Kerstmis in de Elzas

In de Franse Alsace (wij noemen die streek de Elzas) beperkt Kerstmis zich niet tot twee dagen of enkele weken. Nee, de Elzas is een ware kerstregio. Van 25 november tot 6 januari wordt hier volop kerst gevierd. De regio is beroemd om haar kerstmarkten en hier wordt het hele jaar naar uitgekeken.

De kerstmarkten zijn echt een bezoek waard! Ze staan bekend om hun gezellige sfeer en zijn in de hele Elzas te vinden. De Elzas is opgedeeld in zeven kerstregio’s: Hagenau, Saverne, Straatsburg, Sélestat, Colmar, Ecomusée en Mulhouse. Elke regio heeft haar eigen thema zoals het land van de kerstbomen, mysterie, sterren, liederen en kleden, ambachten, lichtjes en smaken.

Kerstmis in de Elzas - Kerst vieren in de Alsace

Kerst in de stad

Wie een weekend de kerstsfeer in de Alsace wil proeven, kan het beste naar één van de grote steden Mulhouse, Colmar of Straatsburg gaan. Mulhouse bevindt zich in het land van de liederen en kleden. Het museum van de kleden is erg beroemd om haar hoofddoeken. Je kunt er erg leuk kerstshoppen, overal ruik je de geur van “vin chaud” (glühwein) en andere lekkernijen.

In Colmar beginnen de vier kerstmarkten iedere dag om 10:00 uur. Het advies is om op Place Jeanne d’Arc te starten, deze markt staat in het teken van de gastronomie, om vervolgens naar Place de l’Ancienne Douane te gaan waar de gastronomie en de ambachten centraal staan. Bij de Pont de la Petite Venise is een kinderkerstmarkt met een draaimolen, snoepjes, speeltjes, etc. Ten slotte is er bij Place des Dominicains kerstdecoratie te kust en te keur. Het toeristische treintje laat alle leuke plekjes van de stad zien en aan het eind van de dag zijn er mooie kerstconcerten.

Straatsburg heeft maar liefst elf kerstmarkten. Wie daar aankomt, kijkt zijn ogen uit. Overal sfeervolle lichtjes, een kerstboom van 25 meter hoog, prachtige versieringen, kraampjes… In het centrum staat de Christkindelsmärik centraal. Deze stad staat helemaal in het teken van sprookjes en legenden.

Naast de kerstmarkten zijn er in de Elzas nog veel meer festiviteiten in de maanden november en december, zoals de komst van Sinterklaas op 6 december, kerstexposities, creatieve workshops, concerten, verlichte wandelingen, etc.

Smullen van regionale lekkernijen

De regionale specialiteiten van de Alsace tijdens de kerstperiode zijn vin chaud, bredeles (kerstkoekjes), honingkoek, gedroogd fruit, citrusfruit en speciaal “kerstbier”. En vergeet de overheerlijke wijnen niet! Van Riesling tot Gewurztraminer, het is op en top genieten in de Alsace.

Voor de liefhebbers van sfeer en culinair genieten is een weekendje naar de Alsace in de wintermaanden een echte aanrader. En het is maar vijf uur rijden of twee uurtjes vliegen vanuit Nederland.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>