Je bestemming uitzoeken, met de auto erheen rijden en dan twee weken op een camping staan. Of een appartementje in een vakantieoord. Misschien zijn het nog steeds de meest gangbare vormen van vakantie, maar toen ik op een presentatie van Zwitserland Toerisme hoorde dat steeds meer mensen gaan rondtrekken, herkende ik dat toch wel uit mijn eigen omgeving. Inderdaad met de auto of de trein op pad. Door Europa. Zwitserland heeft iets bedacht om het plannen van een tour door Zwitserland te vergemakkelijken. Sinds 2015 is er de Grand Tour of Switzerland.

Waaruit bestaat de Grand Tour?

De Grand Tour of Switzerland verbindt de highlights van Zwitserland middels aaneengesloten en landschappelijk fraaie routes. Zo wordt de reis, zoals het bij een echte roadtrip hoort, onderdeel van de beleving. Langs de route van de Grand Tour vind je een een grote hoeveelheid en variatie aan bezienswaardigheden. gletsjerlandschappen, meren, middeleeuwse dorpen, natuur, cultuur, gastronomie en outdoor activiteiten.

De fraaie routes van de Grand Tour of Switzerland zijn een belangrijk deel van de beleving.

De fraaie routes zijn een belangrijk deel van de beleving. Copyright by: Switzerland Tourism – By-Line: swiss-image.ch / Nico Schaerer

Zoals je op onderstaand plaatje kunt zien is er een kernroute die gevoed wordt met routes die vanaf de bij de grens gelegen plaatsen Bazel, Geneve en Chiasso (bij Italie) naar die kernroute leiden.


Grand tour

De aanbevolen reisduur is minimaal 7 dagen voor de 1643 meter lange kernroute, gebaseerd op 5 uur in de auto. Wat eigenlijk wat onmogelijk lijkt als je leest wat je allemaal tegenkomt.

  • Er zijn 44 topattracties, waaronder elf UNESCO werelderfgoederen en twee biosferen.
  • Er zijn 22 meren groter dan een halve vierkante kilometer langs de route en vijf bergpassen.
  • Er zijn wandelingen langs prachtige landschappen, kabeltreintjes die je naar uitkijkpunten brengen, je kunt golfen, hanggliden, kanoën, fietsen, mountainbiken (op echte bergen) en op nog veel meer manieren actief bezig zijn.

Dus in plaats van de hele Grand Tour kun je ook een aantal etappes doen en binnen die etappes wat meer activiteiten. Eigenlijk is het een raamwerk dat je zelf inricht. Een groot deel van de route kun je ook per trein afleggen over de mooiste spoortrajecten van de wereld.

Een virtueel overzicht

De Grand Tour wordt fraai uit de doeken gedaan door middel van een uitgebreide website waarop je de Grand Tour virtueel kunt ontdekken. Een interactieve roadtrip. Filmopnames vanuit de positie van de bestuurder worden gevolgd door een een slideshow met de startplaatsen en van de attracties op een traject als je de muis op de startplaats zet, Na keuze van een traject kun je met een pijltjestoets, of je muiswiel virtueel door dit traject scrollen of het als een geanimeerde multimediashow langs je voorbij laten rollen. Dit visuele geweld kun je dan weer op ieder moment stopzetten om verder te klikken om voor gedetailleerde informatie of downloads van bestanden met coördinaten.

Inzicht

Zo kun je bij de stad Thun, in de regio Fribourg bijvoorbeeld doorklikken naar het Thun Panorama middels het icoontje kunst. Dit panorama is een manier van afbeelden die de laatste tijd steeds meer in de mode begint te komen, maar dan gemaakt in 1814. Een 360 graden schilderij, zoals we in Nederland het panorama Mesdag kennen. Er zijn foto’s te zien, je kunt een modern panorama bekijken, de informatie als PDF downloaden en de attractie op een verlanglijst opnemen.

FRIBOURG REGIO - Fribourg.

FRIBOURG REGIO – Gezicht over Fribourg. Copyright by UFT By-line: swiss-image.ch/Laurent Sciboz

Een icoontje met een kasteel verwijst in het geval van Fribourg naar een kasteel, maar iets algemener naar historische bouwwerken. De informatie achter het icoontje gaat vergezeld van foto’s een linkje naar Streetview (nee, Google was nog niet binnen), een link naar verdere informatie en een PDF-document. En ook hier een button ‘toevoegen aan verlanglijst’.

En zo vind je bij iedere stop de highlights terug. Activiteiten, vergezichten, musea en andere hoogtepunten, zoals de St. Gotthard Pass. Met foto’s, soms filmpjes en altijd informatie en de bewaarmogelijkheid.

Bij ieder stop de attracties.

Bij ieder stop de attracties.

Jouw Grand Tour

Het overzicht en het inzicht kunnen middels de verlanglijst omgezet worden in een persoonlijke reisgids. Je kunt hem als PDF downloaden, delen met anderen en naar je mobiele telefoon sturen. De PDF die ‘Mijn Grand Tour’ heet bevat een kaartje met alle gekozen attracties en activiteiten, genummerd met de klok mee (de aanbevolen rijrichting) staan afgebeeld. Daaronder vind je, gegroepeerd per etappe, alle informatie over je keuzes nog eens terug. Met linkjes, om vanaf PC of tablet verder te zoeken.

Al met al is dit Zwitserse precisiewerkje een van de beste toeristische websites die ik gezien heb. En al doet hij het ook op een tablet of telefoon, geloof me: deze coole Reishonger opwekkende applicatie wil je op een groot scherm.

Mijn Tour

Ik heb met het nodige plezier Zwitserland virtueel verkend en een mijn eigen gidsje gemaakt voor de komende dagen. Volg Reishonger op Facebook, Twitter en Instagram om meer te zien van het stuk van de Grand Tour dat ik de komende dagen zal afleggen. En beleef je eigen tour met Grandtour mySwitzerland.

Meer informatie over onderdelen en aspecten: http://www.myswitzerland.com/nl-nl/grand-tour-of-switzerland.html

Theo
Latest posts by Theo (see all)
  1. Reisbloggers zegt:

    Wat leuk!
    En super handig voor mensen die het lastig vinden om zelf hun route te maken.

    Mooie foto’s ook!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>