Hotel con Corazón: hotel met ambitie

Herinner je je Joost en Geertje nog? Eerder dit jaar sprak Reishonger met dit ondernemende koppel. Samen runnen zij Hotel con Corazón in Nicaragua, waarvan de winst volledig naar het goede doel gaat. Nu heeft Stichting Hotel con Corazón ambitieuze plannen om het concept achter dit 'hotel met een hart' uit te breiden naar andere landen. Het streven is om de komende tien jaar tien hotels te openen.

Joost van Duin en Geertje van der Pas, de managers van Hotel con Corazón

Hotel met een hart

In het interview dat Reishonger eerder dit jaar met Joost en Geertje hield, stonden we al stil bij het concept achter Hotel con Corazón. Alle winsten van dit hotel in Granada, Nicaragua, gaan naar het goede doel. Daarmee draagt het hotel bij aan onderwijs en de lokale economie. De opbrengsten worden gebruikt om jaarlijks ruim honderd kinderen te helpen om hun school af te maken. Daarnaast biedt het hotel werk en inkomen aan twintig Nicaraguanen, koopt het lokale producten en stelt het een studiebeurs ter beschikking aan personeelsleden. Sinds de opening in 2008 is het hotel een groot succes. De combinatie van een mooi hotel, vriendelijk personeel en de wetenschap dat een overnachting de lokale economie steunt, maakt Hotel con Corazón geliefd bij gasten. TripAdvisor noemt Hotel con Corazón zelfs het beste hotel van Granada.

Het management en de stichting Hotel con Corazón

Hotel con Corazón werd in 2008 geopend door de Nederlanders Onno Oostveen en Marcel Zuidhof. Na uitgebreide ervaring in het internationale bedrijfsleven, verlieten zij Nederland in 2007 om hun droom in Nicaragua waar te maken. Nog steeds wordt de lokale operatie geleid door Nederlandse managers. Sinds het begin van 2012 zijn dit Joost van Duin en Geertje van der Pas. Zij zijn van plan ongeveer twee jaar in Nicaragua te blijven. Daarna zal een ander ondernemerskoppel het stokje hoogstwaarschijnlijk van hen overnemen, zoals dat ook de afgelopen jaren is gebeurd. Het bestuur van de stichting in Nederland ondersteunt het hotel op het gebied van financiën en marketing en communicatie.

De sfeervolle binnenplaats van Hotel con Corazón. Door fotograaf Marcus Grip.

Hotel met ambitie

Stichting Hotel con Corazón heeft ambitieuze plannen om het concept achter het hotel uit te breiden naar andere landen. Hiervoor zoeken zij ondernemers ‘con Corazón’ die in ongeveer twee jaar een hotel willen opzetten en leiden. Onno Oostveen, één van de oprichters van Hotel con Corazón, vertelt over de plannen van de stichting: “We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat ondernemerschap één van de succesfactoren is van Hotel con Corazón. Dat is ook de kern van waar we voor staan: mensen helpen door een gezond bedrijf te runnen, waar de omgeving sterker van wordt – zowel door de onderwijsprojecten als door de stimulans voor de lokale economie. We geloven in dat concept en willen het daarom uitrollen naar andere markten. Daar hebben we gedreven en zeer zelfstandige ondernemers voor nodig met een visie. En een goed hart, natuurlijk.”

Heb jij altijd al een hotel willen beginnen en ben jij die 'ondernemer met een hart' waar Stichting Hotel con Corazón naar op zoek is? Misschien is dit dan wel je kans! (Foto door Marcus Grip).

Ben jij die ‘ondernemer met een hart’?

Hotel con Corazón zoekt ondernemende professionals die zich herkennen in de volgende vier principes:

  • Fun and fresh: een no-nonsense houding, eenvoud en plezier voor gasten en in het werk.
  • A place to be you: Hotel con Corazón is een plek waar je je thuis voelt.
  • Couleur locale: het hotel ademt in alles een lokale sfeer: zowel het gebouw en de inrichting als de personeelsleden en de samenwerking met lokale ondernemers.
  • Good business: maatschappelijk verantwoord en transparant zaken doen; 100% van de winsten wordt geïnvesteerd in een goed doel.

De totale investering voor het opstarten van een hotel is (afhankelijk van de regio) 600.000 tot 1.500.000 euro. Startkapitaal voor een nieuwe locatie wordt door het Corazón bestuur en de ondernemer samen geworven. Dit kan via sociale leningen, crowdfunding of donaties. Het salaris van de ondernemer wordt betaald uit de lokale operatie.

Hotel con Corazón probeert het belang van onderwijs duidelijk te maken. Nog steeds stoppen namelijk veel leerlingen met school op het moment dat ze thuis mee kunnen, en dus moeten, werken.

Heb jij altijd al een hotel willen beginnen? Misschien is dit wel je kans!

Geïnteresseerde kandidaten worden gevraagd om een business plan op te stellen. Ook een stage van twee weken in het hotel in Nicaragua is onderdeel van de selectie. De zoektocht naar ondernemers vindt onder meer plaats via de Facebook-groep van Hotel con Corazón. Kandidaten kunnen zich hier kenbaar maken en zo draagvlak creëren voor hun plan bij de leden van de Facebook-groep. Dit zijn met name gasten van het hotel, vrijwilligers en aandeelhouders.

Joost van Duin, een van de managers van Hotel con Corazón in Granada, licht de plannen van de stichting toe: “Hotel con Corazón is voor mij persoonlijk een ultieme uitdaging om echt iets te doen aan de ontwikkeling van een land op een manier waar ik helemaal achter kan staan. Geen dagdromerij maar gewoon mouwen oprollen, geen onhaalbare doelen maar klein en degelijk beginnen en volhouden en groeien. Succes dwing je af, zeker in ontwikkelingslanden en zeker met de steun van een gestaag groeiende groep professionals die zich inmiddels achter Corazón heeft geschaard. De combinatie van gezond zaken doen en stimuleren van onderwijs is zo sterk dat we welhaast verplicht zijn om dit te vermenigvuldigen. We zoeken echt ondernemende types die samen met ons het Corazón concept willen uitbouwen. Mensen die de ‘guts’ hebben om iets nieuws op te zetten, maar net als wij geloven dat we met een groep gelijkgestemden verder komen. Wat ons betreft kan dit overal zijn, Peru, Brazilie, Vietnam of zelfs een tweede hotel in Nicaragua, bijvoorbeeld in Leon.”

Wat vind jij van de ambitieuze plannen van Stichting Hotel con Corazón?

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>