, om de mogelijkheid te accommoderen om tickets kosteloos door te verkopen. De vragen zetten de minister en staatssecretaris duidelijk aan het denken èn handelen. Een gesprek met TradeYourTrip volgde en de politieke molen is -tot grote vreugde van het platform- in gang gezet.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>