Stichting Afrikaanse Albino’s

Het is zomer en de zonnige dagen zorgen altijd weer voor vrolijke gezichten om ons heen. En als de zon niet genoeg doorkomt, gaan we hem op een zuidelijke locatie opzoeken. Laagje zonnebrand op en je bent beschermd tegen de zon. Ja, wij worden blij van de zon. Er zijn echter tienduizenden mensen die hier helemaal niet blij van worden, die zich er niet tegen kunnen beschermen en voor wie het harder nodig is dan wie-dan-ook om dit juist wel te doen. Het zijn mensen met albinisme in Afrika.

Het zal niemand verbazen dat de armoede op veel plekken in Afrika zo groot is, dat zonnebrandcrème een sluitpost is in de huishouding van een gemiddelde Afrikaanse familie. En als je het kan betalen, waar koop je het in hemelsnaam? Zelden bij de supermarkt om de hoek. De Stichting Afrikaanse Albino’s verzamelt zonnebrandcrème en kleding in en verzorgt de verspreiding in Afrika. Ik neem je mee in ‘een rondje Afrika’.

albinisme tanzania

Een witte huid in Afrika is een vloek

Kenia

Carla is vrijwilliger bij de stichting. Zij reisde door Kenia en trof zes kinderen die de pech hebben dat ze albinisme hebben. De albinokinderen leven in twee hutjes vlakbij de Tanzaniaanse grens. Ze zijn ernstig verbrand en hebben huidafwijkingen. En ze hebben het al niet eenvoudig… De kids zijn namelijk ook nog eens ondervoed, worden gepest op school vanwege hun uiterlijk en moeten goed uitkijken voor de which doctors die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in hun lichaamsdelen. Bij sommigen van de kinderen die Carla aantrof, werd het hoofd zwart geverfd om verbranding tegen te gaan. Carla was ter plekke en gaf de kinderen een flinke voorraad zonnebrandcrème.

Oeganda

In Kayunga, de hoofdstad van Oeganda, draaide Jan mee op de polikliniek. Hij is landencoördinator van dit fraaie land namens de Stichting Afrikaanse Albino’s en heeft het land sinds 2011 elk jaar bezocht. Een echtpaar van de lokale kerk aldaar heeft zich ontfermd over zo’n 30 gezinnen die bestaan uit mensen met albinisme. De dag op de poli begon om 9 uur en duurde tot laat op de avond. Ondanks de slechte omstandigheden waarmee de patiënten binnenkomen hebben de Oegandezen nooit haast en is elke dag is een feestje. De albinopatiënten hadden te maken met ernstige problemen die veel aandacht vroegen van de dermatoloog, waaronder uitgezaaide kanker en oogontstekingen. Een ‘simpel’ hulpmiddel als zonnebrandcrème had dit eenvoudig voorkomen.

albinisme oeganda

De polikliniek in Kayunga

Tanzania

In Tanzania reisde secretaris Julia rond en zij ontmoette Dora, een vrouw met albinisme die op de bres is voor alle albino’s in Tanzania. Tanzania is met 1 op de 1.400 het land ter wereld met de meeste mensen met albinisme. In Dora’s huis zitten twee wanhopige moeders met een albinokind. Beide moeders zijn afgestoten door hun familie en moeten keihard knokken om hun kinderen te beschermen, maar ook om ze een goede opvoeding te geven. De kinderen hebben namelijk speciaal onderwijs nodig en beschermende middelen zoals crème. Dit is onbetaalbaar.

albinokinderen tanzania

De albinovrouw Dora is op de bres voor alle albino’s in Tanzania

In een nabijgelegen dorpje ontmoet Julia Matthai, die jarenlang ’s nachts niet kon slapen van de pijn aan zijn huid en pas sinds de ontmoeting met Dora (waarvan hij zonnebrandcrème kreeg) beseft dat het ook anders kan. Julia ontmoet ook Lara. Haar lippen zijn gebarsten, haar huid is droog en er zitten al keratosisplekken op haar armen, een voorstadium van huidkanker. Ze ontvangt sinds kort crème via de Stichting Afrikaanse Albino’s en het ziet ernaar uit dat het snel verbetert. Iemand die er eerder bij was is Ipiana. Een jonger meisje dat al vanaf haar geboorte crème krijgt en helemaal niet met gezondheidsproblemen kampt.

Togo

In Togo besloot landencoördinator Heleen het over een heel andere boeg te gooien. Zij zamelde middels een crowdfundingsactie duizenden euro’s in voor het opzetten van lokale productie van zonnebrandcrème. Daarnaast ontvingen we een grote donatie waardoor we genoeg geld hadden om de lokale productie door te laten gaan. In augustus 2017 is de lokale productie van crème, genaamd ANAT SUNCARE, van start gegaan. Samen met het chemische bedrijf Croda is er een zonnebrandcrème ontwikkeld die gemakkelijk zelf te maken is en daarnaast ook een hoge beschermingsfactor heeft.

De leden van ANAT hebben verschillende trainingssessie gevolgd om de crème te leren bereiden, en nu wordt er wekelijks zonnebrandcrème geproduceerd in Lomé, de hoofdstad van Togo. Hiernaast organiseert ANAT ook awareness- en preventietoers door heel Togo om de mensen met en zonder albinisme voor te lichten en hen te voorzien van zonnebrillen en zonnebrandcrème.

albinos togo

De lokale bevolking met albinisme helpt actief mee met het ontwikkelen van de crème

Anat Albinos Du Togo

We werken samen met een lokale Togolese groep genaamd Anat Albinos Du Togo

En wat dacht je van Zambia, waar vrijwilliger Chris aan twee albino-zusjes van de familie Nkhata in Chilungulu zonnebrand gaf en zag dat de huid sterk verbeterde? Of Senegal, waar door de locals eerlijk verdeelde pakketjes worden gemaakt van de zojuist ontvangen Nederlandse zonnebrandcrème? Of Namibië, waar middels een boek en lied, samen met een muppet-mascotte, door landencoördinator Toon wordt gezorgd voor de nodige voorlichting?

albinisme zambia

Vrijwilliger Chris heeft deze twee albino-zusjes van de familie Nkhata in Chilungulu zonnebrand gegeven, waardoor hun huid sterk verbeterde

namibie

In Namibië zorgt landencoördinator Toon middels een boek en lied, samen met een muppet-mascotte, voor de nodige voorlichting

zonnebrand senegal

In Senegal maken de locals eerlijk verdeelde pakketjes van de zojuist ontvangen Nederlandse zonnebrandcrème

De Stichting Afrikaanse Albino’s houdt zich bezig met uiteenlopende projecten. Het is echter altijd onderdeel van het grote doel: het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen in Afrika met albinisme. Het is een onafhankelijke stichting waar alleen maar vrijwilligers werken, zowel in Nederland als in Afrika. Voor 5 euro help je twee maanden lang één albino.

Meer info over albinisme in Afrika vind je bij het albino-project in Kenia en op de website van AfrikaanseAlbinos.nl

Wil jij ook op reis naar Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Afrika in de reisshop.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>