Top 10 steden 2013

De top tien van de populairste steden van 2013 werd laatst door de Lonely Planet gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de populaire steden allemaal gemeen hebben dat je er veel cultuur vindt en goed kan eten. Ook leuke evenementen zorgen voor een hogere waardering. Door de crisis is ook waar voor je geld, value for money, belangrijk dit jaar.

Je kan met de Christchurch Gondola naar boven en met de mountainbike terug fietsen naar Christchurch!

De top tien van de populairste steden van 2013 werd laatst door de Lonely Planet gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de populaire steden allemaal gemeen hebben dat je er veel cultuur vindt en goed kan eten. Ook leuke evenementen zorgen voor een hogere waardering. Door de crisis is ook waar voor je geld, value for money, belangrijk dit jaar.

Top 10 cities voor 2013:
1. San Francisco
2. Amsterdam
3. Haiderabad
4. Derry/Londonderry
5. Beijing
6. Christchurch
7. Hobart
8. Montréal
9. Addis Abeba
10. Puerto Iguazú

1. San Francisco
San Francisco, bekend door de steile heuvels, de frisse zomers en de mist, is al jaren “Darling of America’s west coast”. Een van de meest populaire toeristische steden ter wereld en voor 2013 dan ook terecht op nummer één. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid. Als extra stimulans wordt de 34e America’s Cup, een prestigieuze zeilwedstrijd, in september 2013 in San Francisco gehouden.

2. Amsterdam
Veruit de meeste toeristen die Nederland aandoen komen naar onze hoofdstad. Elk jaar wordt Amsterdam door zo’n 4,5 miljoen mensen van over de hele wereld bezocht. En daar zitten de 16 miljoen dagjesmensen van onder meer cruises nog niet eens bij.

3. Haiderabad
Haiderabad was ooit de hoofdstad van een stinkend rijke prinselijke staat. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werden de paleizen verkocht en de gebouwen geplunderd. Maar verschillende paleizen in de oude stad zijn onlangs gerenoveerd. Toch zijn de vele moskeeën, tempels, minaretten, bazaars en monumenten nog steeds off the radar, waardoor de massa op afstand blijft.

Hyderabad, India: Taj Falaknuma Palace

4. Derry/Londonderry
Lonely Planet, wereldwijd bekend van de gelijknamige reisgidsen, oordeelt dat Derry/Londonderry in 2013 een must is om te bezoeken. Deze ‘Best in Travel 2013’ werd toegekend op basis van de culturele agenda, omwille van het feit dat de stadswallen precies 400 jaar oud zijn en omdat de prestigieuze Turner Prize hier wordt uitgereikt.

5. Peking
Peking is de hoofdstad van China en een van de vier historische hoofdsteden. Hoewel de Olympische Spelen een verre herinnering lijken, is het effect blijvend. Zo zijn er nu bijvoorbeeld overal Engelse naamborden. Ook de nieuwe verbinding van de Peking-Shanghai-hogesnelheidstrein helpt mee aan de populariteit van Peking: de treinreis duurt minder dan vijf uur!

Je reist onder meer naar Peking voor het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein), de Tempel van de Hemel en de Verboden Stad, de verblijfplaats van de keizer. De laatste jaren ondergaat Peking, net als veel andere steden in China, een ware metamorfose. Overal wordt gesloopt om ruimte te maken voor brede straten en hoge flatgebouwen. Wil je de traditionele hutongs zien, oude straatjes met woningen en winkeltjes, dan kan je er beter snel bij zijn. Op veel muren staat het karakter Chai geschreven, wat inhoudt dat de gebouwen gesloopt worden.

De Grote Muur ligt niet ver van Peking. Je kan naar het plaatsje Badaling gaan op zo’n 50 km van Peking, maar het is daar erg druk en toeristisch. Vanaf het treinstation kan je over De Muur naar Shuiguan lopen, een wandeling van tien kilometer naar een heel gaaf modern project. Een projectonwikkelaars-echtpaar laat hier een groots huizencomplex bouwen, ontworpen door jonge top-architecten uit heel Azië.

6. Christchurch
De ‘Garden City’ van Nieuw-Zeeland wordt met nieuwe energie en vindingrijkheid opgebouwd. Door de verwoestende aardbevingen van 2010 en 2011 liepen vooral in het centrum van de stad veel gebouwen aanzienlijke schade op. In de omgeving van Christchurch kan je veel leuke dingen ondernemen. Lake Pukaki en Mount Cook zijn in de buurt en je kan een mooie treinreis maken, de Coastal Pacific of de TranzAlpine Express. Ook kan je met de Christchurch Gondola naar boven en met de mountainbike terug fietsen naar Christchurch!

7. Hobart
Hobart, de hoofdstad van Tasmanië, transformeert van een slaperig havenstadje naar een hippe uitvalsbasis voor allerlei outdooractiviteiten. Niet goedkoop, maar de stad heeft een geweldige ligging aan de rivier de Derwent en aan de voet van de 1.271 meter hoge Mount Wellington, perfect voor bergwandelingen en bushwalking. Raften op de Franklin River is eigenlijk ook een must. Ieder jaar in februari vindt de Royal Hobart Regatta plaats, maar zeilen op sierlijke tall ships is het hele jaar door mogelijk. Nog een leuk weetje: de haven van Hobart fungeert als vertrekbasis voor Antarctische reizen.

8. Montreal
Montreal, het ‘Parijs van Noord-Amerika’, is na Toronto de grootste stad van Canada. In het centrum van Montreal vind je vooral wolkenkrabbers, maar er is ook een oud stadscentrum. Bijzonder is de grote ondergrondse stad van Montreal waar je zo’n 1.600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, zeven metrostations, twee treinstations, een busterminal, een hockey-arena, musea en kantoren vindt. Lekker om de drukte en de kou te ontwijken. De populairste sport in Montreal is ijshockey, dus probeer als je er bent aan kaartjes te komen in het thuisstadion Centre Bell. Ook wordt er in Montreal elk jaar in juni een Formule 1 race gereden op het Circuit Gilles Villeneuve.

Montreal skyline

9. Addis Abeba
De hoofdstad van Ethiopië is nog geen grote toeristische stad, maar heeft vanwege zijn culturele verleden wel een aantal mooie bezienswaardigheden. Je vindt er traditionele huizen, theaters en kerken. De stad heeft door de hoge ligging een heel relaxt klimaat.

10. Puerto Iguazú
Geholpen door de aantrekkingskracht van de watervallen van de Iguaçu, wordt de grensstad Puerto Iguazú veel bezocht. De stad ligt op de grens tussen Argentinië en Brazilië en op 18 kilometer afstand van de Cataratas do Iguaçu. Je vindt er leuke hostels en heel veel gave trips.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>