Last Minute Vakantie Onderzoek

Veel Nederlanders krijgen stress van het boeken van een last minute vakantie. Keuzestress en spanning als gevolg van irritaties. Met té hoge prijzen en té veel keuze als meest genoemde redenen voor deze stress.

D-reizen heeft dit jaar weer het Nationale Vakantie Onderzoek uitgevoerd. De opmerkelijke conclusies uit dit onderzoek vind je hieronder.

Boeken van last minute veroorzaakt stress

Uit het onderzoek blijkt dat twee weken voor vertrek de meeste last minutes worden geboekt – ook één week en drie weken voor vertrek zijn populair. De meeste respondenten geven aan enkele uren bezig te zijn met het uitzoeken van een vakantie, voor daadwerkelijk over te gaan tot boeken.

Het grootste deel van de Nederlanders wordt onrustig tijdens het zoeken naar die perfecte last minute reis. Ruim twee derde van de Nederlanders ervaart hierbij enige mate van stress. De voornaamste redenen die deze keuzestress veroorzaakt, zijn te hoge prijzen (39%) en te veel mogelijkheden (25%). Opmerkelijk: bij 50% van de Nederlanders is een opgeruimd huis net zo rustgevend, als het moment waarop de vakantie na lang zoeken eindelijk is geboekt.

Tot 50 vs. 50+

Ouderen boven de 50 jaar ervaren opvallend minder stress bij het zoeken en boeken, dan Nederlanders onder de 50 jaar. Waar driekwart van de Nederlanders onder de 50 gestrest raakt bij het zoeken van de ideale vakantie, ervaart ‘slechts’ 45% van de Nederlanders boven de 50 enige vorm van stress. Dit verschil is onder meer te verklaren doordat ouderen het relatief makkelijker vinden om een geschikte vakantie te vinden. Wanneer de respondenten de vraag krijgen de moeilijkheid van het behalen van het theorie-examen en het leren van de topografie van Nederland te vergelijken met het boeken van een vakantie, vindt 68% van de 50-plussers het boeken van een vakantie het makkelijkst, tegenover 46% van de Nederlanders onder de 50.

Last minutes zijn niet persé het goedkoopste

Bijna twee derde van de Nederlanders kiest voor een last minute vakantie vanwege de perceptie dat een last minute het meest voordelig is. Maar is dat in werkelijkheid ook altijd waar? Last minute vakanties zijn over het algemeen zeer voordelig geprijsd, maar de garantie dat dit ook altijd het meest voordelig is, die is er niet. De prijzen van vakanties schommelen per dag of soms per uur, dus men hoeft niet per definitie altijd te wachten tot het last minute seizoen is begonnen. De (pakket)prijzen worden namelijk onder meer vastgesteld, door een vergelijking van de hoogte van de vraag met die van het aanbod. Dus de lage prijsdeals die je het ene moment tegenkomt, kunnen een uur later bijvoorbeeld al een stuk duurder zijn.

De meest gewilde last minutes van 2019

Spanje is met bijna een kwart van de stemmen de meest gewilde last minute bestemming van 2019. Hierna komen Griekenland met 19% en de Canarische Eilanden met 17%. Verder komen we in de top 10 dit jaar de volgende landen tegen: Frankrijk, Portugal, Italië, Turkije, Nederland en de ABC-eilanden.

De opmerkelijke resultaten van het nationale last minute vakantie onderzoek

De favoriete last minutes, wanneer prijs geen rol zou spelen

De respondenten is gevraagd wat hun ultieme reisbestemming zou zijn, wanneer de prijs geen enkele rol zou spelen. De drie meest gewilde reizen zijn dan:

  • Een relax-vakantie naar een lekker zonnig land, zegt 39%
  • Een wereldstad bezoeken en lekker winkelen, uitgaan, borrelen en eten, zegt 22%
  • Naar Afrika om onder meer de big five te bekijken, zegt 17%

Adviezen voor het vinden van een goedkope last minute vakantie

  • Zoek eens alleen op prijs en laat je verrassen door onverwacht mooie vakantie-deals
  • Pakketreizen inclusief vlucht en accommodatie zijn vaak erg scherp geprijsd, omdat deze door de touroperators vooraf massaal zijn ingekocht. Omdat de aanbieder de gereserveerde stoelen in het vliegtuig en de accommodatie al vooraf heeft ingekocht, willen ze deze graag koste wat het kost nog verkopen. Dit kan soms zelfs voor een wel heel aantrekkelijke prijs, die vrij dicht bij de oorspronkelijke inkoopwaarde ligt
  • Het scheelt je veel tijd en moeite als je een medewerker van het reisbureau je vakantie laat uitzoeken. Deze specialisten hebben veel ervaring en kennis. Doordat dit je veel tijd scheelt, verlaag je de kans op (keuze)stress
Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>