Nostalgische cruise New York

De Holland America Line (HAL) maakt nog eenmaal de klassieke oversteek van Rotterdam naar New York. In 2011 is het veertig jaar geleden dat de Holland America Line haar laatste transatlantische overtocht maakte en verderging als cruisemaatschappij. Op 3 juli 2011 vertrekt het schip uit Rotterdam en legt, net als in het verleden, aan in Southampton (Londen) voordat koers wordt gezet naar New York. Aansluitend vertrekt de ms Rotterdam op 12 juli uit New York voor de terugreis en maakt onderweg een stop in Cork (Ierland).

De ms Rotterdam voor de klassieke overtocht van Rotterdam naar New York

De originele Holland-Amerika Lijn
De Holland-Amerika Lijn verzorgde tussen 1873 en 1971 Holland-Amerika Lijneen lijndienst tussen Rotterdam en New York. In die tijd vertrokken ongeveer een half miljoen mensen met een schip van de HAL naar het beloofde land Amerika. Velen om zich als emigrant daar blijvend te vestigen, anderen ook alleen voor het plezier van de bootreis. Maar met de opkomst van de luchtvaart in de jaren zestig, besloot HAL in 1971 te stoppen met de passagiersdiensten naar New York. Daarna legde de maatschappij zich steeds meer op cruises toe.

Tegenwoordig is het bedrijf deel van het Amerikaanse cruisebedrijf Carnival Corporation, de grootste speler ter wereld op het gebied van cruises. Inmiddels verzorgt de HAL met vijftien schepen jaarlijks bijna vijfhonderd cruises, doet meer dan driehonderd havens aan en bezoekt zo’n honderd landen. De duur van de reizen varieert van één of twee weken tot de wereldcruise van 108 dagen. Ook op het gebied van bestemmingen biedt de rederij volop keus zoals Europa, Zuid-Amerika, Azië, Australië en Nieuw Zeeland, de Caribbean, Mexico en Alaska.


Nu cruises steeds populairder worden, besloot de cruisemaatschappij de route voor een keer in ere te herstellen. De tocht is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een voorbode voor de toekomst. “Vanaf zomer 2012 krijgt ons schip ms Rotterdam gedurende het hele jaar Rotterdam als vaste thuishaven”, zegt Nico Bleichrodt van de HAL.

Nostalgische cruise Rotterdam – New York
Het cruiseschip De Rotterdam, het vlaggenschip van De ms Rotterdam voor vertrek naar New Yorkde trotse vloot van Holland America Line, is zondagavond met zo’n 1.300 passagiers vanaf Rotterdam vertrokken voor een reis naar New York, veertig jaar nadat de voorganger De Rotterdam de oversteek voor het laatst maakte. Het schip voer even voor half tien weg bij de Kop van Zuid. Eigenlijk zou de ms Rotterdam een half uur eerder vertrekken, maar er werd een passagier vermist. Toen de vermiste passagier werd gevonden, voer het schip met een kleine vertraging richting Amerika.

De klassieke oversteek van de Atlantische Oceaan ging gepaard met allerlei festiviteiten. Zo gaf Lee Towers een optreden en de ss Rotterdam bracht een eresaluut bij het vertrek van het cruiseschip. Vanaf het dek van het stoomschip werden ballonnen opgelaten en klonk muziek. Veel mensen zwaaiden de Rotterdam uit, zowel vanaf Rotterdam-Zuid als vanaf de noordkant vanaf de Willemskade, de Westerkade en de Parkkade. Ook verderop langs de Nieuwe Waterweg stonden veel mensen. Bij de passage van het zeegat rond elf uur ‘s avonds werden de opvarenden getrakteerd op een groots vuurwerk vanaf de Noorderpier in Hoek van Holland.

Twee cruiseschepen tegelijk
Vandaag lagen er weer twee cruiseschepen tegelijk aangemeerd aan de Wilhelminapier. Eén schip aan de kade is al spectaculair, maar twee helemaal! Met het mooie weer was het dan ook de hele dag erg druk op de Erasmusbrug en de kades. Het is toch inderdaad wel heel bijzonder om twee van die grote schepen te zien liggen bij de Rotterdamse Cruise Terminal; een tiendeks schip (de Ryndam) en een twaalfdeks schip (de Rotterdam). Beiden met de drie karakteristieke eigenschappen van de Holland America vloot. Een donkerblauwe romp, een interieur met veel hout en koperbeslag en een klassieke uitstraling.

Op Hemelvaartdag arriveerden er voor het eerst sinds 2004 weer twee cruiseschepen tegelijk aan de Wilhelminakade; de Artania en de Rotterdam, en ook vorige week kon je de Rotterdam en de Ryndam er samen zien. De ms Rijndam vertrok vandaag om 5 uur ‘s middags al uit Rotterdam, voor een cruise naar Noorwegen.

  • Beste Willem,

   Er staan nog geen cruises van Rotterdam naar Noord-Amerika (waaronder New-York) gepland in 2021.

   Met vriendelijke groet,
   Dionne Huizer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>