One World Trade Center

Het One World Trade Center nadert zijn voltooiing; het hoogste punt is bereikt. De bouw van de 541 meter hoge wolkenkrabber zal dit jaar nog worden afgerond. Het is een indrukwekkende verschijning in het silhouet van New York. Spectaculairder dan het ooit was.

One World Trade Center

Het One World Trade Center nadert zijn voltooiing; het hoogste punt is bereikt. De bouw van de 541 meter hoge wolkenkrabber zal dit jaar nog worden afgerond. Het is een indrukwekkende verschijning in het silhouet van New York. Spectaculairder dan het ooit was.

One World Trade Center is het nieuwe World Trade Center in New York, waarvan de voorgangers zijn ingestort na de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Na de vernietiging van de Twin Towers ontstond er veel discussie. In 2002 werd een wedstrijd georganiseerd om de toekomst van de locatie te bepalen en eind 2002 werd tijdens de “Innovative Design Study” het ontwerp van de architect Daniel Libeskind geselecteerd. Het definitieve ontwerp voor de toren werd halverwege 2006 officieel onthuld en sindsdien wordt er hard gewerkt aan de verwezenlijking van het nieuwe World Trade Center.

Het World Trade Centergebied is 6,5 hectare groot. Dat is vergelijkbaar met 10 voetbalvelden! Naast de toren van One World Trade Center komen er vijf andere torens: 7 World Trade Center, 200 Greenwich Street (Tower 2), 175 Greenwich Street (Tower 3), 150 Greenwich Street (Tower 4) en World Trade Center Tower 5. Naast One World Trade Center bevindt zich ook het monument voor de Twin Towers, ‘Reflecting Absence’.

Freedom Tower
De Freedom Tower, zoals de toren in de volksmond heet, is het hoogste gebouw van het westelijk halfrond en het op twee-na-hoogste gebouw ter wereld. Alleen de Burj Khalifa in Dubai (828 m) en de Abraj Al Bait-toren in Mekka (Saoedi-Arabië) zijn hoger. Met de voltooiing van de zilverkleurige piek heeft One World Trade Center de symbolische hoogte van 1776 voet bereikt. De piek, ruim 124 meter hoog, dient als televisieantenne. ‘s Avonds komt er een lichtbundel uit die van kilometers afstand is te zien.

De hoogte van 1776 voet (541 meter) symboliseert het jaar 1776, het jaar waarin het Amerikaanse Congres de onafhankelijkheidsverklaring aannam. De hoogte tot het hoogste dak bedraagt 417 meter, wat gelijk is aan de hoogte van het ‘oude’ World Trade Center. Op 30 april 2012 bereikte One World Trade Center de hoogte van 387 meter. Daarmee was het gebouw net iets hoger dan het Empire State Building en nam het dus weer de plek over als hoogste gebouw van New York. Het hoogste gebouw van de Verenigde Staten was op dat moment nog de 442 meter hoge Willis Tower in Chicago. Die hoogte werd in oktober 2012 overschreden, waardoor One World Trade Center het hoogste gebouw van de Verenigde Staten werd. Naar verwachting zal de bouw worden afgerond in 2013 en wordt de toren begin 2014 in gebruik genomen.

New York cruise

Cruise op de Hudson River
De beste manier om de nieuwe skyline te bewonderen is vanaf de Hudson River, met een (dinner)cruise. Je vaart langs alle beroemde bruggen en gebouwen van New York. Vanaf een schip ontdek je de vele bouwstijlen die de stad rijk is. De Brooklyn Bridge, Chrysler Building, Empire State building en het Vrijheidsbeeld, de Statue of Liberty. En natuurlijk het nieuwe One World Trade Center. Zowel de skyline van Lower Manhattan als van Midtown Manhattan komen prachtig in beeld.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>