Paaseilanders zijn toeristen beu

Zo blij als de bewoners van Pitcairn Island zijn als er toeristen naar hun eiland komen, zo zat zijn de inwoners van Easter Island de constante stroom aan toeristen!

Mataveri Airport op Paaseiland

Zo blij als de bewoners van Pitcairn Island zijn als er toeristen naar hun eiland komen, zo zat zijn de inwoners van Easter Island de constante stroom aan toeristen!

De bewoners van het meest afgelegen eiland ter wereld zijn erg op hun privacy gesteld en hebben het helemaal gehad met de toeristen op hun eiland. Ze laten afval slingeren, zorgen voor criminaliteit en blijven te lang hangen. Daarom hebben enkele tientallen inwoners van Paaseiland vorig jaar urenlang het enige vliegveld, Mataveri International Airport, geblokkeerd. Er is één geasfalteerde landingsbaan op het vliegveld net buiten Hanga Roa. Er wordt alleen naar het vliegveld gevlogen door de nationale Chileense luchtvaartmaatschappij LAN Airlines die het ook als tussenstop gebruikt voor vluchten van of naar Papeete, Tahiti.

Door de blokkade werden ongeveer zeshonderd toeristen gedupeerd; zij konden niet het eiland op. Jaarlijks komen ongeveer 50.000 mensen naar het eiland ten westen van Chili. De blokkade van het vliegveld werd opgeheven nadat de autoriteiten beloofden het toerisme voortaan beter te reguleren.

De meest afgelegen bewoonde plek ter wereld: het mysterieuze Paaseiland
Paaseiland is het meest zuidoostelijk gelegen Polynesisch eiland in de Grote Oceaan. Paaseiland ligt halverwege Frans Polynesië en Zuid-Amerika. Paaseiland ligt op 6 uur vliegen van zowel Santiago als Tahiti. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld; het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, Pitcairn, ligt op 2.075 kilometer afstand. Staatkundig gezien hoort Paaseiland bij Chili, al ligt het eiland wel zo’n 4.000 kilometer uit de kust.

Lokatie van Paaseiland

Moai
Paaseiland is vooral bekend vanwege de honderden imponerende Moai, die rondom het eiland langs de kust staan. De kolossale beelden op Paaseiland worden door velen gerekend tot de Zeven Moderne Wereldwonderen, een van de niet klassieke wereldwonderen.

Deze typerende beelden, gemaakt uit zacht vulkanisch gesteente (tufsteen), hebben de vorm van een langwerpig gezicht. Op het eiland vind je honderden van deze koppen die soms wel bijna 10 meter groot zijn. De meeste moai staan opgesteld op een platform en op slechts 7 koppen na, kijken ze allemaal naar het binnenland. De moai staan voor de voorouders van de eilandbewoners die om vruchtbaarheid smeken voor hun land. Vroeger en ook nu is het Paaseiland namelijk een geïsoleerde plek, dus voortplanting was cruciaal om te overleven.

paaseiland-chili-httpzuidamerika.nllandenchilihighlights
Bron: http://zuidamerika.nl/landen/chili/highlights

Hanga Roa
De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roa. Al is de titel ‘hoofdstad’ snel verdiend. Hanga Roa is namelijk de enige stad van het eiland, waar bijna 90% van de mensen woont. Een kerk of een supermarkt; op Paaseiland is er van alles maar een te vinden en wel in Hanga Roa.

Dit kleine rustige dorpje is het enige plaatsje op het eiland. Het hart van de stad is de Avenida Atamu Tekena. Aan deze straat liggen een paar hotels, winkels, restaurants, internetcafés, een bank, een supermarkt, een apotheek en een interessant museum. De ontmoetingsplek van het eiland, de Rooms-katholieke kerk, ligt niet ver hier vandaan. Er is weinig nachtleven in Hanga Roa. Paaseiland heeft een beperkt aantal hotels, vooral kleine eenvoudige familiehotels en pensions. Deze liggen allemaal in het stadje Hanga Roa. Het Iorana Hotel is het meest luxe hotel van het eiland.

Bevolking
Paaseiland is ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel en kan gemakkelijk per fiets, paard of scooter worden verkend. Er wonen naar schatting nog geen 4.000 mensen. Wanneer, waar vandaan en hoe de eerste bewoners op het Paaseiland arriveerden is nog onbekend. Een ander onopgelost vraagstuk is hoe de twee lokale stammen zijn ontstaan, met als belangrijkste onderscheidend kenmerk de ene met lange oren en de andere met korte oren. De Langoren, ook wel “Hanau Epe” genoemd, waren blank en zij hebben de Moai gebouwd. De twee bevolkingsgroepen leefden in vrede samen op het eiland.

Aan het eind van de zeventiende eeuw was de bevolkingsdruk op het Paaseiland zo groot (geschat wordt rond de 20.000 inwoners), dat een bloedige oorlog uitbrak, waarbij nagenoeg alle lang-orige eilandbewoners werden gedood. Sinds de achttiende eeuw zijn ook veel eilandbewoners gevangengenomen door slavenhandelaars en over de hele wereld verspreid. Naast deportatie (slavenhandel) reduceerde ook nieuw geïntroduceerde ziekten en honger het inwonertal aanzienlijk. In 1877 telde het eiland slechts enkele honderden inwoners.

De originele bevolking, de Rapa Nui, is vandaag de dag nog steeds aanwezig; de helft woont op Paaseiland zelf en de andere ruim 2.000 mensen emigreerden naar het vaste land in Chili. De faciliteiten op het eiland zijn de laatste jaren sterk verbeterd; zo is er schoon water, elektriciteit, een ziekenhuis, scholen, enkele hotels en een vliegveld. Maar of de bevolking nou zou blij is met deze vooruitgang…

Zelf naar Paaseiland afreizen?
Wil je zelf ook wel eens afreizen naar de meest afgelegen bewoonde plek ter wereld? Om een bezoek te brengen aan de Moai beelden, ruïnes, tombes en andere overblijfselen uit het verleden? Om de inwoners van het mysterieuze Paaseiland te laten zien dat lang niet alle toeristen vervuiling en misdaad met zich meebrengen? Of gewoon omdat het een unieke ervaring is, en eigenlijk gewoon al bijzonder om het feit dat je er ‘geweest bent’? Bekijk dan de reizen van Sawadee of Djoser, twee reisorganisaties die allebei rondreizen aanbieden naar Chili en Paaseiland, in combinatie met Bolivia of zelfs Patagonië voor als je helemaal gek wilt doen!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>