Las Fiestas de San Fermin

De San Fermínfeesten, beroemd om het stierenrennen en bekend door het boek "The Sun Also Rises" van Ernest Hemingway, is een internationaal festival dat duizenden bezoekers trekt. In de relatief kleine en normaal gesproken rustige stad Pamplona wordt elk jaar het internationaal bekende festival Las fiestas de San Fermín gehouden.

De San Ferminfeesten in Pamplona

De San Fermínfeesten, beroemd om het stierenrennen en bekend door het boek “The Sun Also Rises” van Ernest Hemingway, is een internationaal festival dat duizenden bezoekers trekt. In de relatief kleine en normaal gesproken rustige stad Pamplona wordt elk jaar het internationaal bekende festival Las fiestas de San Fermín gehouden.

Ieder jaar begint het festival op 6 juli om klokslag twaalf uur met de chupinazo, het afsteken van een knallende vuurwerkraket voor het stadhuis. Tegelijkertijd worden honderden flessen wijn en champagne opengetrokken. Bezoekers van over de hele wereld hullen zich in witte broeken en witte shirts en binden, zoals de traditie voorschrijft, de traditionele rode halsdoeken om. Onder luid gejuich begint een week vol met festiviteiten. Het San Fermin Festival duurt van 6 tot 14 juli.

De Stierenrennen van Pamplona
Het chaotische stierenrennen in de oude binnenstad, ook wel el encierro genoemd, is het meest kenmerkende en internationaal bekendste deel van de San Fermínfeesten. Hoewel het stierenrennen slechts een klein deel van de dag beslaat (het hele spektakel duurt vaak niet langer dan drie minuten), staat het San Fermin feest ook wel bekend als de Stierenrennen van Pamplona. Dagelijks rennen er tussen de 2.000 en 3.000 mensen in acht verschillende rondes door de straten van Pamplona, op de vlucht voor de losgelaten stieren.

Tijdens de encierrillo tocht, aan de vooravond van het stierenrennen, leiden drijvers de stieren door de stad. De eindbestemming is de stal bij de Santo Domingo, waar de stieren de nacht doorbrengen. Geruisloos, vergeleken met de komende encierro. Voor het stierenrennen sluiten de organisatoren de route vroeg in de ochtend hermetisch af met een houten omheining.

Het zogenaamde ‘encierro’ vindt iedere ochtend om acht uur plaats. Er gaat een vuurpijl af zodra de stieren in de straat worden gelaten, gevolgd door een tweede vuurpijl als alle stieren in de straat zijn. Duizenden waaghalzen, voornamelijk jonge mannen, rennen tussen de stieren over ruim 800 meter afgezette keienstraten naar de arena. Zes jonge vechtstieren en zes tamme runderen worden door de smalle straten van het centrum naar de arena gejaagd, waar ze ‘s avonds door de torero’s worden gedood. Een derde vuurpijl laat weten dat alle stieren in de arena zijn. Na de vierde en laatste vuurpijl zijn alle stieren in hun stallen. Het stierenrennen eindigt steevast in de arena en is altijd dodelijk voor de stieren. Ook raken er elk jaar tientallen van de waaghalzen, de ‘mozos’, gewond door valpartijen of omdat ze met de scherpe hoorns van een stier in aanraking komen.

Het enige ‘wapen’ dat is toegelaten om de dieren op afstand te houden, is een opgerolde krant. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers kijken hoe in acht dagen 48 vechtstieren en tientallen ossen door de straten worden gejaagd. De grote stroom deelnemers hebben het stierenrennen de afgelopen jaren steeds gevaarlijker gemaakt. Sinds 1922 zijn er vijftien stierenrenners om het leven gekomen. Het meest recente slachtoffer viel in 2009. Door dit soort ongelukken en uit het oogpunt van dierenrechten is het festival omstreden. Maar niet voor de tienduizenden mensen die op het centrale Ayuntamiento plein de opening van het festival vierden. Dierenbeschermers dringen er echter op aan dat aan de stierenraces een einde komt.

Stierenrennen in Pamplona

De stierenloop trekt altijd veel toeristen. En het aantal toeristen dat naar de stierenrennen gaat kijken neemt de laatste jaren zelfs toe. Pamplona rekent op minimaal een half miljoen bezoekers, van wie ongeveer de helft uit het buitenland komt. Maar dat zouden er zomaar ook wel twee miljoen kunnen zijn.

Andere activiteiten
Na het stierenrennen vinden stierengevechten, concerten en optochten plaats. In Pamplona worden er doorgaans geen stierengevechten gehouden, behalve tijdens de Fiesta. Dagelijks om 18.30 uur is de corrida (het stierengevecht) voor veel inwoners het hoogtepunt van San Fermín. De toeschouwers betalen veel geld voor de schaarse toegangsbewijzen. Voor de meeste bezoekers is het San Fermin Festival overigens een culinair festijn en een mooie gelegenheid om een week lang met vrienden en familie de lokaal geproduceerde wijnen en heerlijke Spaanse tapas uit het noorden, de pinchos, uit te proberen.

Op 7 juli trekt na het stierenrennen een processie ter ere van San Fermin door de straten. Het is een optocht door heel Pamplona waarin gejuicht en gezongen wordt en waarin onder andere reuzen van vier meter en verschillende muzikanten meelopen. Een attractie die is uitgevonden door toeristen is een duik van de St. Cecilia fontein. Een sprong vanaf de top in de wachtende armen van goede vrienden… zoals je je kan voorstellen, hebben zich al herhaaldelijk ernstige ongelukken voorgedaan. En dan zijn er nog vele andere evenementen zoals Baskische folklore en sportwedstrijden, de kleurige optochten, de openluchtconcerten, nachtelijke bijeenkomsten met muziekinstrumenten en de traditionele onderbroekenrace.

Het Pobre de mí fiesta op 14 juli, is het einde van een lange dag van vaarwel, met in de middag de dansende Reuzen en ‘s avonds de Peñas. Om 12 uur ‘s nachts bezingen duizenden mensen voor het stadhuis het einde van het feest, met het traditionele deprimerende lied Pobre de mí, wat ‘arme ik’ betekent.

De geschiedenis van de San Fermínfeesten
Sinds 1591 wordt dit festival jaarlijks gehouden ter ere van de beschermheilige van Pamplona: San Fermín. San Fermín leefde in de derde eeuw voor Christus en was erg onder de indruk van het Christendom. Toen hij weigerde van zijn geloof af te stappen, werd hij onthoofd door enkele gezagsdragers in Frankrijk. Hij werd echter niet vergeten en in Pamplona, zijn geboortestad, werd hij zelfs zo populair dat men een jaarlijks festival ter ere van hem ging houden. Het stierenrennen zelf is later ontstaan, toen enkele mensen ineens voor de stieren uit gingen lopen, terwijl ze voor het stierengevecht door drijvers naar de arena werden geleid.

Las fiestas de San Fermín plaats, een eerbetoon aan de beschermheilige van de stad. Het stierenrennen is het bekendste deel van de San Fermínfeesten.&source=https%3A%2F%2Fwww.reishonger.nl%2Freisnieuws%2Flas-fiestas-de-san-fermin-stierenrennen-in-pamplona%2F”, “LinkedIn”, “width=500, height=386”);’ target=”_blank”>
Martijn
  1. De feesten van Pamplona zijn een feest voor de mens, maar niet voor de stieren die iedere ochtend rennen in de stierenrennen: omdat de straten van Pamplona vóór de stierenrennen natgespoten worden, zijn deze glad. Hierdoor komen de stieren vaak ten val en kunnen hun poten en hoorns breken. Daarnaast zijn de stierenrennen een psychologische marteling voor de stieren: deze zijn de rust van de wei gewend en worden opeens geconfronteerd met een massa schreeuwende mensen die ze achterna jaagt. Zoals het artikel al meldt, worden deze stieren dezelfde avond in de arena tijdens een stierengevecht 20 minuten lang worden mishandeld en daarna uit hun lijden verlost.

    Het stierenvechten is steeds minder populair in Spanje, in 2011 heeft maar 8,5% van de Spanjaarden een stierengevecht bezocht. Veel toeristen voelen zich aangetrokken tot de feesten van Pamplona door de populariteit die ontstaan is door de beschrijvingen van Ernest Hemingway maar vaak weten ze niet hoe de stieren uit de beroemde stierenrennen aan hun einde komen.

    Estefanía Pampín Zuidmeer
    Comité Anti Stierenvechten

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>