Stel je vliegt van Amsterdam naar Singapore, direct. Dus zonder de gebruikelijke landing op Abu Dhabi of Dubai. Dan ben je al gauw 12 en een half uur onderweg. Dit behoort tot een van de top 10 langste vluchten ter wereld en is voor veel mensen niet bepaald een pretje.

Lang niet voor iedereen is het zo prettig om Economy Class te vliegen op lange afstanden. Het alternatief, namelijk de Business Class optie, is helaas vaak erg duur. Een klein voorbeeld, voor een retour van Amsterdam naar Beijing betaal je zo’n € 500,-. Wil je deze 11 uur tussen de zakenreizigers doorbrengen, dan moet je rekening houden met het zesvoudige van die prijs. Je dompelt jezelf wel onder in luxe, maar de doorsnee persoon houdt hierdoor niks over van zijn of haar vakantiebudget. Toch is daar de gulden middenweg die ook vakantiegangers kunnen betalen namelijk de Premium Economy Class.

Premium Economy Class

Singapore Airlines is een van de weinige, al dan niet de enige, luchtvaartmaatschappij die de Premium Economy Class biedt op lange afstanden richting Zuidoost-Azië. Zo vloog ik recentelijk van Amsterdam naar Singapore in de voor mij compleet nieuwe Premium Economy Class. Ik zal je uitleggen wat het verschil is tussen Economy & Premium Economy Class.


Asian male laptop, Premium Economy Class, Singapore Airlines

Een aantal van de meest voor de hand liggende verschillen

In de moderne Premium Economy cabine van Singapore Airlines staan de stoelen in rijen van twee bij vier bij twee. Dit levert jou als passagier praktisch meer ruimte in de breedte op. Nooit meer elleboog boksen omdat iedereen een setje leuningen voor zichzelf heeft. Ook komt het hoofd van jouw buurman of vrouw niet meer op jouw schouder te liggen als deze in slaap valt. Bredere stoelen hebben vanzelfsprekend ook een bredere achterkant, daar past direct een groter beeldscherm in. Alles voor het kijkplezier, je moet er tenslotte 12 uur tegenaan kijken. Aan boord vind je ook de nieuwste films!

Heb jij lange benen die je normaal niet kunt strekken in een vliegtuig? Strek ze dan eens in Premium Economy klasse, hier kan dat wel. Zeker gezien het feit dat de stoelen verder achteruit kunnen en de onderkant van de stoel voor je hoger is dan normaal.

Singapore Airlines heeft daarnaast een apart menu voor Premium Economy vliegers wat de ervaring zeer ten goede komt. Zeker voor diegene die niet bepaald fan is van doorsnee vliegtuigmaaltijden is dit een verademing. Je krijgt verse broodjes en vers fruit wanneer gewenst. Verder heb je meer opbergruimte en je eigen leeslampje in de stoel, meer bediening en een tafeltje dat uit het zicht verdwijnt als je hem niet nodig hebt.

Die kleine extra’s!

Al deze voordelen zijn leuk en zeker prettig om te hebben op een lange vlucht maar wat Singapore Airlines nog veel beter doorheeft is dat het echte reiscomfort zit in de details. Die kleine extra’s die je niet verwacht of niet als vanzelfsprekend beschouwd op 10 kilometer hoogte.

De Premium Economy Class On-Board Entertainment Systems (zoals dat volledig heet) zijn niet alleen zeer stijlvol vormgegeven, ze zijn ook nog eens in full-HD en gaan samen met noise-cancelling headphones. Verder zijn de toiletten voorzien van tandenborstel, zeepjes, en allerlei andere opfrismiddeltjes in plaats van slechts doekjes en zeep. Het bestek is niet van plastic maar van metaal, voorzien van het chique Singapore Airlines logo. Geeft toch het gevoel dat je dineert op hoogte.

De stoelen zijn bekleed met leer, dit maakt het dus eigenlijk een zetel in plaats van slechts een ‘vliegtuigstoeltje’. Als toetje krijg je geen rubberen muffin maar Häagen-Dazs ijs bij het Premium Economy Menu. Last but not least, en iets waar ik zelf erg vrolijk van werd, de slaapsokken zijn voorzien van die handige rubberen anti-slip nopjes.

Prijsverschil

Het verschil in prijs is sterk afhankelijk van de tijd waarin geboekt wordt. De prijs van een Economy ticket stijgt niet evenredig aan de prijs van een Premium Economy ticket dus het loont om dit goed in de gaten te houden. Zo kan het zijn dat je maanden voor vertrek het dubbele van de ticketprijs betaalt en kort voor vertrek nog maar € 150,- meer. Overweeg ook de optie om de door jou gespaarde Air Miles in te zetten voor een upgrade. Je kunt op de website van de luchtvaartmaatschappij eenvoudig uitrekenen hoeveel miles je nodig hebt voor een bepaalde upgrade.

Premium Economy Class maakte voor mij een deugd van de nood die een lange-afstandsvlucht heet. Na uren vliegen kom je frisser en fruitiger op je bestemming aan, voel je je een priority-passagier, en proef je van de weldaad die de Business Class reizigers in de cabine voor je ervaren. In mijn ogen moet ook de reis naar je vakantiebestemming een plezier zijn. Dit is grotendeels afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt maar vliegen met de Premium Economy Class van Singapore Airlines is de homerun voor vakantievliegers.

Premium Economy Class

Sander
Volg me!
  1. Wat bedoel je met kort voor je vertrek???? 1 maand of 2 maanden of weken of dagen……. Kort voor het vertrek kan iedereen op zijn of haar manier bedenken…. groetjes willy (vond het heel interessant verhaal waar ik heel wat aan heb, daar we in de maand oktober naar java willen met singapore airlines)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>