Negatief reisadvies Nigeria

Als het niet dringend nodig is, heb je niks te zoeken in Nigeria. Dat stelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 8 oktober 2009 in een aangescherpt reisadvies voor het Afrikaanse land. Helaas geldt dat advies 12,5 jaar later nog steeds.

Nigeria Negatief reisadvies

Onstabiel Nigeria

Olieland Nigeria heeft een trotse bevolking, een gevarieerd landschap, historische steden en een aantal wildreservaten. Hoewel het een van de meest kleurrijke samenlevingen ter wereld is, is het land ook hectisch en onstabiel. Er is een veel criminaliteit, religieuze intolerantie, een hoge werkloosheid en veel armoede.

Nigeria is reeds lange tijd het toneel van hevige etnische en religieuze conflicten. In 1967 leidde de tegenstellingen tussen de islamitische Hausa en de christelijke Ibo al tot een burgeroorlog. De islamitische groepering Boko Haram, die streeft naar de strikte toepassing van de sharia in het hele land, is sinds het eerste decennium van de 21e eeuw actief in het noorden van Nigeria.

Situatie 2009 – Ontvoeringen

Vooral de zuidelijke regio’s in de Nigerdelta, Bayelsa, Rivers en Delta, zijn verantwoordelijk voor het negatief reisadvies. Er hebben de laatste tijd veel ontvoeringen plaatsgevonden en de algemene veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Redenen die het ministerie hiervoor noemt zijn etnische en religieuze spanningen in combinatie met de economische malaise. Hierdoor is consulaire bijstand niet altijd mogelijk.

Negatief reisadvies Nigeria - 12 mei 2021

Negatief reisadvies Nigeria – 12 mei 2021 – nederlandwereldwijd.nl

Situatie 2022 – Terreurdaden

Terwijl in eerste instantie vooral de problemen in de Nigerdelta verantwoordelijk waren voor het negatief reisadvies, zijn er momenteel in aanzienlijk meer gebieden onlusten. Het aantal berovingen en ontvoeringen is in heel Nigeria de laatste tijd sterk toegenomen. Vooral langs hoofdroutes tussen steden kunnen ontvoeringen voorkomen. In alle deelstaten van Nigeria bestaat het risico op terreurdaden en aanslagen, vooral in de twaalf noordelijke deelstaten waar de islamitische wetgeving van toepassing is. In Borno, Yobe en Adamawa bijvoorbeeld is het leger in strijd met terroristische organisaties.

In de Middle Belt zijn zwaar gewapende criminele groepen actief en neemt het aantal geweldsincidenten zoals ontvoeringen en berovingen toe. Vooral in Federal Capital Territory (FCT) en de staten Niger, Nasarawa en Plateau komen aanvallen van gewapende groepen voor. Ook is er regelmatig een gewapende strijd tussen herders en landbouwers in centraal Nigeria.

Ook in het kustgebied in de Nigerdelta komt veel ernstige criminaliteit voor. Politieke spanningen, conflicten, demonstraties, gewapende criminaliteit, gewelddadige overvallen, afpersing, en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. In de kustwateren in de Golf van Guinee en voor de havens van de Nigerdelta komt piraterij veel voor.

Negatief reisadvies Nigeria

Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar alle noordelijke deelstaten (Borno, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa, Kano, Kaduna, Zamfara, Katsina, Sokoto) en de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger en met Kameroen. Reis ook niet naar het kustgebied in de Nigerdelta.

Foto: airpanther, Flickr

Martijn
  1. dennis zegt:

    Ben in Nigeria geweest, valt opzich mee. Zie het als het leven in een luxe gevangenis. Je kan niets en mag niets buiten de poorten van het compound, hotel of je werkplaats. Dus uitgaan zit er niet in. Even naar de supermarkt gaan, gaat niet. Vervoer van compound naar werk gaat met MOPOLS. Lokale politie in een volgauto.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>